#ízek




Íz Világatlasz utazóknak – európai ikon a gulyás
 

Íz Világatlasz utazóknak – európai ikon a gulyás

Ha Rómában jársz, élj rómaiul - tartja a mondás. Így nem is lehet teljes az utazás élménye, ha nem ismerkedünk meg egy ország gasztronómiájával. Az előzetes tájékozódást, a választás lehetőségét könnyíti meg az internetes TasteAtlas, amely segít abban, hogy hol és mit érdemes megkóstolni a nagyvilágban.

Tóth Sándor Tóth Sándor


Ilyen is van - sütitúra
 

Ilyen is van - sütitúra

Sétálunk, sétálunk, de nem egy dombra lecsücsülünk, hanem három cukrászdába is betérünk. Megédesítjük az indián nyár rövidülő napjait, begyűjtjük a kalóriákat és a pecséteket.

hvg.hu hvg.hu


Narancssárga csészéből a legfinomabb a forró csoki
 

Narancssárga csészéből a legfinomabb a forró csoki

Narancssárga csészéből kortyolgatva érzik legfinomabbnak az emberek a forró csokoládét – ezt állapították meg európai szakemberek, akik szerint újabb bizonyítékot találtak arra, hogy az ételek és italok tálalásának módja nagymértékben befolyásolja az ízek érzékelését.

MTI MTI

Szánkba vettük a friss, csupasz Rudit
 

Szánkba vettük a friss, csupasz Rudit

Negyvenötödik születésnapját ünnepelte idén a Túró Rudi. A hvg.hu munkatársai megnézhették a mátészalkai gyárban, hogy készül "az igazi pöttyös". És igen, látták, kóstolhatták a királyt ruhátlanul.

Gy.Zs. Gy.Zs.


Ezért nem szeretik sokan a kelbimbót
 

Ezért nem szeretik sokan a kelbimbót

Sok ember azért nem szereti a kelbimbót, mert túlságosan érzékenyek az ízlelőbimbói - idézte egy táplálkozástudományi szakember megállapítását a BBC hírportálja.

MTI MTI

Műtét után más íze van a sültkrumplinak?
 

Műtét után más íze van a sültkrumplinak?

Koszorúér sebészeti beavatkozás után más íze lesz a sültkrumlinak vagy a citromnak, sőt van olyan is, aminek az ízérzete fokozódik, mint az édes vagy a sós. Ez befolyásolhatja az operáció utáni diétát és ezzel a beteg gyógyulását is - hívják fel a figyelmet a dietetikusok egy tanulmányban, melynek eredményeit a Journal of the American Dietetic Association közölte.

MTI MTI

Milyen ízeket szeretünk, és miért?
 

Milyen ízeket szeretünk, és miért?

Savanyú, keserű, sós, édes – a négy alapíz közül az utolsó már születésünk pillanatától fontos szerepet játszik az életünkben. Az anyatej édeskés ízét ugyanis könnyen elfogadják az újszülöttek, de a másik három íz felismerését is ősi mechanizmusok mozgatják: volt idő, mikor az ennivaló hasznosságának és fogyaszthatóságának megállapításhoz elengedhetetlen volt egy kis kóstoló.

hvg.hu hvg.hu