Szalai Balázs - Szlavkovits Rita Itthon

Egyházi beruházás pusztított el korai egyházi emlékeket

Pótolhatatlan kora középkori szakrális régészeti maradványokat romboltak le a szegedi Dóm tér átépítése közben. Az építésügyi hatóság műszaki okokra hivatkozva, a régészek javaslatát negligálva adott engedélyt a bontásra. A közel két és fél milliárdos építési beruházás, amelynek a gazdája a Szeged-Csanádi egyházmegye, épp a város legkorábbi egyházi maradványainak a megsemmisítéséhez járult hozzá. A régészek háborognak, de csak titokban. A történet rávilágít a „beruházóbarát” örökségvédelmi törvény hibáira.

hvg.hu Instant tudomány

Fotó: Ez a csontváz feküdt a mátészalkai kert végében

Árpád-kori sírt tártak fel a régészek Mátészalkán. A Jósa András múzeum munkatársai a város legmagasabb pontján, az egykori fellegvár romjai után kutatva, a környékbeli házak telkein végzett ásatások során bukkantak az Árpád-kori településrészletre és temetkezési helyre.

MTI Világ

Hágához fordul az UNESCO az Iszlám Állam pusztítása miatt

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) elítélte és "háborús bűntettnek" minősítette pénteken, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elkezdte eldózerolni az észak-iraki Nimrúd (az ókori Kalhu) régészeti parkjának asszír romjait. A párizsi székhelyű szervezet jelezte, hogy az ENSZ-hez és a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) fordult az ügyben.

MTI Tech

Multifunkcionális csonteszközei voltak a neandervölgyieknek

A Neander-völgyi ember is készített multifunkcionális csonteszközöket, erről tanúskodik egy franciaországi lelet, amely azt bizonyítja, hogy a Homo neanderthalensis sokkal fejlettebb tudással rendelkezett, mint eddig feltételezték a szakemberek. A Montreali Egyetem kutatói a leletet a Bulletin de la Société préhistorique francaise című tudományos folyóiratban ismertetik.

MTI Shake

Lehet, hogy megtalálták a világ legnagyobb földalatti városát

A világ legnagyobb ősi földalatti városát találhatták meg a törökországi Kappadókiában. A Hürriyet Daily News című török lap beszámolója szerint egy új városnegyed építése közben egy 5000 éves, legalább hét kilométer összjárathosszúságú földalatti városra bukkantak a nevsehiri erőd alatt. Az újság a 2014-es év régészeti felfedezésének minősítette a barlangváros megtalálását.

MTI Kult

Miniatűr szobor okozott nagy örömet a régészeknek

Artemisz istennőt ábrázoló aprócska szobor töredékére bukkantak osztrák régészek az epheszoszi Artemisz-templom maradványainak egyik rétegében, a mindössze 3,6 centiméteres alak igazán "nagyszabású lelet" az Osztrák Régészeti Intézet (ÖAI) szerint.

Tóth Sándor Kult

Újabb titkokat rejthetnek a Seuso-kincsek

A Franciaországban talált, az utóbbi négy évben az USA-ban restaurált és kutatott Berthouville-i kincs analógiát jelenthet számunkra elképzelni, milyen a jelenleg ismertnél jóval nagyobb, akár 248 ezüsttárgyból álló Seuso-kincs. Az amerikai szakemberek új eljárásokkal olyan feliratozásokat is felfedeztek a Berthouville-edényeken, amelyek eddig szabad szemmel nem voltak láthatók. Érdemes lenne ezt az eljárást a magyar kincseken is lefolytatni.

Kocsis Andrea Itthon

Milliárdok a földben – Jöhet a régészeti magánbiznisz

Nagyobb teret kaphatnak az „autópálya-régészeti” bizniszben a régészeti magánvállalkozások, melyeknek augusztus óta saját érdekvédelmi szervezetük is van. A kulturális örökségvédelmi törvény módosítását egy L. Simon László-nyilatkozat harangozta be, amely valóságos versenyhelyzetet és gyorsabb és olcsóbb feltárásokat ígért ezen a területen a jövőre nézve. A régész-muzeológusi szakma ettől nem lett nyugodtabb, még ha most egyeztetnek is velük.

1
5 6 7 8 9
34

A címlapról ajánljuk