#glutén

Elfelejtettük, amit a nagyszüleink ettek, és ezt az egészségünk bánja – egy táplálkozási szakember tanácsai
 

Elfelejtettük, amit a nagyszüleink ettek, és ezt az egészségünk bánja – egy táplálkozási szakember tanácsai

Az egészséges táplálkozás fogalma túl van misztifikálva – állítja Győző-Molnár Anna táplálkozástudományi szakember, funkcionális táplálkozási referens. Viszont létezik egy meglehetősen egyszerű sorvezető, amelyet, ha követünk, jól és jót tudunk enni. A Brain Baron előadó szakemberrel beszélgettünk arról, hogy érdemes-e táplálkozási irányzatokat követni, szedjünk-e vitaminokat, és meddig tűri a szervezetünk a visszaéléseket. Győző-Molnár Anna elárulta azt is, hogy mi az, amit semmi esetre sem tenne be a bevásárlókosarába.








Ételallergiája van? Lehet, totális tévedésben él!
 

Ételallergiája van? Lehet, totális tévedésben él!

Jön a karácsony, amikor a bejgli-és flódnihadosztályok frontális támadást indítanak szervezetünk ellen. Sokan pedig most fedezik fel, hogy ételallergiájuk van, és tervbe vesznek különböző diétákat, miközben átkokat szórnak tejre, gluténra. Ám a valóságban az ételallergia sokkal ritkább, mint gondolnánk – többek között erről beszélgettünk egy dietetikussal.

Dercsényi Dávid Dercsényi Dávid


Nyakunkon a gluténterror: kényszer és üzlet
 

Nyakunkon a gluténterror: kényszer és üzlet

A gluténmentes étkezés diéta, de nem fogyókúra, a gluténnek sem az egészségtudatos életmódhoz, sem a hízáshoz sincs semmi köze. A gluténérzékenység egyszerűen kényszer. Fullajtár Andrea például hároméves kora óta kénytelen lemondani minden búza-, árpa- és rozslisztes termékről, és olykor még a kávétejszínről is. A kezelésre pedig az életmódváltáson kívül nincs más lehetőség. Ám az, aki átáll, már egy hónap alatt javulást érez.

Lukács Andrea Lukács Andrea