Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"279a5f03-16e0-48cd-a11b-6bf83c6820eb","c_author":"Nemes Nikolett","category":"360","description":"A toxikus vezetők olyan sok szervezetben jelen vannak, hogy szinte mindannyiuknak ismerősnek tűnnek, mégsem tudjuk, mit tehetünk ellenük, és a HR sem segít. Milyen torzító hatása van annak, ha valaki feljebb lép a ranglétrán? Miért emészti fel a beosztottak pszichés energiáit, ha nem támogatják őket egy toxikus főnökkel szemben? Czifra Julianna vezető- és szervezetfejlesztő szakpszichológussal, egy témába vágó friss tanulmány egyik szerzőjével beszélgettünk.","shortLead":"A toxikus vezetők olyan sok szervezetben jelen vannak, hogy szinte mindannyiuknak ismerősnek tűnnek, mégsem tudjuk, mit...","id":"20250303_Toxikus-fonok-munkahely-rossz-vezeto-hatalom-visszaeles-Czifra-Julianna-kutatas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/279a5f03-16e0-48cd-a11b-6bf83c6820eb.jpg","index":0,"item":"4e49f517-238a-4d6e-96dc-ce2b6e10c557","keywords":null,"link":"/360/20250303_Toxikus-fonok-munkahely-rossz-vezeto-hatalom-visszaeles-Czifra-Julianna-kutatas","timestamp":"2025. március. 03. 10:07","title":"Toxikus főnökök: lecsorog a magyar munkahelyekre a politikusok hatalomgyakorlási módja","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8072bc40-5d0b-4462-8215-a37a680eb987","c_author":"HVG","category":"elet","description":"A szörfösök legnagyobb rémálmát vették videóra.","shortLead":"A szörfösök legnagyobb rémálmát vették videóra.","id":"20250303_tigriscapa-capatamadas-video","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8072bc40-5d0b-4462-8215-a37a680eb987.jpg","index":0,"item":"9e36be30-ad0c-469f-9b50-0eba43e92ba0","keywords":null,"link":"/elet/20250303_tigriscapa-capatamadas-video","timestamp":"2025. március. 03. 12:45","title":"Videó: ezt látja, akit megtámad és lenyel egy tigriscápa","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"92f05ea7-0d10-4943-82f1-5bd617e4d3ea","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Aggasztó megállapításokra jutott egy friss vizsgálat, a tűzmentes illatosított viasztermékek lehet, hogy károsabbak is a hagyományos illatgyertyáknál.","shortLead":"Aggasztó megállapításokra jutott egy friss vizsgálat, a tűzmentes illatosított viasztermékek lehet, hogy károsabbak is...","id":"20250304_olvasztott-viasz-illatositok-veszelyes-illoanyagok-nanoreszecskek-kutatas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/92f05ea7-0d10-4943-82f1-5bd617e4d3ea.jpg","index":0,"item":"6e4bb7f7-4a9f-4e81-b7d0-35515ba34e60","keywords":null,"link":"/tudomany/20250304_olvasztott-viasz-illatositok-veszelyes-illoanyagok-nanoreszecskek-kutatas","timestamp":"2025. március. 04. 08:03","title":"Milyen illatosítót használ? Találtak egyet, ami olyan veszélyes lehet, mintha dízelfüstöt lélegezne be","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"98608a20-0e60-4801-bb7d-4ebc699e237b","c_author":"Tarnay Kristóf Ábel","category":"360","description":"A Pride korlátozása a gyülekezési jog olyan szintű megsértése, amin mindenki rajtaveszthet. Túl sokszor mondták már túl sokan, hogy a NER szintet lép, de ezzel a támadással tényleg az egész társadalmat éri fenyegetés. Vélemény.","shortLead":"A Pride korlátozása a gyülekezési jog olyan szintű megsértése, amin mindenki rajtaveszthet. Túl sokszor mondták már túl...","id":"20250304_pride-betiltas-gyulekezesi-jog-ki-a-kovetkezo","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/98608a20-0e60-4801-bb7d-4ebc699e237b.jpg","index":0,"item":"a2e05766-27bd-4ce1-9aac-a3eca4cd53ca","keywords":null,"link":"/360/20250304_pride-betiltas-gyulekezesi-jog-ki-a-kovetkezo","timestamp":"2025. március. 04. 08:00","title":"Ma a Pride, holnap mi?