MTI Kult

Nem kíváncsi a komolyzenére a csehek fele

A csehek körülbelül fele soha életében nem járt komolyzenei koncerten – ez derült ki a Stem/Mark prágai ügynökség országos felméréséből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra. Ugyanakkor érdekes, hogy a komolyzenei koncertek látogatását a megkérdezettek több mint kétharmada a kultúrember egyik fontos jellemzőjének minősítette.

MTI Kult

Milliárdos támogatás jut a budapesti zenekaroknak

A kormány döntésének értelmében csaknem 1,4 milliárd forintot csoportosított át a szaktárca budapesti zenekarok támogatására - jelentette be Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter csütörtökön Budapesten.

MTI Kult

Schubert-misével ünnepelnek az osztrákok

Az osztrák Schubert Társaság megrendezi az első bécsi Schubert Ünnepi Heteket. A program keretében többek között a zeneszerző B-dúr miséjét játszák el. A rendezvény húsvétvasárnap este kezdődik.

MTI Plázs

Kiderült, kinek a zenéjére "rímel" az emberi vérkeringés

Az emberek vérnyomása különös szabályok szerint hullámzik, és a ritmus igen hasonló több klasszikus zenemű üteméhez: egy angol és egy olasz orvosprofesszor érdekes összefüggést mutatott ki a vérkeringés változása és bizonyos zenék ritmusa között.

hvg.hu/MTI Kult

Bad Kissingenben imádják a magyarokat

A klasszikus zene kiválóságai lépnek föl június 17. és július 17. között az észak-bajorországi Bad Kissingen fürdővárosban tartott nyári fesztiválon, amely idén ünnepli 25. születésnapját Willkommen Ungarn (Isten hozott Magyarország) mottóval.

hvg.hu Tech

Miért lettek a CD-k épp 74 percesek?

A cédék hosszát valóban úgy határozták meg, hogy elférjen rajtuk Beethoven 9. szimfóniája? - e legendának nézett utána az Urbanlegends blog.

1 2 3 4

A címlapról ajánljuk