Bodnár Zsolt Kult

"Sokan félnek a filmtől, de aztán imádják" - interjú A szoba írójával

A szoba című könyvet, majd az abból készült film Oscar-díjra jelölt forgatókönyvét is az ír-kanadai Emma Donoghue írta, akivel az Oscar-bejelentés másnapján beszélgettünk az emberrablásos történet eredetéről, a sztori feminista vonatkozásairól és arról, hogyan másolta le saját fiának szokásait a könyv kedvéért.

Balavány György Kult

Magyarországon a kisemberekről érdemes beszélni

Az óesztendő utolsó előtti napján debütált a tévében, de már fontos fesztiválokat megjárt a Félvilág című film, az azt körülvevő hype a rendezőn és a színészeken túl jórészt a forgatókönyvírónak szólt. Köbli Norbert szerint jó irány, hogy az új filmtámogatás a forgatókönyvekre fókuszál, de egy támogatói döntéshez ez önmagában kevés. Van-e magyar arculata az itt készült filmeknek? Születnek-e új megoldások a filmek eladásához? Nem lett volna jobb moziban vetíteni a Félvilágot? Interjú.

hvg.hu Kult

Egyetlen nap alatt ígéretes forgatókönyvíróvá válhat

Újra elindítja forgatókönyvírói mentorprogramát a ContentLAB, ahol mások mellett a Rém rendes család írója is besegít majd a közös munkába. A kurzusra idén tizenkét helyet hirdettek meg, külön érdékesség, hogy a pályázóknak egyetlen napja lesz a felvételi feladat elkészítésére.

Bicsérdi Ádám Kult

Andy Vajnát olykor leszavazzák, de állítólag jól bírja

Heves vitákat váltott ki 2011-ben a Magyar Nemzeti Filmalap megalakulása, illetve Andy Vajna kormánybiztosi kinevezése. Az eltelt időszakban már láthattuk az új pályázati rendszer első fecskéit, most azonban újabb fordulóponthoz ért a Filmalap története: az idei cannes-i filmfesztiválra három olyan magyar alkotás is meghívást kapott, amelyek már az új szervezet égisze alatt készültek, sőt a Fehér Isten saját szekciójában a fődíjat is elnyerte. Havas Ágnest, a Filmalap vezérigazgatóját kérdeztük a kezdeti viharosabb időszakról, a jelenlegi magyar filmes mezőnyről, döntéseik hátteréről és a cannes-i élményekről.

1 2 3

A címlapról ajánljuk