Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"9c21268f-7a1e-4fcd-b680-9ffb7f5cd510","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Elsősorban a tavalyi béremelés áll a háttérben, de sokan tértek vissza a nyugdíjból is. ","shortLead":"Elsősorban a tavalyi béremelés áll a háttérben, de sokan tértek vissza a nyugdíjból is. ","id":"20250102_Pedagogus-beremeles-nyugdijas-tanarhiany-oktatas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9c21268f-7a1e-4fcd-b680-9ffb7f5cd510.jpg","index":0,"item":"41772d15-0c3b-4013-902d-25169e464ec8","keywords":null,"link":"/itthon/20250102_Pedagogus-beremeles-nyugdijas-tanarhiany-oktatas","timestamp":"2025. január. 02. 12:00","title":"Nőtt a pályán lévő pedagógusok száma 2024-ben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"12e7449e-38ef-495f-8f09-2bcc1c285079","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Nem egyszerű feladat követni a közegészségügyben található várólisták hosszának változásait, mivel a NEAK többször is módosított az adatok közlésének metodikáján.","shortLead":"Nem egyszerű feladat követni a közegészségügyben található várólisták hosszának változásait, mivel a NEAK többször is...","id":"20250103_korhazi-varolista-mutet-60-nap-neak","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/12e7449e-38ef-495f-8f09-2bcc1c285079.jpg","index":0,"item":"340345e8-2027-40ec-9470-e75247ad3140","keywords":null,"link":"/itthon/20250103_korhazi-varolista-mutet-60-nap-neak","timestamp":"2025. január. 03. 14:38","title":"Jelenleg is 32 ezren vannak, akik legalább két hónapja várnak arra, hogy megműtsék őket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"11a686c9-4c69-4870-95a1-20c6f55f7701","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Rajtuk kívül álló okokra hivatkoznak, de valószínűleg újra kinyitnak, csak máshol. ","shortLead":"Rajtuk kívül álló okokra hivatkoznak, de valószínűleg újra kinyitnak, csak máshol. ","id":"20250103_Locanda-Locatelli-olasz-etterem-London-bezar-Giorgio-Locatelli-sef-Hyatt-hotel","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/11a686c9-4c69-4870-95a1-20c6f55f7701.jpg","index":0,"item":"d65d11bb-d34b-4717-9832-7dc5f5124ddc","keywords":null,"link":"/elet/20250103_Locanda-Locatelli-olasz-etterem-London-bezar-Giorgio-Locatelli-sef-Hyatt-hotel","timestamp":"2025. január. 03. 14:34","title":"Bezárja Michelin-csillagos londoni éttermét a híres olasz séf, Giorgio Locatelli","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4fec273f-c5c2-4cb5-9b51-6df588a56b69","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A másodfokon eljáró bíróság szerint is letartóztatásban kell lennie F. Jánosnak.","shortLead":"A másodfokon eljáró bíróság szerint is letartóztatásban kell lennie F. Jánosnak.","id":"20250102_fellebbezes-Till-Tamas-gyilkos-letartoztatas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4fec273f-c5c2-4cb5-9b51-6df588a56b69.jpg","index":0,"item":"4490fdfd-bbfe-4378-8117-d87f33669317","keywords":null,"link":"/itthon/20250102_fellebbezes-Till-Tamas-gyilkos-letartoztatas","timestamp":"2025. január. 02. 16:09","title":"Hiába fellebbezett Till Tamás gyilkosa, marad a börtönben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"19e63cea-e9c6-4613-b7f0-4183e89ff6d7","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"A távozó pénzügyminisztert éltető szinte összes példa a 2000-es és a 2010-es évekből származik.","shortLead":"A távozó pénzügyminisztert éltető szinte összes példa a 2000-es és a 2010-es évekből származik.","id":"20250104_iparkamara-hirdetes-varga-mihaly","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/19e63cea-e9c6-4613-b7f0-4183e89ff6d7.jpg","index":0,"item":"30a053cb-4623-4e57-bf77-c789bcc484e9","keywords":null,"link":"/kkv/20250104_iparkamara-hirdetes-varga-mihaly","timestamp":"2025. január. 04. 09:53","title":"„Köszönjük, miniszter úr!” – az iparkamara fizetett hirdetése mennybe meneszti és dicsfénnyel övezi a távozó Varga Mihályt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"660b6a11-ee2e-4f60-b028-50783fa4d484","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A Cathay Pacific XC880-as járatának utasai Hongkongból Los Angelesbe repültek, ami nemcsak egy 12 órás utat, hanem egy dátumugrást is eredményezett.","shortLead":"A Cathay Pacific XC880-as járatának utasai Hongkongból Los Angelesbe repültek, ami nemcsak egy 12 órás utat, hanem...","id":"20250103_cathay-pacific-szilveszter-uj-ev-repulogep-datumelvalaszto-vonal","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/660b6a11-ee2e-4f60-b028-50783fa4d484.jpg","index":0,"item":"637e4440-469c-4a79-8bba-43424b0f2569","keywords":null,"link":"/tudomany/20250103_cathay-pacific-szilveszter-uj-ev-repulogep-datumelvalaszto-vonal","timestamp":"2025. január. 