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a7e32b3f-e87b-4a11-b6b8-0d2c88d3013a","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A mesterséges intelligenciáért felelős kormánybiztos a magyar MI-tervekről beszélt, és arról is, hogy szerinte nem sérült az egyetemek autonómiája az általa levezényelt modellváltás miatt.","shortLead":"A mesterséges intelligenciáért felelős kormánybiztos a magyar MI-tervekről beszélt, és arról is, hogy szerinte nem...","id":"20250303_palkovics-laszlo-kormanybiztos-mesterseges-intelligencia-elon-musk","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a7e32b3f-e87b-4a11-b6b8-0d2c88d3013a.jpg","index":0,"item":"b8139dad-26a1-4dd5-a2f5-a7374bc4fa80","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250303_palkovics-laszlo-kormanybiztos-mesterseges-intelligencia-elon-musk","timestamp":"2025. március. 03. 10:45","title":"Palkovics abban bízik, hogy egyszer kezet foghat Elon Muskkal egy MI-beruházás alapkőletételénél","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2cf3920a-1a1f-497f-b4d7-880729f37b5f","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Ez a negyedik negyedév teljesítménye a harmadikhoz képest. 2023 negyedik negyedévéhez viszonyítva 137 millió euróval javult az egyenleg.","shortLead":"Ez a negyedik negyedév teljesítménye a harmadikhoz képest. 2023 negyedik negyedévéhez viszonyítva 137 millió euróval...","id":"20250303_819-millio-euroval-csokkent-a-szolgaltatasok-kulkereskedelmi-egyenlege-tavaly-ev-vegen","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2cf3920a-1a1f-497f-b4d7-880729f37b5f.jpg","index":0,"item":"3fab5557-c5a2-489e-b1c2-3f4ef650fccc","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250303_819-millio-euroval-csokkent-a-szolgaltatasok-kulkereskedelmi-egyenlege-tavaly-ev-vegen","timestamp":"2025. március. 03. 08:30","title":"819 millió euróval csökkent a szolgáltatások külkereskedelmi egyenlege tavaly év végén","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5dfd6570-bfb2-4ff0-a75d-66f4b493833c","c_author":"Czeglédi Fanni","category":"360","description":"Milyen felnőtt lesz azokból a gyerekekből, akiknek sohasem kellett felelősséget vállalniuk, mert a szüleik lépten-nyomon kiszolgálták őket? És mi lesz azokkal a felnőttekkel, akiket érzelmi zsarolással és bűntudatkeltéssel kötnek magukhoz a szüleik? Interjú Bibók Bea pszichológussal, az Ellopott felnőttkor című kötet szerzőjével.","shortLead":"Milyen felnőtt lesz azokból a gyerekekből, akiknek sohasem kellett felelősséget vállalniuk, mert a szüleik...","id":"20250302_bibok-bea-pszichologus-ellopott-felnottkor-interju","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5dfd6570-bfb2-4ff0-a75d-66f4b493833c.jpg","index":0,"item":"44fa5049-540b-461e-b108-849914cf2baf","keywords":null,"link":"/360/20250302_bibok-bea-pszichologus-ellopott-felnottkor-interju","timestamp":"2025. március. 02. 19:30","title":"Amikor egy családban mindenki amiatt szorong, hogy baj lesz - Bibók Bea pszichológus visszatartó szülőkről, infantilizált felnőttekről","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"dfbb67a8-7f98-4f9f-870e-bdd81e9ee25f","c_author":"Sztojcsev Iván","category":"gazdasag","description":"Elkészítette a KSH a 2024-es GDP-adat részleteit, és bemutatta, hogyan lett a kormány 4 százalékos ígérete helyett csak 0,6 százalékos a növekedés. Az emberek már újra kezdenek vásárolni és ezzel pörgetni a gazdaságot, a cégek azonban nagyon óvatosak, és pont azok az ágazatok teljesítenek igazán rosszul, amelyekre feltették a jövőt.","shortLead":"Elkészítette a KSH a 2024-es GDP-adat részleteit, és bemutatta, hogyan lett a kormány 4 százalékos ígérete helyett csak...","id":"20250304_KSH-gdp-reszletes-auto-akku-mezogazdasag-ipar-szolgaltatas-novekedes-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/dfbb67a8-7f98-4f9f-870e-bdd81e9ee25f.jpg","index":0,"item":"9799034b-90a6-4dce-8773-871d2e553b38","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250304_KSH-gdp-reszletes-auto-akku-mezogazdasag-ipar-szolgaltatas-novekedes-ebx","timestamp":"2025. március. 04. 08:51","title":"KSH: A rémes autó- és akkuipar az aszállyal együtt elintézte, hogy a közelében se legyünk a kormány növekedési tervének","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Az újhullámos specialty-kávékultúra már nem is annyira új, de még mindig trendi, és alighanem túlnőtt a belterjes hipszter körökön (ha hipszterek egyáltalán még léteznek). Miért savas az egyik, és miért nem a másik? Milyen íze lesz, ha majdnem egy teljes napig hidegen áztatjuk? Kávékóstolón jártunk.
