#sertés



A sós vízbe pottyant disznótól az ünnepi asztalig: hogyan lett a húsvét főszereplője a sonka?
 

A sós vízbe pottyant disznótól az ünnepi asztalig: hogyan lett a húsvét főszereplője a sonka?

A kínaiak úgy tartják: a sonkát is ők találták fel. Egy dolgot azonban elrontottak: nem volt hozzá ünnepük. Nem mintha a sonkának a nyugati világban bármi köze lenne bármilyen ünnephez, ma mégis ez a húsvéti asztal főszereplője. Miért alakult ez így, és hogyan születtek meg a világ legjobb sonkái? Kis sódartörténet húsvét előtt, főzési jó tanácsokkal.


Száj- és körömfájás: újabb kitörés nincs, de szigorítások még jönnek, elhalasztják a nagy Gerecse-túrát is
 

Száj- és körömfájás: újabb kitörés nincs, de szigorítások még jönnek, elhalasztják a nagy Gerecse-túrát is

Újabb szigorításokról számolt be Nagy István agrárminiszter a ragadós száj- és körömfájás-kitörésekkel kapcsolatban kedden: elhalasztanak egy túrát, az állattelepeknek pedig melegen ajánlják a járványügyi terv elkészítését. Újabb esetek nincsenek, de zajlik a nyomozás, hogyan kerülhetett Magyarországra 50 év után ismét a veszélyes vírus. A miniszter belengette az állami sertésfelvásárlást is.

HVG HVG












A ketrecmentes tartás vagy a takarmányba kevert olívaolaj miatt finomabbak a flamand sertések?
 

A ketrecmentes tartás vagy a takarmányba kevert olívaolaj miatt finomabbak a flamand sertések?

Sokan a haszonállattartás embertelen körülményei miatt vágnak bele a húsmentes életmódba, de vannak olyan gazdák, akik szerint az állatjóléti intézkedések betartása többszörösen is megéri: nemcsak a humánusabb, de fenntarthatóbb is a gazdasági modell. Így véli ezt a belgiumi Kruisemben található Duroc d'Olives családi gazdaság is, ahol a világszinten egyedülálló módon beltéren, de ketrecek nélkül tartják az állatokat, a malacokat pedig a takarmány mellett olívaolajjal is etetik.

Gonda Gréta Gonda Gréta