03. 13:03","title":"2025-ben szállt fel, de 2024-ben landolt egy ázsiai légitársaság repülőgépe","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8fbf4d01-8e9a-415c-992d-7b50e3700734","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Már a magyar felhasználóknál is megjelenik a Disney+ figyelmeztetése arról, hogy többé nem lehet egy háztartáson kívüli személlyel megosztani az előfizetést. ","shortLead":"Már a magyar felhasználóknál is megjelenik a Disney+ figyelmeztetése arról, hogy többé nem lehet egy háztartáson kívüli...","id":"20250103_disney-plus-streaming-platform-jelszomegosztas-tiltas-uzenet","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8fbf4d01-8e9a-415c-992d-7b50e3700734.jpg","index":0,"item":"73753386-372f-4a59-9402-edb68a205cf1","keywords":null,"link":"/tudomany/20250103_disney-plus-streaming-platform-jelszomegosztas-tiltas-uzenet","timestamp":"2025. január. 03. 12:33","title":"Ennyi volt: a magyarokat is elérte a Disney+ jelszómegosztás-tiltása","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2add12c9-7088-4cd0-b453-c54c632c94bc","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Pár hónapon belül a funkció- és biztonsági frissítések is leállnak a Windows 10-hez, miközben a rendszer egyre több számítógépen fut. Az újabb Windows 11 pedig egyre kevesebben. ","shortLead":"Pár hónapon belül a funkció- és biztonsági frissítések is leállnak a Windows 10-hez, miközben a rendszer egyre több...","id":"20250102_microsoft-windows-10-megszunes-piaci-reszesedes-novekedese-adatok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2add12c9-7088-4cd0-b453-c54c632c94bc.jpg","index":0,"item":"c102101b-8dcc-4bb6-8704-758f43ee9469","keywords":null,"link":"/tudomany/20250102_microsoft-windows-10-megszunes-piaci-reszesedes-novekedese-adatok","timestamp":"2025. január. 02. 19:03","title":"Mi történik? Lendületet vett az idén megszűnő Windows 10, egyre nagyobb a Windows 11 lemaradása","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Egyes vélemények szerint a kulináris világ egészét tekintve az eszpresszót a legmacerásabb elkészíteni. Az alapelvek elsajátítása után azonban bátran belevághatunk a műveletbe. Részlet a Hogyan készítsünk tökéletes kávét otthon? című könyvből.
Ha gyorsan akarunk kávéhoz jutni, olyan finomra kell őrölni a kávébabot, hogy rövid idő alatt is extraktálni lehessen az összes zamatot. Az ilyen finom őrleménnyel viszont az a gond, hogy csak gravitáció segítségével nem megy át a víz a kávéágyon. Ahhoz, hogy a víz gyorsan áthaladjon az őrleményen, nyomás szükséges.
Kezdetben egy kazán nyomás alatt lévő gőzét használták, de ez a nyomás nem volt túl magas, ezért az így készült ital sem lehetett az aranybarna crema alatt megbújó, intenzív kávé. Eleinte tehát az eszpresszó sokkal inkább hasonlított a kotyogóssal vagy filterrel készített kávékhoz.
A különböző fejlesztéseknek köszönhetően ma már elektromos szivattyúval, nyomórugóval vagy akár a karunk erejével meghúzott erőkarral is lényegesen nagyobb nyomást tudunk előállítani, hogy elkészítsük a ma ismert eszpresszót. A tökéletesség persze bizonyára hiú ábránd marad, de ettől még könnyedén és megismételhető minőségben leszünk képesek akár naponta elkészíteni egy nagyon is finom eszpresszót.
A lényeg az ellenállás létrehozása
Egy jó eszpresszógép megismételhető nyomású és hőmérsékletű forró vizet képes keresztülnyomni az őrleményen. Az eszpresszó készítését tehát valójában azzal tudjuk szabályozni, hogy mennyire könnyen vagy nehezen jusson át a kávén a víz. Minél lassabban jut át, annál több zamatot tud kioldani.
Ez viszonylag egyszerűnek tűnik, az eszpresszó viszont pont attól olyan kiszámíthatatlan és frusztráló, hogy a recept vagy az elkészítési mód legapróbb módosítása is teljesen megváltoztathatja a kész kávé ízét.
Alapvetően két változó segítségével szabályozhatjuk az ellenállást: az egyik a kávé mennyisége, a másik az őrlemény szemcsemérete. Egyszerű belátni, hogy ha több kávét teszünk a szűrőkosárba, nagyobb lesz az ellenállás, és lassabban folyik át a víz. Már fél gramm kávé is jelentősen befolyásolhatja a kávékészítés kimenetelét.
