szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az állatok miatt inkább nem lesz durrogtatás.

Több magyar településen is elmarad idén a szilveszteri tűzijátékozás.

Veres Pál miskolci polgármester a Facebookon azt írta, az állatok védelmében idén nem tartanak önkormányzati tűzijátékot.

Az októberben megválasztott polgármester ezzel szeretne hozzájárulni, hogy a háziállatok ne rettegésben töltsék a szilvesztert. Veres Pál szerint a petárdára költött pénznek van jobb helye is.

Az Index egy olvasója szerint ugyanez a helyzet Szentendrén is, ahol már december 27-én kiírták a város hivatalos Facebookjára, hogy nem lesz tűzijáték szilveszterkor. A bejegyzésben azt is kérték, hogy az emberek ne petárdázzanak.

A lap egy másik olvasója arról számolt be, hogy Esztergomban már novemberben bejelentették, hogy ott sem tartanak idén tűzijátékot. Ehelyett látványos fényshow várja majd a szilveszteri ünneplőket.

Tavaly Tata volt az első város, ahol a vadludak védelme miatt betiltották a tűzijátékot szilveszterkor, aminek meg is lett a hatása: a madarak a helyükön tudtak maradni a tavon.

Az állatvédők nemrég petárdastoppot kértek, ugyanis a pirotechnikai eszközök erős hang- és fényhatásai az állatoknál "sokkos pánikot" okozhatnak. Egyébként petárdát birtokolni és felhasználni az év minden napján,

így szilveszter éjjel is tilos.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!