Ahol egyenesen elvárás, hogy szürcsöljünk
James Hoffmann barista-világbajnok, világszerte ismert kávészakértő nemrég kiadott, magyar nyelven is megjelent könyvében egy egész fejezet szól a cuppingról, vagyis arról, hogyan kóstoljunk kávét, mi a lényege és mire kell figyelni. Egyszerűnek hangzik, hogy hagyatkozzunk az ösztöneinkre és az érzékszerveinkre, de kezdőként mégsincs könnyű dolgunk, például azért sem, mert legtöbbünk a szájban érzett ízek és az orrban érzett illatok keveredését nem igazán tudja különválasztani. Jó hír viszont, hogy gyakorlatilag mindenkinek megvannak az adottságai ahhoz, hogy jó kóstolóvá váljon, így ha valakit beszippant ez a világ, gyakorlással remekül el tudja sajátítani.
Cupping-csendélet a Coffee Education Centerben
A kóstolón szereplő ötféle kávé nem eszpresszó-sűrűségben, hanem vizesebben volt elkészítve, így jobban kijöttek az ízek. Világos pörkölésűek voltak, így savak is bőven akadtak bennük. A frissen megőrölt kávékat Kiss Döníz baristamester vezetésével előbb megszagoltuk, a forró vízzel való felöntés és rövid ázás után pedig elkezdtük szürcsölni őket (tényleg szürcsölni kell, hogy az ízek a szánk és a nyelvünk minden részén szétterüljenek).
Nem kellett ahhoz „orrnak” vagy különösebben kifinomult kávéfogyasztónak lenni, hogy kiszúrjuk a kakukktojást: egy szupermarketben vásárolt, előre megőrölt, ezer forint körüli kommersz bolti kávét, amit égettgumi-szerű, kesernyés szag és íz jellemzett a pörkölése és a minősége miatt.
Ezért nem mindegy a pörkölés
A különböző termőterületről érkező, különböző feldolgozásokkal készülő kávékat sokszor különböző pörkölési profilok jellemzik: az újhullámos kávék például sokszor világosabbra vannak pörkölve, ezáltal gyümölcsösebbek, savasabbak.
A kávé erőssége nem egyenlő a pörkölési szinttel (az főleg a készítés módjától, a kávé-víz aránytól függ), de az igaz, hogy a pörkölés remekül ki tudja hozni az egyedi ízvilágot, sőt, a módja alapvetően határozza meg az ízét: minél hosszabb a folyamat, annál inkább kialakulnak a sokszor általános pörkölési zamatoknak nevezett jellemzők. Elég csak arra gondolnunk, hogy milyen ízek jönnek elő például a kenyér vagy a csokoládé esetében, amelyek végül erőteljes, már-már égett ízekké alakulnak. A folyamat összefügg a keserű ízek fokozódásával is, a cukor ugyanis annál keserűbbé válik, minél sötétebbre karamellizáljuk. A keserű íz erősödésével párhuzamosan általában a savasság csökkenése tapasztalható.
A pörkölés során az a nagy kihívás, hogy a kávé eredeti karakteréből a lehető legtöbb megmaradjon, és nehéz azért is, mert az édes, a savanyú és a keserű kényes egyensúlyának megtalálásáról szól. Ráadásul nincs is általános konszenzus arról, hogy pontosan hol is van ez az egyensúly, ettől válik a folyamat egyszerre élelmiszeripari eljárássá és esztétikai-filozófiai kérdéssé, írja a könyvében Hoffmann.
