szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

A zöldbab, még ha éppen sárga is, az egyik legszuperebb nyári alapanyag. Ahogy trendi dietetikusok mondani szokták:”törődik a vonalainkkal”. S különösebb vajákolás nélkül könnyen, gyorsan összedobható belőle vacsora, ebéd.

 

 Mexikóban, Peruban őshonos növény, arra felé már akkor bőszen ették, amikor Kolumbusznak még esze ágában sem volt felfedezni Amerikát. Aztán persze megtalálta ezt is, amit mi ízes-népiesen fuszulykának, paszulynak is nevezünk. Nem valószínű, hogy mielőtt behurcolta a kontinensre, bizonyítványt kért tóla, mennyire egészséges zöldség.

Az a bizonyos „vonalkímélés” rendkívül alacsony kalóriatartalmának köszönhető:  mindössze 100 gramm/23 kcal. Alacsony a fehérje- és szénhidráttartalma is. Viszont kiemelkedően magas az A-, C-, D-, K-vitamin tartalma, sok benne a folsav, és  bővelkedik kalciumban, magnéziumban, foszforban, káliumban, cinkben. Magas a rosttartalma és omega-3 zsírsavat is tartalmaz. Nagyon jól karbantartja a koleszterinszintet, tisztítja az érfalakat, jótékony hatással van a vérkeringésre. Cukorbetegeknek a fogyasztása kimondottan ajánlott, mivel stabilizálja a vércukorszintet.

diabetika.hu

Tippek, tanácsok

-          A friss zöldbabot könnyedén felismerhetjük – a színe élénk, akár sárga- vagy zöld típusúval van dolgunk, tömör húsú, ha meghajlítjuk roppanva eltörik. Felülete sima, sérülésmentes.

-          A zöldbab kiválóan fagyasztható. Két végét lecsípve, apróra vágva és egy percre forrásban lévő vízbe dobva már mehet is a mélyhűtőbe (célszerű adagonként lefagyasztani).

-          A zöldbabból sokféle fogás készíthető: leves, főzelék, saláta, köret, és rakott ételek egyik kiváló összetevője is. Érdemes a nyár nagy kedvencét, a lecsót is kipróbálni zöldbabbal. Remek és egyszerű fogás egy zöldbabos omlett.  S „kánikula-kompatibilis” lehet a pörkölt is nokedli, krumpli, tarhonya helyett zöldbabbal.

-          Több fűszer is remekül illik hozzá – így a friss zöldbabbal ugyancsak szezonját élő kapor, bazsalikom, tárkony, petrezselyem, de kedveli a fokhagymát, hagymát is.

-          Szívesen veszi a tojás, túró, sajt, tejföl, paradicsom társaságát,      

-          Zöldbabot csak hőkezelt állapotban, párolva, sütve, főzve fogyasszunk.

-          Ha fogyókúrás ételnek szánjuk, akkor csak sós vízben pároljuk, leszűrve pici vajon/olíva olajon forgassuk át, borecettel vagy frissen facsar citromlével ízesítsük. Csípkedhetünk rá friss petrezselymet, bazsalikomot. Így valóban nem turbózzuk fel a kalóriatartalmat. Nagyon finom kicsit lepirítva, szezámmaggal megszórva, vagy kevés szezámolajba forgatva is. 

gallery.site.hu

Paradicsomos, burgonyás zöldbableves

Hozzávalók:

50 dkg zöldbab

30 dkg burgonya

1 fej vöröshagyma

2-3 nagyobb hámozott paradicsom (lehet konzerv is)

2 dl tejszín

3 gerezd fokhagyma

olívaolaj

frissen őrölt fekete bors

bazsalikom

 pici cukor (opcionális)

Elkészítés: Az olajon üvegesre pároljuk a hagymát, rádobjuk az apróra vágott fokhagymát és hozzáadjuk a megtisztított, apróra vágott zöldbabot, meg az ugyancsak megtisztított, felkockázott krumplit. Fedő alatt 10 percig pároljuk, majd felöntjük vízzel és puhára főzzük (azért ügyeljünk, hogy ne főjön szét).   

A paradicsomot leturmixoljuk és a leveshez adjuk a fűszerekkel együtt. Végül belekeverjük a tejszínt. Ezzel már nem forraljuk, csak összemelegítjük, míg gyöngyözni kezd, majd levesszük a tűzről. Azon melegében tálalhatjuk, de hidegen is nagyon finom, hűsítő leves.

Sajtos rakott zöldbab

Hozzávalók:

70 dkg zöldbab

10 dkg reszelt trappista sajt

6 dkg márványsajt

4 dkg parmezán sajt

4 gerezd fokhagyma

2 dl tejföl

1 tojássárgája

5 dkg vaj

frissen őrölt fekete bors

csipet frissen őrölt szerecsendió

Elkészítés: A zöldbabot megtisztítjuk, és egészben hagyjuk. Forrásban lévő vízben kb. 5 perc alatt roppanósra főzzük. Egy tálat kikenünk vajjal. A tejfölt összekeverjük a tojássárgájával, a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel.

A tálba lerakjuk a zöldbab felét, majd egyenletesen elsimítjuk rajta a tejföl  felét, meghintjük a háromféle sajt felével, majd még egyszer rétegezzük az egészet. A tetejére sajt kerüljön. Megszórjuk vajdarabkákkal és 200°C-os előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

Amilyen egyszerű étel, olyan finom.

 Baconos zöldbab

Hozzávalók:

50 dkg zöldbab

20 dkg bacon

4 gerezd fokhagyma

olívaolaj

frissen őrölt fekete bors

petrezselyem

Elkészítés: A zöldbabot megtisztítjuk, kis darabokra vágjuk és kevés olívaolajon megpároljuk. Egy magasabb falú serpenyőben a csíkokra szeletelt bacont zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk a lecsepegtetett zöldbabot és együtt kb. 2-3 percig sütjük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, egy kevés sót, frissen őrölt fekte borsot és apróra vágott friss petrezselymet. Remek egytál étel, de kiváló köretként is.

Zöldbabos, húsos rizs

Hozzávalók:

30 dkg rizs

35 dkg darált sertés/csirke- vagy pulykahús  

35 dkg zöldbab

4 gerezd fokhagyma

1 közepes fej vöröshagyma, apró kockára vágva

1 dl olaj

 só

édesnemes pirospaprika

frissen őrölt fekete bors

egy csokor apróra vágott petrezselyem

a tetejére reszelt sajt

Elkészítés: Az apróra vágott hagymát olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk. Beleszórjuk az őrölt pirospaprikát, a fekete borsot és a sót, majd hozzáadjuk a megmosott rizst és a megtisztított, feldarabolt zöldbabot. Annyi vízzel felöntjük, hogy bőven ellepje (még egyszer annyi magasságban legyen a víz, mint az étel, mert a rizs felveszi). Fedő alatt addig főzzük, amíg a rizs megpuhul (ez kb.15-20 perc)

Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel és a reszelt sajttal tálaljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!