Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"028cd03f-53da-4c4a-b2d5-684e55d70082","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A Ford Mustang GTD a Nordschleife valaha készült leggyorsabb sorozatgyártású amerikai autója, de a Porsche 911 GT3 RS azért még mindig gyorsabb nála.","shortLead":"A Ford Mustang GTD a Nordschleife valaha készült leggyorsabb sorozatgyártású amerikai autója, de a Porsche 911 GT3 RS...","id":"20250505_uj-rekordido-a-160-millio-forintos-mustang-gtd-de-a-sokkal-olcsobb-porsche-911-gt3-rs-meg-mindig-veri","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/028cd03f-53da-4c4a-b2d5-684e55d70082.jpg","index":0,"item":"129d9d35-1fb4-4c52-8ed7-bff683eac702","keywords":null,"link":"/cegauto/20250505_uj-rekordido-a-160-millio-forintos-mustang-gtd-de-a-sokkal-olcsobb-porsche-911-gt3-rs-meg-mindig-veri","timestamp":"2025. május. 05. 07:59","title":"Új rekordidő a 160 millió forintos Mustangtól, de a sokkal olcsóbb Porsche még mindig veri","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f967bd57-952a-4a01-b971-f50eb4a81cd1","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Több hasonló eset is történt az elmúlt fél évben. ","shortLead":"Több hasonló eset is történt az elmúlt fél évben. ","id":"20250505_kriptovallalkozo-emberrablas-rendorseg-franciaorszag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f967bd57-952a-4a01-b971-f50eb4a81cd1.jpg","index":0,"item":"5094e3dd-3683-42b4-b93e-54982c637713","keywords":null,"link":"/vilag/20250505_kriptovallalkozo-emberrablas-rendorseg-franciaorszag","timestamp":"2025. május. 05. 14:46","title":"Elrabolták a kriptovállalkozó apját, levágták az ujjait, a francia rendőrség szabadította ki a férfit","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1a084f88-26d4-4e0d-b919-41f7310f413e","c_author":"Maltofer","category":"brandchannel","description":"A vas a szervezetünk egyik alapköve, ami döntő szerepet játszik az egészségünk fenntartásában: támogatja az anyagcserét, a növekedést és a normális sejtműködést. De vajon mindenkinek ugyanannyi vasra van szüksége? Távolról sem! Lássuk, milyen tényezőktől függ, mennyit kell bevinnünk belőle.","shortLead":"A vas a szervezetünk egyik alapköve, ami döntő szerepet játszik az egészségünk fenntartásában: támogatja...","id":"20250505_Vasbevitel-vastartalmu-elelmiszerek-maltofer","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1a084f88-26d4-4e0d-b919-41f7310f413e.jpg","index":0,"item":"beab4618-d3d2-44ae-9c20-b31b791efcbf","keywords":null,"link":"/brandchannel/20250505_Vasbevitel-vastartalmu-elelmiszerek-maltofer","timestamp":"2025. május. 05. 07:30","title":"Elég vasat eszünk meg naponta? A válasz nem egyértelmű!","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Maltofer","c_partnerlogo":"b5850ba1-e583-4d22-9186-688d82b8c838","c_partnertag":""},{"available":true,"c_guid":"0c6939e4-b941-4878-a27d-7319693772df","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Évtizedeken át vizsgálták a kutatók a NASA és az Európai Űrügynökség által rögzített adatokat, és most úgy tűnik, ennek eredményeként sikerülhet közelebb kerülni annak megértéséhez, hogy hol keletkezhettek az univerzum nehezebb elemei.","shortLead":"Évtizedeken át vizsgálták a kutatók a NASA és az Európai Űrügynökség által rögzített adatokat, és most úgy tűnik, ennek...","id":"20250505_arany-keletkezese-vilagyetem-urkutatas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0c6939e4-b941-4878-a27d-7319693772df.jpg","index":0,"item":"d6c22b48-7830-47e9-a3fd-cc1f66672ef2","keywords":null,"link":"/tudomany/20250505_arany-keletkezese-vilagyetem-urkutatas","timestamp":"2025. május. 05. 13:03","title":"20 éve porosodó adatok mutatták meg, miért lehet annyi arany az univerzumban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b585659a-2107-4b35-86b9-97b3145adc85","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A csokoládé finom majszolni való, és nehéz elképzelni, hogy veszélyeztetné a világ legnagyobb méretű bogarait, a góliátbogarakat. Pedig az emberek csokiszeretete miatt kerül egyre közelebb a kihaláshoz e ganajtúrófélék néhány faja.","shortLead":"A csokoládé finom majszolni való, és nehéz elképzelni, hogy veszélyeztetné a világ legnagyobb méretű bogarait...","id":"20250504_kakaotermesztes-bogargyujtes-afrikai-goliatbogar-csokolade","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b585659a-2107-4b35-86b9-97b3145adc85.jpg","index":0,"item":"59097178-07da-410c-a59e-649e44917f6c","keywords":null,"link":"/tudomany/20250504_kakaotermesztes-bogargyujtes-afrikai-goliatbogar-csokolade","timestamp":"2025. május. 