Kimondhatatlan nevű őszi sütemény – recept
Lassan mondjuk, hogy mindenki megértse: Zwetschgendatschi. Nem megy? Akkor csak süssük és együk meg az egyik legszuperebb szilvás sütit. Legfeljebb nem szólítjuk meg.
Lassan mondjuk, hogy mindenki megértse: Zwetschgendatschi. Nem megy? Akkor csak süssük és együk meg az egyik legszuperebb szilvás sütit. Legfeljebb nem szólítjuk meg.
Bizonyára sokunk problémája, hogy legfeljebb hétvégén jut idő a meleg reggelire, a hétköznapi rohanásban pedig marad a hideg tejes-müzlis kombó, vagy az sem. A mostani pár perces ötletekkel erre kínálunk gyors megoldásokat.
A szomszédos országokba tett utazások elmaradhatatlan része a helyi specialitások, vagy a csak ott kapható kedvenc ételeink-italaink több heti készletének bespájzolása. Mert gondolni kell arra, hogy az ízlelőbimbóinknak oly kedves holmikhoz másképp nem juthatunk hozzá. Azaz van még egy lehetőség, ha a vártnál gyorsabban elfogy a készlet – házilag elkészíteni. Mint jelen esetben a "treskát", azaz a majonézes tőkehalsalátát.
A fügét ott, ahol sok van belőle, nem túl sokra becsülik. Ahol meg kevés, ott kuriózum. Jártak így más gyümölcsök is már a teremtésben. Mi nem is tudjuk, hányadán állunk vele, van is, meg nincs is. Mindenesetre mostanában még frissen tűnik fel a piacokon, aztán már csak az aszalt változattal találkozunk. Érdemes vele ilyen tájt randevúzni.
Egy csokor petrezselymet, valljuk be, nem sokra becsülünk. Bedobáljuk a levesekbe, körúti vendéglős módjára díszítünk vele bármit, ha vendégek jönnek, aztán kihajítjuk. A sarki zöldségesnél úgyis mindig van másik.
Az alábbiakban egy olyan uszonyosról lesz szó, amely erősen megosztja még azt a kevés hazai halkedvelőt is, aki hajlandó a karácsonyi halászlén kívül mást is látni a tányérjában.
Soha nem számolta a kalóriákat, halmozta az élvezeteket, és nem vetette meg az alkoholt sem. A hírességek páratlan vendéglátójaként komoly gasztronómiai ismeretekre tett szert, most könyv jelent meg kedvenc receptjeiből. Na, ki az?
A jellegzetes püspöklila padlizsánból sokféle fogás készíthető, de talán a legnépszerűbb a padlizsánkrém. A borbároktól a fine dining éttermekig lépten-nyomon asztalra kerül. Érdemes elkészíteni otthon is. Az alapkrémet aztán tucatjával variálhatjuk.
Pestiesen szólva, lazacnak lenni soha sem volt életbiztosítás. A vadvízi lazac, úgy is, mint az egyik legízletesebb és legegészségesebb halfajta, jól megszívta. Kiválóságának köszönhetően gyakorlatilag lehalászták. Többnyire csak tenyésztett lazacok kerülnek – itthon szinte kizárólag – a boltok hűtőpultjaira.
Jane Fonda elárulta, hogy egy időben tesztoszteron-injekciókat is bevetett, hogy felfrissítse szexuális életét. A hetven fölötti színésznőnek azonban egyéb receptje is van a fiatalságra.
Faszénparázson sütögetni jó. Ez még akkor is igaz, ha olykor a kerti grillpartik elszenesedett falatjai okán a pizzafutárt, netán a tűzoltókat kell hívnunk. A kudarcokon edződött grillező kitartásának idővel meglesz a jutalma.
Van élet a hideg gyümölcslevesen túl is. Legalábbis ami a nyári kanalazni valókat illeti. Reméljük, még bőven szükségünk lesz egy kis hűsítésre.
Gwyneth Paltrow Jegyzetek a konyhámból című szakácskönyvét a szakértők és a közönség egyaránt vegyes érzelmekkel fogadta. Mi kipróbáltuk a legháziasabbnak ítélt receptjét, nézzük, mi lett belőle.
A hagyma nem hiányozhat a levesből, a pörkölt íze sem lenne az igazi nélküle. Bár a csókos szájúak óvatosak vele, és vannak, akik a szeletelésénél még a búvárszemüveget is bevetik, nem hiányozhat a magyar konyhából. Az egyik leggyakrabban használt alapanyagunk.
Budapesti főzőiskolákat bemutató sorozatunkban ezúttal profi terepre léptünk. Kis fenntartással, mert lássuk be, éppenséggel egy profi konyha nem tűnik közösségépítő műhelynek. Kellemesen csalódtunk.
Sokan birtokukba akarják tudni a jó sör receptjét, hogy maguk is elkészíthessék a finom italt. A Serteperte blogon egy ilyen receptet tett közzé a szerzője.
A jellegzetes illatú, lila virágú levendula, ha a mezőkről beköltözik a lakásba, leginkább a ruhásszekrénybe vagy a fürdőszobába kerül. Pedig érdemes bevinni a konyhába is, mint igazán különleges, egyedi fűszert. Ha egyszer megkóstoljuk, szinte biztosan elfoglalja jogos helyét a fűszerpolcon.
Jamie Oliver annyira népszerű Nagy-Britanniában, hogy a nemes egyszerűséggel, Jamie címmel megjelenő havi magazinja napok alatt elfogy az újságosstandokon. A legutóbbi számot teljes egészében a kerti grillezésnek szentelte a sztárszakács, különös tekintettel a halakra. Nagy kedvence a pisztráng. Mi is kipróbáltuk.
A gyümölcstölteléktől eltekintve nem egy könnyű szezonális darab ez a sütemény. Ám igazi tömör gyönyör olyan hűvös nyári napokon, mint amilyeneket mostanában élünk. A mák mindig, a meggy még kapható, tökéletes párost alkotnak.
Mégsem lesz vény nélkül kapható itthon esemény utáni fogamzásgátló tabletta. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet csütörtökön hivatalból módosította ugyanis azt a korábban módosított forgalomba hozatali engedélyt, amelynek értelmében a közeljövőben vény nélkül kapható lett volna az egyik esemény utáni tabletta. " Az anya és magzat egészségvédelmét messzemenőkig szem előtt tartva” döntöttek így – közölték.