szerző:
hvg.hu

A hétfőn debütáló, Mozaik nevű újítás legfontosabb jellemzője, hogy a sorozat nézője maga választhatja ki, melyik szereplő szemszögéből szeretné átélni az eseményeket, egészen újfajta perspektívából megtapasztalva a történetmesélést.

Mosaic néven új, interaktív alkalmazás készült az itthon Mozaik címen futó tévés szériához, ami alapjaiban változtathatja meg eddigi filmnézési szokásainkat. Bár a programot más fejlesztette, annak atyjaként a több sikerfilm fölött rendezőként bábáskodó Steven Soderberghet tartják számon, aki több éven át ötletelt és dolgozott csapatával a projekt megvalósításán.

Soderbergh szerint a hollywoodi rendszer meglehetősen frusztrálóvá vált, mivel a filmek általános struktúrája évtizedek óta ugyanarra a sémára épül. Vele egy időben a Universal Pictures egykori fejese, Casey Silver ugyancsak nemtetszésének adott hangot, azzal kapcsolatban, hogy bőven elérkezett már az idő, hogy új megoldásokat találjanak ki a történetmesélés felfrissítése érdekében.

A Wired szerint két filmes végül a Magic Mike című mozi 2012-es bemutatóján futott össze egy eszmecserére, amely során Silver azt hangoztatta, hogy a mobiltelefonokban rejlő lehetőség viszonylag kiaknázatlan területnek számít a mozis berkekben, mely jó alapot adhat egy újgenerációs ötlet megvalósításához. Silver akkori elképzelése szerint a nézők kezébe kell adni az irányítást, hogy – egyfajta interaktív megoldással – még több információhoz jussanak az adott szereplőről, ezáltal még több érdekességet megtudva a cselekmény eldugottabb részleteit illetően.

Steven Soderbergh, a háttérben a ''kusza'' forgatókönyvvel
©

A tervekből végül kész termék lett, a megfelelő pénzügyi háttért pedig az HBO szolgáltatta, miután két másik cégnél is zárt ajtók fogadták Silveréket. "Emlékszem, ott álltunk Richard Plepler, az HBO főnökének irodájában, és amikor megmutattuk neki a prototípust, el sem akart engedni. Azt mondta, addig ki nem tesszük innen a lábunkat, ameddig üzletet nem kötünk” – idézte fel Soderbergh.

A Mosaic különlegessége abban rejlik, hogy a néző döntheti el, pontosan merre haladjon a film/sorozat cselekményszála, az adott jelenetek végén lévő klipekre bökve, ezáltal más perspektívából is megismerve az adott momentumot, illetve a még több részletet megtudva a jelenetben feltűnt szereplőről. Ez a fajta interakció persze nincs hatással a sztori végkifejletére, csupán annak irányára lehet befolyást gyakorolni, de Soderberghék szerint már ez is hatalmas előrelépés, hiszen egy relatíve új filmélmény válik bárki számára megtapasztalhatóvá.

Az egyelőre nem világos, hogy a nyílt formátumú platformként kezelt Mosaicra később milyen tartalmak lesznek még elérhetők, most ugyanis csak egy érhető el hozzá, az HBO gondozásában készült, szintén Mosaic című, hatrészes nyomozós mozi. Ha az ötlet beválik, a jelenlegi tervek szerint további két további műsort gyártanának le hasonló formátumban.

A nézéshez szükséges Mosaic alkalmazást iPhone-ra, iPadre és androidos eszközökre is ingyen lehet letölteni. Egyelőre csak az Egyesült Államokban elérhető a hétfőn debütáló sorozathoz tartozó app.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megvan az engedély, építheti a világot beborító, űrbéli nethálózatát a SpaceX

Megvan az engedély, építheti a világot beborító, űrbéli nethálózatát a SpaceX

Részeg mosómedvék terrorizálták egy amerikai kisváros lakóit

Részeg mosómedvék terrorizálták egy amerikai kisváros lakóit

Tizenegy embert gázolt el, száz óra büntetést kapott

Tizenegy embert gázolt el, száz óra büntetést kapott

Még a kormány is kiborult: 160 éve ez a csokik Ferrarija, most bezáratja a török tulajdonos

Még a kormány is kiborult: 160 éve ez a csokik Ferrarija, most bezáratja a török tulajdonos

Most kapcsolja be az álomfunkciót a Facebook: a magyaroknak is menni fog az üzenetek utólagos törlése

Most kapcsolja be az álomfunkciót a Facebook: a magyaroknak is menni fog az üzenetek utólagos törlése

Rengeteg ember vesz PlayStation 4-et, az is kiderült, mikkel játszanak rajta legtöbben

Rengeteg ember vesz PlayStation 4-et, az is kiderült, mikkel játszanak rajta legtöbben