szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Interjút adott a HVG hetilapnak Fahidi Éva holokauszttúlélő, aki a felszabadulás utáni évekről, az antiszemitizmusról és az időskori szerelemről is beszélt.

Ötvenfős családjából egyedül ő tért vissza Auschwitzból, húszévesen. Második születésnapjának azonban nem azt a pillanatot tartja, amikor kiszabadult, hanem 1944. augusztus 13-át, amikor Auschwitzból átkerült az allendorfi lágerbe, ahol egy hadiüzemben dolgoztatták.

Enélkül esélyem sem lett volna a túlélésre

– mondta Fahidi Éva holokauszttúlélő, aktivista a HVG hetilapnak adott interjújában.

A szerelem alanya és tárgya című második könyvében a szerelmein keresztül mutatta be együttélését a szocializmussal – kiábrándultan, életcélt vesztve, de mégis szeretett dolgozni, ha izgalmas és hasznos munkája volt. „A Baranya megyei tanács kulturális osztályának munkatársaként például kultúrotthonokat alapítottunk a falvakban, filmeket vittük el az emberekhez, köztük azt, amelyik arról szólt, hogy a Harmadik Birodalomban hogyan kísérleteztek Zyklon-B-vel a libákon, azok hogyan kapkodtak levegő után, mielőtt megfulladtak. Akárcsak az én szeretteim.”

Fahidi Éva – ha már él – a világért sem akar boldogtalan lenni, és nem szeretné azt sem, hogy gyűlölet szennyezze be a lelkét, mert ha valaki, ő tudja, hogy az a legalantasabb indulat. Többek között ez segített neki abban, hogy elfogadja a múltat. Azon azonban soha nem lesz túl, hogy 11 éves húgát gázkamrába küldték. "Egyszer 16 ezer matyóhímzést exportáltunk Finnországba, mindegyikre ráírattam: Gilike. Hátha oda került, és meglátja a nevét. Még ma is azzal áltatom magam, hogy él valahol."

A teljes interjút elolvashatja a csütörtökön megjelenő HVG hetilapban!

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!