#recept

A legjobb karácsonyi előételek – recept
 

A legjobb karácsonyi előételek – recept

Felettébb mutatós és könnyed, mediterrán ízeket varázsol az ünnepi asztalra az átlátszó üvegkelyhekben szervírozott előétel. A kreativitásukról híres ibériai konyhaművészek receptjeiből ajánlunk néhányat a karácsonykor is különleges kulináris meglepetésekre készülőknek.

Tóth Sándor Tóth Sándor

A hét receptje: karácsonyi ujjgyakorlat naranccsal
 

A hét receptje: karácsonyi ujjgyakorlat naranccsal

Meg vannak számlálva a napjaink, sőt már az óráink is. Bevásárló listával a kezünkbe tépázzuk az idegeinket meg szeretteinkét, még mielőtt egymás nyakába borulnánk a karácsonyfa alatt. Nincs más hátra, mint egy nyugtató, illatos vízfürdő. Nekünk és a narancspudingnak.

-gy- -gy-

Tökéletes töltött káposzta – 313 éves recept
 

Tökéletes töltött káposzta – 313 éves recept

A „káposztás hús – a magyarok címere” akkor vált a konyhánk egyik legegyedibb történelmi fogásává, amikor a török szárma, azaz töltike a savanyított káposztával frigyre lépett a régi erdélyi kemencékben. A kézfogó eredménye a világ egyik legfinomabb étele lett, ami nem maradhat el a karácsonyi asztalokról sem.

Szántó Mária Szántó Mária

Az év legsötétebb napjának tartották a mait. Miért is?
 

Az év legsötétebb napjának tartották a mait. Miért is?

Kevés olyan napunk van, amelyhez annyi babona, népszokás fűződne, mint Luca napjához, azaz december 13-ához. Noha a Luca-napi szokások – mint például a búzacsíráztatás, a hagymahéjból való jóslás, a székfaragás – eltűnőben vannak, a naphoz szorosan hozzátartozó pogácsát azért csak süssük meg. Nem boszorkányság, és ezzel garantáltan nem ártunk senkinek. Sőt.

hvg.hu hvg.hu





Így készül a jó húsleves
 

Így készül a jó húsleves

Jó húslevest csak türelemmel és kiváló arányérzékkel lehet készíteni. Aki siet, és csak úgy nagyjából figyel oda főzéskor, az legfeljebb a zacskós leves színvonalat éri el.

Megyeri Zsuzsanna Megyeri Zsuzsanna