04. 20:03","title":"Kihalóban egy különös bogár, csak mert az emberek annyira szeretik a csokit","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1e96dca3-74d2-4e7c-ab94-7787106ba235","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Egész héten esős idő lesz országszerte.","shortLead":"Egész héten esős idő lesz országszerte.","id":"20250504_Jegeso-zivatarok-es-szeles-ido-var-rank-jovo-heten","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1e96dca3-74d2-4e7c-ab94-7787106ba235.jpg","index":0,"item":"82a88228-2887-4227-a3c9-938e73d38936","keywords":null,"link":"/itthon/20250504_Jegeso-zivatarok-es-szeles-ido-var-rank-jovo-heten","timestamp":"2025. május. 04. 19:04","title":"Jégeső, zivatarok és szeles idő vár ránk jövő héten","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6f0b8914-8910-4c09-9898-8e317eaed33a","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"itthon","description":"Arról viszont már nem beszélt, hogy a helyzet azért állt elő, mert a kormány által erősen ösztönzött modellváltást vállaló egyetemek elestek az Erasmus programban való részvétel lehetőségétől.","shortLead":"Arról viszont már nem beszélt, hogy a helyzet azért állt elő, mert a kormány által erősen ösztönzött modellváltást...","id":"20250505_hanko-erasmus-brusszel-pannonia-osztondijprogram","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6f0b8914-8910-4c09-9898-8e317eaed33a.jpg","index":0,"item":"e3723b36-a9df-4fed-9bd6-b089fe5614aa","keywords":null,"link":"/itthon/20250505_hanko-erasmus-brusszel-pannonia-osztondijprogram","timestamp":"2025. május. 05. 13:22","title":"Hankó Balázs egy Brüsszelbe induló Wizz-Air gépre íratta fel, hogy a Pannónia Ösztöndíjprogram jobb, mint az Erasmus","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bf290754-b017-4262-bf36-3160f65417da","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Ezzel a technikával elkerülhető, hogy a madár az embereket tekintse saját fajtársainak, így könnyebb lesz visszaengedni a vadonba.","shortLead":"Ezzel a technikával elkerülhető, hogy a madár az embereket tekintse saját fajtársainak, így könnyebb lesz visszaengedni...","id":"20250505_keselyufioka-kesztyubab-etetes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bf290754-b017-4262-bf36-3160f65417da.jpg","index":0,"item":"0feca998-2e64-48e9-9e30-98d861fff39d","keywords":null,"link":"/elet/20250505_keselyufioka-kesztyubab-etetes","timestamp":"2025. május. 05. 17:17","title":"Kesztyűbábbal etetik a keselyűfiókát, hogy ne a gondozójához kötődjön – videó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A karácsonyi ünnepek meghitt hangulata sokszor csak a reklámokból köszön vissza. A valóságban a háziasszony napokkal előtte túlvásárolja magát, kiköltekezik, és mi tagadás végkimerül. Lehet másként is, kevesebb idővel, energiával és pénzzel igazán tökéletes menüt varázsolni a karácsonyi asztalra.
Senkit sem akarunk alapjaiban eltántorítani az évek óta hagyományos ünnepi fogásoktól, de érdemes átgondolni, a főcsapáson maradva milyen lehetőségek vannak még.
Már csak a gyerekek kedvéért is érdemes változtatni kicsit az ünnepi menün. A legtöbbjük nem szereti a halászlét, a rántott ponty is szálkás nekik. Ráadásul az ünnepi, várakozással teli izgalomban minden gyereket csak egy dolog érdekel: mihamarabb legyenek már túl a vacsorán, és bontogathassák ki az ajándékot.A feszült apukák, anyukák, rokonok is ellazulhatnak egy-egy kevésbé "feszes", unos untalanig ismert fogástól. Készíthetjük akár a hétköznapi ételeket is egy kicsit más, ünnepi formában, nem hagyományos tálalással.
A klasszikus menüsorhoz – leves, főétel és desszert – álljon itt pár ötlet:
- A húsleves karácsonykor is jó választás lehet, ilyenkor szinte minden nagyobb bevásárlóközpontban kapható csillag, fenyőfa, esetleg más egyéb, szokatlan formájú levestészta.
- Készíthetünk bármilyen ragulevest, de igazi karácsonyi ízzel és illattal varázsolhat el bennünket a narancsleves, vagy fahéjas almaleves.
- Főfogásként jól variálhatóak a különböző töltött húsok – pulyka, csirke, hal, sertéshús is –, népszerűek a gesztenyés töltelékek, ünnepi lehet az aszalt szilvás-sajtos töltelék, de körte-sajtos párosítás is egyedivé, ünnepivé teheti a fogást. Egy csirkemájas töltelék egy kis konyakkal megbolondítva távolról sem hasonlít a hétköznapi ízekhez.
