szerző:
hvg.hu

A legnagyobb francia termelők összejátszottak, hogy olcsón vegyék a nyersanyagot, aztán az abból készült terméket drágán adják el a fogyasztóknak.

A sonka műfajában nem a francia konyha viszi prímet. Ebben a kategóriában a spanyol és az olasz száraz érlelésű sonkák verhetetlenek. De azért például a kiváló Jambon de Bayonne vagy az ugyancsak híres párizsi sonka is labdába rúg. Sőt, a hatvanötmilliós Franciaországban a szendvicsek túlnyomó többségét párizsi sonkával adják el. De a jól menő üzletet még jobbá lehet tenni, ha a konkurensek összejátszanak.

 A Le Monde hozta nyilvánosságra, hogy nagyon fontos fázisba került egy nyomozás, ami még hat éve kezdődött. Akkor a francia versenyhatóság gyanút fogott, hogy a nagy húsfeldolgozó üzemek összejátszanak. De közülük az egyik taktikát változtatott és beismerte a kartellezést. Persze abban a reményben, hogy a hatósággal való együttműködés után csak minimális büntetést kap majd. Innentől a nyomozás nagyon izgalmas lett, de minderről a nagyközönség akkoriban semmit sem tudott. Pedig a hatóságok a törvény által engedélyezett eszközökkel rengeteg telefonbeszélgetés és e-mail váltás birtokába jutottak. A jogi csavar az az egészben, hogy ha a kartellezést először beismerő cég után más érintettek is bevallják az összejátszást, a büntetésük csökkenhet. De ez nem automatikus mechanizmus, tehát a bírósági eljárás, amely most jutott a végső fázisba, kínos ítéleteket eredményezhet néhány nagy francia cégnek. Az ítélethirdetés, valamikor a jövő év elején várható. (via Le Figaro, Le Monde, képünk illusztráció)   

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
5G? Ugyan már! A kínaiak a 6G-n dolgoznak

5G? Ugyan már! A kínaiak a 6G-n dolgoznak

Kockázatos lépés volt, de bejött - így nyitott a Starbucks Olaszországban

Kockázatos lépés volt, de bejött - így nyitott a Starbucks Olaszországban

Elhunyt Princz Gábor

Elhunyt Princz Gábor

Kigyógyult a rákból a kisfiú, aki Batkidként mentette meg San Franciscót

Kigyógyult a rákból a kisfiú, aki Batkidként mentette meg San Franciscót

Kinevezte a lemondott miniszterek utódait Theresa May

Kinevezte a lemondott miniszterek utódait Theresa May

Nem találunk szavakat: újra kapható lesz a kazettás rádió

Nem találunk szavakat: újra kapható lesz a kazettás rádió