szerző:
-t-
Tetszett a cikk?

A jelenlegi állás szerint még előfordulhat, hogy a pécsi Havi-hegyi mandulafa elnyerje a megtisztelő Európa fája címet, viszont ehhez sokak szavazatára lenne szükség.

Mint arról már a hírt adtunk, a baranyai megyeszékhely büszkesége, amely tavaly Magyarország fája lett, versenyben van az Európa fája címért. A közel 135 éves mandulafa a Mecsek déli oldalán, a Havi-hegyi kápolna előtt áll. Az Environmental Partnership Association (EPA) alapítványi konzorciuma által szervezett Európa fája versenyben 15 ország csodálatos és különleges fája vesz részt. Jelenleg az élen az oroszországi abramcevói tölgy áll (30 581 szavazat), őt követi a második helyen a pécsi Havi-hegyi mandulafa (27 172 voks), a harmadik a portugáliai Monte Barbeiro évszázados magyal tölgye. Míg 4. a spanyolországi Navajas mezei szilfája, 5. a Franciaországhoz tartozó Korzika madár-fája, és a 6. helyre került a szlovákiai nagy Morávia titkainak őrzője, egy vén hársfa.

A szavazatok jelenlegi állása alapján valószínű, hogy az orosz és a magyar fa között dől el, hogy melyik kapja 2019-ben az Európa fája címet. A versenyben előbb a pécsi mandulafa vezetett, viszont az utóbbi napokban az abramcevói tölgy jelentős „lépéselőnyre” tett szert. A cím elnyeréséhez még több ezer szavazatra van szüksége a pécsi mandulafának. Szavazni a treeoftheyear.org weboldalon lehet február 28-ig, a szavazás lezárásának napjáig. A verseny eredményét a Brüsszelben megrendezett díjátadó gálán jelentik be március 19-én.

©

Számunkra a mandulafa azért is kedves, mert a legkorábban virágzik a tavasz kezdetén. A Mecsek déli lejtőjén tél idején virágba borult fa az örök megújulás szimbólumaként jelenik meg Janus Pannonius 1466-ban írt (Egy dunántúli mandulafáról c.) versében:

Herkules ilyet a Hesperidák kertjébe’ se látott,
Hősi Ulysses sem Alkinoos szigetén.
Még boldog szigetek bő rétjein is csoda lenne,
Nemhogy a pannon-föld északi hűs rögein.

S íme, virágzik a mandulafácska merészen a télben,
Ám csodaszép rügyeit zuzmara fogja be majd!
Mandulafám, kicsi Phyllis, nincs még fecske e tájon,
Vagy hát oly nehezen vártad az ifju Tavaszt?

 

  

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!