- A hétköznapi, gyorsan és aránylag olcsón elkészthető sütemények, desszertek, ha új ruhába öltöznek, máris ünnepivé válnak. Adjunk új formát – készítsük el a kedvenceket minitortaként, használjunk egyedi formájú kiszúrókat, de akár kartonból mi is készíthetünk sablonokat.
S most lássunk egy menüt:
Leves, amit a gyerekek is szeretni fognak
/ Korábban elkészült húslevesből akár több adagot is előre lefagyaszthatunk alapléként. Csak elő kell venni és gazdagítani, ízesíteni./
Az átszűrt húslevest felmelegítjük, beleszórjuk a darált diót, és hozzáadjuk a fűszereket. Ha forrni kezd, akkor hozzáöntjük és elkeverjük a tejszínben csomómentesre elegyített keményítőt.
A vajon megpirítjuk a zsemlekockát.
A levest apróra vágott petrezselyemzölddel, az arany barnára pirított zsemlekockával, valamint pirított, durvára vágott dióval meghintve tálaljuk.
Extra tipp: Még mutatósabb, ha toast kenyeret pirítunk, és kiszúrjuk csillag, fenyő, szívecske formával, és ezt kínáljuk a leveshez.
Ha csak felnőtteknek készül, a levesbe 2 dl száraz fehér bor is kerülhet, pikánsabb.
Aréna2000
Gyors és isteni főfogás
PULYKA FAHÉJAS SÜLT ALMÁVAL
Hozzávalók:
1 kiló pulyka felsőcomb
4 fej lilahagyma
12 dkg vékonyra szelt bacon
8 gerezd fokhagyma
1,5 dl fehérbor
6-7 közepes alma
Napraforgóolaj
Só
Frissen őrölt fekete bors
Bazsalikom
Fahéj
Porcukor
Elkészítés:
A pulykahúst megmossuk, bekenjük a fűszerekkel és olajjal kikent sütőtálba tesszük. Beborítjuk a vékonyra szelt baconnal. A megtisztított lilahagymát negyedekre vágjuk és körberakjuk vele a hússal tele tálat. A fokhagymát apróra vágjuk, és rászórjuk a hús tetejére.
1,5 dl fehér bort öntünk alá, letakarjuk alufóliával és kb. 40 perc alatt 200 fokon puhára sütjük. Ha kiállja a tűpróbát, lebontjuk az alufóliát.
Az almának kiszedjük a magházát, nagyobb cikkekre vágjuk, és minden darab egyik felét belemártjuk fahájas porcukorba. Körberakjuk vele a pulykahúst, és 10-15 percre visszatesszük a sütőbe, hogy kicsit színesedjen, megpiruljon, az alma megpuhuljon.
Extra tipp: Ha körtével készítjük, még pikánsabb ízt kapunk. Mazsolás rizzsel tálaljuk.
Aréna2000
Hagyományos desszert ünnepi formában
MADÁRTEJES MÁKOS GUBA TORTA
Hozzávalók:
12 db kifli
10 dkg vaj
3 tojássárgája
1 liter tej
10 dkg kristálycukor
1 citrom és egy narancs reszelt héja
15 dkg őrölt mák
Hozzávalók a krémhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
5 dkg kristálycukor
3 teáskanál vaníliaesszencia
3,5 dl tej
4 egész tojás
13 dkg vaj
10 dkg porcukor
Kevés őrölt fahéj
Elkészítés:
A langyos tejhez hozzákeverjük a cukrot, a reszelt citrushéjat, az olvasztott vajat, és a tojás sárgákat, a cukrot, a mákot, majd ráöntjük karikára vágott kiflire. Jól átforgatjuk, hagyjuk 5-10 percet állni. Egy kivajazott kerek tortaformába egyenletesen eloszlatjuk a lecsepegtetett mákos kifli karikákat, és 180 okos sütőben 25 percig sütjük.
Amíg hűl, elkészítjük a krémet.
A pudingporból és a tejből elkészítjük a pudingot, hozzákeverjük a 4 tojássárgáját, a vaníliaesszenciát és 5 dkg kristálycukrot. Ha langyos, akkor a 13 dkg vajjal krémes, habosra keverjük.
A 4 tojásfehérjéből a 10 dkg porcukorral kemény habot verünk.
Ha kihűlt a mákos kiflikarika, akkor rárétegezzük a kihűlt vaníliás krémet, majd a kemény tojásfehérje habot. Villával mintázhatjuk a tetejét, és hintsük meg leheletnyi őrölt fahéjjal.
Még szebben mutat, ha a tojásfehérje habot habzsákkal formázva varázsoljuk a torta tetejére.
Aréna2000
Extra tipp: a torta tetejét díszíthetjük rumos meggyel, látványosabb és ízben is nagyon jól harmonizál.