Kiderült, honnan ered a rizs
A rizs Kínából ered - állapították meg a növény genomjának vizsgálata alapján amerikai kutatók, akik több ezer évre visszamenően tudták nyomon követni a genetikai állományban bekövetkezett változásokat.
A rizs Kínából ered - állapították meg a növény genomjának vizsgálata alapján amerikai kutatók, akik több ezer évre visszamenően tudták nyomon követni a genetikai állományban bekövetkezett változásokat.
A köret akaratlanul is csak mellékszerepet játszik ételeinkben, hiszen leginkább a drága hús kiegészítésére, helyettesítésére használják – de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a köret nem lehet izgalmas. Adunk néhány tippet, hiszen egy igazán finom fogás titka a részletekben rejlik, és ezt a köretek esetében sem illik elfelejteni.
Hatszázmillió dolláros (119 milliárd forintos) globális kutatási együttműködés indul a rizshozamok javítására, ezáltal a környezeti terhelés és a szegénység enyhítésére.
Szakértők szerint a következő időszakban a rizs árának emelkedésére is számítani lehet, mivel a fogyasztók és a befektetők alternatív lehetőségeket keresnek a búza drágulása miatt.
A sűrű, ragacsos rizsleves az ókori kínai építmények szilárdságának titka - derítették ki kínai vegyészek, akik felfedezésükről az Amerikai Kémiai Társaság folyóiratában, az Accounts of Chemical Research legújabb számában számoltak be.
Indiai kutatók olyan rizsfajta kifejlesztésén dolgoznak, amelyet elég beáztatni, nem kell megfőzni. Azért tartják lehetségesnek, mert a szemek amilóztartalma nagyon alacsony.