Az eszpresszót két másik változóval szoktuk mérni: a kávéágyon átpréselt folyadék mennyiségével és az ehhez szükséges idővel. Ez lehetőséget ad a lefolyás ütemének mérésére, de a recept betartására is, illetve ebből megérthetjük, min kell változtatni ahhoz, hogy a kávé jobb vagy továbbra is ugyanilyen jó ízű legyen.
A négy változó közül (az őrlemény mennyisége, a szemcsemérete, a kész kávé mennyisége és az extrakciós idő) a recept részeként általában hármat tüntetnek fel. A pörkölőüzem például ajánlhatja azt, hogy 18 g őrleményből nagyjából 28-30 másodperc alatt készítsünk 36 g eszpresszót.
Jó volna, ha valahogy meg tudnák adni, milyen szemcseméretet használjunk, az őrlemény finomságának megadására azonban nincs általánosan elfogadott módszer. Az ideális szemcseméretet úgy tudjuk kikísérletezni, hogy a receptben megadott bemenő és a kimenő kávémennyiséghez képest megnézzük, mennyi ideig tartott a kávé elkészítése. Az őrlési finomságon ezután addig állítgatunk, amíg elérjük az előírt időt.
Ezt az eljárást „finomhangolásnak” hívják. Kezdetben próbálgatásnak, kísérletezgetésnek érezhetjük, és mi is elkövetünk néhány szokásos hibát, amitől az egész folyamat kaotikusnak és ellentmondásosnak tűnhet.
Csatornaképződés
Tovább bonyolítja a dolgunkat a nagyon magas nyomás, amellyel dolgoznunk kell az eszpresszó elkészítésénél. Magasabb nyomás azért szükséges, hogy a finom őrleményből összepréselt, rendkívül tömör kávéágyon átjusson a víz. Ráadásul az igazán finom eszpresszóhoz fontos, hogy ez a lehető legegyenletesebben történjen.
A víz ugyanakkor mindig megpróbál a kisebb ellenállás felé haladni, tehát könnyen előfordulhat, hogy talál kevésbé tömör részeket az őrleményben, ahol gyorsabban át tud folyni. E részeket hívjuk csatornáknak.
Amikor kialakul egy csatorna, a kávéágy egy kisebb részén nagyobb mennyiségű víz tud áthaladni, ezért itt a zamatok sokkal hatékonyabban oldódnak ki, sokszor olyannyira, hogy emiatt az elkészült kávéban karcos, igencsak keserű ízek is megjelennek. Értelemszerűen a kávéágy többi részére arányosan kevesebb víz jut, ott nem lesz tehát megfelelő az extrakció, ami viszont savanyú ízt eredményez.
Az elmúlt pár évben jelentősen bővültek ismereteink a csatornaképződésről: mi okozza, hogyan lehet megelőzni, milyen gyakran fordul elő. Még a legtapasztaltabb baristák sem tudják mindig elkerülni, akik pedig minden lehetséges eszközt bevetnek. Ilyen magas víznyomás mellett nehéz teljes mértékben kizárni a csatornaképződést, de ha odafigyelünk, hogy egyenletes kávéágyat alakítsunk ki, finomabb eszpresszó lesz a jutalmunk.
A finomhangolás gyakorlati oldala
HVG Könyvek
Amikor a kávé extrakciójáról van szó, gyakran hangzik el az alul- vagy a túlextraktált kifejezés. Ezzel kapcsolatban most az íz két fő összetevőjét vizsgáljuk meg, amelyek az extrakció különböző hibáival függnek össze: a savasságot és a keserűséget.
A savasság a legtöbb specialty kávéra jellemző, mértéke a pörkölési szinttől, a variánstól, a feldolgozástól és az ültetvény talajminőségétől függően változik. Nem könnyű eltalálni az egyensúlyát. A domináns, kellemetlen savasság soha nem lesz igazán élvezhető. Mindenki maga érzi, hogy a kávéban mennyi savasságot kedvel, azt kellene tehát többek között kiderítenünk, melyik kávéfajták és milyen elkészítési módok jönnek be nekünk.
A savasságra ugyanakkor mint az extrakció szintjének nagyon egyértelmű jelzőjére is nyugodtan hagyatkozhatunk. Ha alulextraktáljuk a kávét, jó eséllyel domináns, kellemetlen savasságot érzünk majd. Ennek oka, hogy a kávéban található savas vegyületek nagyon oldékonyak. Ha tovább folytatjuk az extraktálást, ellensúlyozhatjuk ezt a savasságot, és a kávé egyre kellemesebb lesz. De egy ponton átlépve túl sok lesz már az extraktálás, megjelenik egy intenzív, hosszan fennmaradó, kellemetlen keserű íz, a kávé élvezeti értéke pedig egyértelműen romlani kezd.
Milyen szempontok alapján vásároljunk kávét? Melyek a legfontosabb kellékek és hogyan használjuk azokat helyesen? Milyen az ideális szemcseméret a kedvenc kávénkhoz? Mitől lesz krémes és könnyed a tejhab? James Hoffmann barista világbajnok új könyvéből többek között ez is kiderül. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.