szerző:
V.Á.
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Arab Emírségekben nem kicsinyeskednek semmivel. Sőt. Mindenből a legek legje kell nekik. Legyen az a világ legmagasabb épülete, legnagyobb szállodája, vagy éppen gasztro fesztiválja.

Irány a világűr, átköltözéssel a Marsra, száz éven belül gond nélkül megoldják, legalábbis ezt jelentették be egy minapi konferencián az öböl menti államok képviselői. Addig ellesznek a földi javakkal. Mostanában a világon mindenütt divatos gasztrózásba szerettek bele.

Persze e téren is kizárólag nagyban gondolkoznak, mint azt bárki tapasztalhatja, aki ellátogat a március 11-ig még javában tartó Dubaji Food Fesztiválra (DFF). Aminek keretén belül sztárséfek serege főz a (többhetes)Dubaji Étteremhéten egységesen, 16 ezer forintos áron a város legelitebb éttermeiben. A Michelin-csillag itt szinte alapkövetelmény, a buliba még Gordon Ramsay Atlantas-beli étterme is beszállt. Luxusdzsippel megközelíthető autentikus sivatagi vacsorát kínálnak hastáncosnő és pörgő dervis kíséretében,   Etisalat tengerparti kantinokat sorakoztatnak fel a hírneves Sunset Beach-en. Ez tulajdonképpen food truck fesztivál a mi olvasatunkban, de persze erősen  dubaji módra. Tulajdonképpen egy hatalmas szabadtéri klub, food truck-okkal beterítve, patikatisztaságú étkezőhelyekkel, nem mellesleg szállodai színvonalú mosdókkal a legkényesebbeknek is megfelelve.

©
©

A bőséges ételkínálatban hamburgerhegyek, minden elképzelhető zöld-, fűszeres vegán vagy húsos tartalommal (sertés persze nincs, hiszen egy muszlim országban járunk). Pitával, falafellel, különféle tésztákkal készített ínyencségek, házi szörpök, folyékony nitrogénnel készülő fagylaltkelyhek, desszertek és más, a gasztronómia legtrendibb vonala alapján készülő topfinomságok.

©
©

 

©
©

A dubaji street food kínálata a világ street food kínálatának pontos lenyomata, miközben élő jazz zene szól. Lazuló turisták a világ minden tájáról, és persze helyi családok sétálnak le-fel , hófehér kandurába öltözött férfiak, fekete abajában lévő nőkkel és gyerekeikkel körülvéve kóstolnak-kóstolnak lelkesen mindenütt. Össznépi közös szelfizés a tengerpartra kitelepült sztárséfekkel, akik amúgy számukra másutt egyáltalán nem megközelíthetők.

©

                                                                                             xxxxx

   

©

                            

A fesztiválprogramhoz kapcsolódott február 26. és március 2. között a világ egyik legnagyobb élelmiszeripari rendezvénye, a Gulfood gasztronómiai szakkiállítás is, ahol 120 ország mutatkozott be.  Magyarországot önálló standdal képviselte a (Dr. Riad Naboulsi tulajdonolta) Kőröstej  csoport a dubaji World Trade Centerben. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy világújdonsággal rukkolt ki: a Hajdú gyros sajttal, amit a gyroshoz hasonlóan, nyárson sütnek, 7 kilogrammos tömbökben. A vásárlátogatók 5 nap alatt mintegy 250 kilogrammot fogyasztottak el ebből – a húst helyettesíthető -  Halloumi típusú sajtból. ami hő hatására nem olvad, viszont szépen pirul, íze kellemesen sós.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!