Ezüstös reflexek, kerek savak helyett fermentált ízek és karamellás lecsengés
A másik négy ital a kóstoláson már „rendes” specialty kávé volt, vagyis szigorú osztályozáson átment, legjobb minőségűnek, topkategóriásnak mondott kávék. Egy klasszikus ízvilágú, nem túl savas, nem túl gyümölcsös brazil csokis, mogyorós jegyekkel, egy kolumbiai klasszikus, karamellás lecsengéssel, de érdekes csavarral: kapott ugyanis egy kísérleti feldolgozást, egy anaerob fermentációt, ami miatt trópusi gyümölcsös, maracujás ízeket lehetett benne észrevenni. A két etióp közül az egyik szárításos, a másik mosott feldolgozással készült, utóbbinak olyan lágy íze volt, akár egy gyümölcsteának.
A savasság a legtöbb specialty kávéra jellemző, mértéke a pörkölési szinttől, a variánstól, a feldolgozástól és az ültetvény talajminőségétől függően változik; habár a savasságtól kontrasztos, lédús, ropogós, izgalmas lesz a kávé, ám ha elrontják a pörkölést, savanyúvá és fanyarrá, egyszóval pocsékká válhat. A savasság, a keserű és a savanyú gyakran kéz a kézben járnak, utóbbi két íz összekeverése nagyon jellemző: sokan a kellemetlen, karcos savasságot gondolják keserűségnek.
Egyes vélemények szerint a kulináris világ egészét tekintve az eszpresszót a legmacerásabb elkészíteni. Az alapelvek elsajátítása után azonban bátran belevághatunk a műveletbe. Részlet a Hogyan készítsünk tökéletes kávét otthon? című könyvből.
Egyes fajtáknak a fermentált, gyümölcsös ízek is meghatározói – ha a kávé címkéjén bogyós gyümölcsök, alma- vagy citrusfélék szerepelnek, gyanús, hogy viszonylag magas savasságra kell számítani. A trópusi gyümölcsök, így például a mangó vagy az ananász jó eséllyel fermentált ízekre utalnak, ha pedig főtt vagy feldolgozott gyümölcsre, tehát lekvárra vagy dzsemre bukkanunk a leírásban, akkor számítanunk kell bizonyos savasságra, de nem az lesz az uralkodó. Viszonylag alacsony savasságot jelent a csokoládés, diós, karamelles, tejkaramellás jelleg, a füstösség, étcsokoládé és a melasz pedig a sötét pörkölésű kávék sajátja, minimális vagy zéró savassággal, keserűbb ízzel.
Cseppről cseppre
Szintén teára, de egy jóval erősebb fajtára emlékeztetett a French press segítségével az egyik etióp kávéból készített, 15-16 órán át áztatott cold brew típusú ital. A hidegen áztatott kávékról eléggé megoszlanak a vélemények, hiszen a legkevésbé sem hasonlít arra az élményre, amit a „szokásos” forró kávé vagy akár a jegeskávé nyújt. Az alacsonyabb hőmérséklet miatt ilyenkor nem oldódnak ki bizonyos savak, vegyületek, ezért sokan kifejezetten azért szeretik, mert nem annyira savas. Egy csokoládésabb, kerekebb ízprofilt kapunk, illetve a hosszú áztatási idő miatt lesz egyfajta oxidált íze is, ahogy a lé a környezeti oxigénnel kapcsolatba lép. Ha ilyet készítünk, érdemes a filterkávénál is használatos, durvább őrleményt használni.
French press-szel, vagyis dugattyús kávéfőzővel nagyon egyszerű kávét csinálni, ráadásul remek kávét. Az ehhez hasonló felöntős-áztatásos módszerekkel általában nagyon egyenletes lesz az oldódás, többféle szemcsemérettel is ideális kivonatot lehet elérni. A durvább őrleményt hosszabban kell áztatni, a túl finommal viszont vigyázzunk, mert zaccos lehet a végeredmény.
A filteres kávékészítés (amire szintén láttunk példát a kóstolón) a specialty kávézókban is elterjedtté vált, és az sem véletlen, hogy a legtöbben valószínűleg a japán gyártású V60-ra asszociálnak az újhullámos mozgalom kapcsán. A filteres-csepegtetős technológia lényege, hogy a kávé ilyenkor átszűréssel készül: az őrleményt egy tölcsér alakú eszközben lévő papírfilterbe teszik, és több lépcsőben felöntik. A módszer azért is népszerű, mert nem igényel nagy beruházást – ellentétben mondjuk egy jó minőségű eszpresszógéppel, ami kész vagyonba kerül még a legnagyobb jóindulattal is –, és eszközökben is hatalmas a kínálat.
