szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szilveszter éjszaka a petárdázás miatt sok kutya megrémül, és elszalad, elveszik, a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet éppen azért jött létre, hogy ilyenkor segítsen. Azt kérik, nyilvános Facebook-posztot írjanak ilyenkor, és azt osszák meg az ő oldalukon is.

Ne csak otthon várja, hogy a kutya hazatérjen, ha elmenekült a szilveszteri petárdázás miatt, mert magától lehet, hogy soha nem fog - írja Facebook-oldalán a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet. Fontos, hogy megtaláljuk ilyenkor a helyi csoportokat vagy szervezeteket, akik ilyenkor segíteni tudnak a keresésben.

Fontos tanács továbbá, hogy használni kell a közösségi médiát. Arra buzdítanak, hogy mindenki nyilvános posztban ossza meg ilyenkor az esetet, a psztban legyen egy jól látható kép is a kutyáról, illetve kora, színe, neme, különös ismertetőjele, betegsége, az elvesztés helye és ideje.

Az esetet a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet oldalára is célszerű posztolni, ez hatékoonyabb, mint az üzenetküldés, vagy a telefonálás, hiszen több ember látja, de aki hívni szeretné őket, az ezen a számon teheti meg: 70/501-7142. További tanácsokat a blogjukon írtak.

A kutyát szilveszter éjszaka semmi esetre sem szabad láncra kötni, mert a megijedt állat megfojthatja magát.

A Nébih szerint érdemes felkeresni a közeli ebrendészeti telepeket is, illetve a Vigyél Haza Alapítványmikrochip-leolvasó hálózata is segíthet egy talált kutya beazonosításában. 

A petárdázás köztudott, hogy megijeszti az állatokat, ezért a Nébih azt javasolja, ilyenkor akár nyugtatót is érdemes felíratni a kutyának, hogyha az fél a tűzijátéktól vagy petűrdűzűstól. Éppen ezért Miskolcon, Szentendrén és Esztergomban elmarad a szilveszteri tűzijáték.

Petárdát birtokolni és felhasználni pedig az év minden napján, így szilveszter éjjel is tilos, egyéb, legálisan kapható pirotechnikai eszközök, tűzijátékok azonban az éj utolsó napján használhatók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy szakértő szerint az olyan vakcinák, mint amilyen a kínai Sinopharm is, nem eléggé hatásosak

Egy szakértő szerint az olyan vakcinák, mint amilyen a kínai Sinopharm is, nem eléggé hatásosak

Van egy kiskapu a Facebook rendszerében, több politikus visszaél vele

Van egy kiskapu a Facebook rendszerében, több politikus visszaél vele

Bezárt a 120 éves Jeliszejevszkij élelmiszerbolt

Bezárt a 120 éves Jeliszejevszkij élelmiszerbolt