Egyesek szerint praktikusan azért medvehagyma a medvehagyma, mert onnan kapta a nevét, a barlangjából előmerészkedő medve elsőként ezt falja fel mancsszám, hogy szervezete erőre kapjon és megtisztuljon a hosszú téli bevermelődés után. Mese, de van is benne valami.
Amit tudni érdemes
Az egészségre gyakorolt hatása olyan sokoldalú, hogy már-már aranyat ér. Nagyszerű méregtelenítő, alaposan kitisztítja a szervezetet. Optimalizálja a vérnyomást és a koleszterinszintet, gyógyító hatással van bél- és emésztőrendszerre, a vesére, a májra. Aki viszont véralvadásgátlót szed, az ne fogyassza.
Jellegzetessége, hogy ha leveleit összedörzsöljük az ujjaink között, akkor bizony fokhagymaszagot áraszt – ez különbözteti meg a medvehagymát a gyöngyvirág és az őszi kikerics levelétől, ami a megszólalásig hasonlít hozzá. A nagy különbség, hogy ez a két utóbbi növény mérgező, így ha bizonytalanok vagyunk, akkor csak dörzsöljük meg a levelet – tetszik, nem tetszik, ha nincs stichje, akkor inkább a vázába tegyük, ne a szánkba.
Praktikák
A medvehagyma igazán csak frissen jó, és leginkább nyersen fejti ki áldásos hatását.
Így ajánlott a szedés után mihamarabb feldolgozni vagy elfogyasztani. De ha még 2–3 napig szeretnénk a reggeli vajas kenyérhez ropogtatni, akkor egy vízzel teli edénybe állítsuk a szárakat, a levelekre húzzunk nejlonzacskót, és állítsuk a hűtőbe – így tovább megtartja frissességét.
Ha téli hónapokban is szeretnénk élvezni az ízét és jótékony hatását, akkor apróra vágott leveleit száríthatjuk, jégkockatartóban lefagyaszthatjuk vagy a leveleket felaprítva, olívaolajban, sóval légmentesen záródó üvegben tartósíthatjuk. Készíthetünk medvehagymapesztót is: fenyőmaggal vagy mandulával, olajjal leturmixoljuk, sózzuk, esetleg – ha szeretjük – pici chilipelyhet, borsot adunk hozzá.
Hőkezeléssel, párolással szinte teljesen elveszti jellegzetes ízét, így ha lehet, csak rövid ideig hőkezeljük, vagy a sütés-főzés utolsó perceiben adjuk az ételekhez.
Társíthatjuk vele az összes zöldfűszert.
A tányérban
Szinte magától értetődő, hogy a szezon idején szinte nincs saláta nélküle. Keverjük a többi zöld közé, adjuk sárgarépasalátához, tépkedjük, aprítsuk paradicsomsalátába. Kenyeret, pogácsát és egyéb más péksüteményeket is ízesíthetünk vele, de ha a tésztából kimaradna, akkor a rá kerülő kenőből, juhtúróból, szendvicskrémből ne hagyjuk ki. A sós palacsintákat, muffinokat is feldobja.
Tojásos ételekhez is remekül illik, sőt a tojásos nokedli nagyon boldog lesz a medvehagymától. Hát még mi. Darált és sült húsokhoz is remekül passzol.
RICOTTÁS, MEDVEHAGYMÁS GOMBÓC
25 dkg ricotta
30 dkg medvehagyma
6–7 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
2 egész tojás
6 dkg reszelt parmezán
6 dkg vaj
só
frissen őrölt szerecsendió
fehérbors
A medvehagymát megmossuk, a szárát eltávolítjuk, és apróra vágjuk. Egy nagyobb tálban összekeverjük a ricottával, a tojássárgával, a parmezánnal, és a két tojás keményre vert habjával, a fűszerekkel. Majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy formázható, de még lágy masszát kapjunk.
Egy nagyobb lábasban vizet forralunk, és amikor gyöngyözik, gombócokat formázunk és kifőzzük. Akkor jó, ha már feljön a víz tetejére.
Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, és meghempergetjük benne a gombócokat. Még melegen, parmezánnal meghintve tálaljuk.
MEDVEHAGYMÁS, SAJTOS, KOLBÁSZOS CSIRKEMELL
4 szelet csirkemellfilé
2 db natúr, tömlős sajt
12 dkg parasztkolbász
8 szelet bacon
1 nagy csokor medvehagyma
4 tk mustár
só
frissen őrölt fekete bors, szárnyas fűszerkeverék
A csirkemellet finoman kiklopfoljuk, meghintjük kevés sóval, és bedörzsöljük a szárnyas fűszerkeverékkel. A medvehagymát és a kolbászt is apróra vágjuk, és összekeverjük a sajttal, a mustárral és a borssal. A krémmel megkenjük a csirkemellet, felgöngyöljük, majd 2–2 szelet baconba tekerjük. Egy sütőtálba szorosan egymás mellé rakjuk a csirkemelleket, lezárjuk fóliával a tálat és 200 °C-os sütőben 25 percig sütjük. Kibontjuk az alufóliát és további 7–8 percig sütjük, amíg a bacon kicsit megpirul. Ízlés szerinti körettel tálaljuk.
MEDVEHAGYMÁS POGÁCSA
50 dkg liszt
25 dkg vaj
1 nagy csokor medvehagyma, apróra vágva
2 tojássárgája + 1 egész tojás a kenéshez
1,5 dl tejföl
1 dl tej
3 dkg élesztő
2 teáskanál só
2 teáskanál cukor
A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, majd elmorzsoljuk benne az élesztőt. A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a többi hozzávalót a medvehagymán kívül, a felfuttatott élesztőt is. Alaposan összedolgozzuk. Cipót formázunk, és langyos helyen, letakarva fél órát pihentetjük. Kinyújtjuk ujjnyi vastagra, meghintjük az apróra vágott medvehagyma felével, majd mint a bejglit, feltekerjük és félbehajtjuk, kicsit lenyomjuk. További 30 percet pihentetjük. Újra kinyújtjuk, és megszórjuk a medvehagyma másik felével, feltekerjük, kicsit lenyomjuk és ismét fél órát pihentetjük.
Utoljára ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét berácsozzuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlapra rakjuk, a tetejét megkenjük felvert tojással, és előmelegített, 180 °C-os sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.