Szabad medvehagymát gyűjteni, de nem akárhol és nem akármennyit
Megkezdődött a medvehagymaszezon, sokan gyűjtenek ilyenkor a gyógynövényből. A Mecsekerdő hívta fel a figyelmet a szabályokra.
Megkezdődött a medvehagymaszezon, sokan gyűjtenek ilyenkor a gyógynövényből. A Mecsekerdő hívta fel a figyelmet a szabályokra.
Naponta csak két kilót lehet gyűjteni fejenként, a kereskedelmi gyűjtéshez pedig engedély is kell.
Elsősorban arra, hogy tudjuk, biztosan itt a tavasz. A medvehagymaszezon azonban sajnos csak pár hétig tart. Nem csoda, hogy sokan falják ilyentájt az ízes, és naná, hogy egészséges leveleket.
Ha valaki gyógynövényeket, gombát, vagy medvehagymát akar gyűjteni kiránduláskor, ezeket a szabályokat fontos szem előtt tartani.
Dugdoshatják a közpénzt a jegybank alapítványai, vagy éppen nyithatnak borboltot a Budai Várban, ha úgy tartja kedvük. Indulna medvehagymát szedni? Vigyázzon, fejenként legfeljebb 2 kiló adómentes, a többit sáp terheli. A Matolcsy György unokatestvéréhez köthető egyfiókos mikrobank megszerezte a Buda-Cash ügyfélvagyonát, a hazai cégvezetők pedig állítják a munkaerőhiány a legnagyobb gazdasági probléma. Eközben az észtek megoldották az Uber-problémát, méghozzá úgy, hogy az mindenkinek tetszik. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.
Tudja, eladásra semmit sem szedhet adómentesen, még az éticsigát sem.
Medvehagyma-tanösvény és tizenegy méter magas kilátó épül a Mészáros-hegyen.
Nem szedhetnek medvehagymát Csecsenföld és Ingusföld egyes területeinek lakói a szocsi téli olimpia alatt.
A medvehagyma onnan kapta a nevét, hogy a barlangjából előmerészkedő medve elsőként ezt falja fel mancsszám, hogy szervezete erőre kapjon és megtisztuljon a hosszú téli bevermelés után. Mesének nem rossz, és van is benne valami. Ha sok medvehagymát eszünk, lehetünk akár olyan erősek is, mint egy maci.
„Erdőben, mint szőnyeg. Csokor körül, mint gyöngyvirág. Tányéron, mint spenót. Ételben, mint fokhagyma.” Na, mi ez? Persze, hogy a medvehagyma.
Főznek és írnak, tanítanak, szakértenek, szerepelnek - nehezen képzelhető el nélkülük bármely gasztronómiai esemény. Szerencsére az egyszerűt is nagyra becsülik, ilyenkor tavasszal pláne.