Ennél a verziónál nyugodtan lehet finomabb őrleménnyel is próbálkozni, de vigyázzunk: ha túlőröljük, karcos, keserű és kellemetlen utóízű lehet. A különféle papírszűrők különféle lefolyási időket jelentenek, az átlagos valahol három-, négy és fél perc között van Hoffmann szerint.
Kotyogós, alapos őrlés, megfelelő víz: kezdőcsomag a minőségibb otthoni kávézáshoz
A máig rengeteg magyar háztartásban használt kotyogóssal, ha megfelelően használjuk, finom, tiszta, édes és jól kivonatolt kávét lehet készíteni. A rendszeres és alapos tisztítás evidencia, de mégis kardinális pont, a beállítás legkényesebb része pedig az őrlési finomság és a hőfok – ha utóbbi túl alacsony, az őrlemény nagyon felforrósodhat, amitől keserűbb lesz a kávé, ha túl magas, akkor a nyomás is magasabb lesz a kelleténél az alsó tartályban, ami karcos ízeket eredményez. Ha jól találjuk el az őrlési finomságot, anélkül készíthetünk erős kávét, hogy az túlzottan keserű lenne; ha az eszpresszó erősségét akarjuk megközelíteni, megpróbálhatjuk finomabbra őrölni és kevesebb vizet használni, de azt érdemes tudni, hogy finomabb szemcseméretnél leszűkül a jóízű kávék tartománya.
Ha már ilyen sok szó esett az őrlés fontosságáról, tegyük hozzá, hogy persze, sokkal egyszerűbb lekapni a polcról az előre megőrölt kávét, mint otthon ezzel vacakolni (és nyilván az eszköz árával is kalkulálni kell), de megéri. Lehet, hogy az előre megőrölt verzió ugyanannyiba kerül, mint a szemes, az utóbbiból érezhetően jobb minőségű lesz a végeredmény, plusz így arra is van lehetőségünk, hogy a szemcseméretet a saját preferenciáink szerint alakítsuk. És még valami: őrlő helyett darálóval is élvezhetjük ugyan a friss kávé illatát, ám a használhatósága elég korlátozott, mivel a megdarált kávéban így egyszerre lesznek finom porszemnyi és nagyobb darabkák is.
A víz eléggé alábecsült tényező a kávékészítésben, de azért érdemes belegondolni, hogy még egy hagyományos eszpresszónak is ebből áll a 90 százaléka. Ha szintet lépnénk az otthoni kávézgatásban, elsősorban azt kell elérnünk, hogy a vizünk tiszta, semleges ízű legyen, mindenféle szennyeződésektől (például klórtól) mentes. A csapvíz rossz mellékízeinek kizárására a leghatékonyabb, ha aktívszén-szűrőt használunk, amit a vízszűrő kancsókba sokszor eleve beépítenek. Utóbbiak egyébként a lágyításról is gondoskodnak, és ez azért jó pont, mert az igazán jóízű kávéhoz viszonylag lágy vízre van szükség.
Az igazán profik tökéletes „vízkészítő receptje” persze már abszolút túlzásnak tűnik a mindennapos házi felhasználásra, Hoffmann a könyvében egy desztillált vízből, keserűsóból és szódabikarbónából álló keverékből indul ki. Előbbi a magnézium pótlására szolgál, utóbbi egyfajta pufferként működik lúgosságot biztosítva. Ha „ideális víz” nem is létezik, az ideális kávét bárki megtalálhatja magának, aki elég nyitott és szeret kísérletezni – és persze elég vastag a pénztárcája, mert ez mind alapanyagban, mind berendezésekben költséges hobbi.
Ősszel jó eséllyel visszatér az El Niño jelenség, amely a már ismert menetrend szerint a feje tetejére állítja majd a fél világ időjárását, és különösen nagy felfordulást okoz a kávéövben. Bár az erejét ilyenkor még nem lehet pontosan megjósolni, a kutatók szerint a klímaváltozással tandemben jövőre olyan globális hőmérséklet-emelkedést hoz, hogy az értékek „lelógnak majd a papírról."
(Borítókép: Filteres kávé és reggeli a németországi Hessében. Fotó: AFP / Sebastian Gollnow)