szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Manapság egyre többen kérdőjelezik meg a gyümölcsevés jótékony hatásait, vagy teszik egyenesen tiltólistára a gyümölcsöket azok cukortartalma miatt. De vajon valóban indokolt száműzni a gyümölcsöt az étrendünkből? A Kösz, jól podcast legutóbbi adásában ezt a kérdést is alaposan körbejártuk szakértő vendégeinkkel.

Hogy gyorsan meg is válaszoljuk a kérdést: Szabó Zoltán dietetikus, táplálkozástudományi szakember és Jankó Róbert táplálkozáskutató egyaránt határozottan állítja: tévúton jár, aki megbélyegzi gyümölcsfogyasztást.

„Szerintem ez arra vezethető vissza, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrendek hihetetlenül népszerűek” – mondja Jankó Róbert. „Mi egy kis ország vagyunk, ezért hogyha van egy-két olyan véleményvezér, aki ezeket az étrendeket hirdeti, akkor nagyon hamar elterjednek. Ennek a kommunikációnak az volt az egyik mellékhatása, hogy ha az alacsonyszénhidrát-étrend vezet fogyáshoz és csökkenti a krónikus betegségeknek a kockázatát, akkor nyilván a gyümölcsök is problémásak, mert hogy azokban van cukor. És sokan azt hiszik, hogy ezekben sok cukor van, ezért tiltólistásak. Ám ha elolvassuk a tanulmányokat, a valóság ennek pont az ellentéte.”

A szakértő szerint a különféle vizsgálatok adataiból éppen az látszik, hogy azok az alanyok, akik sok gyümölcsöt fogyasztanak, sokkal egészségesebbek. „A cukrok a gyümölcsökben ugye fruktózból és glükózból származnak. Ha mondjuk egy mangóról beszélünk, az körülbelül 200 gramm, ebben olyan 14-15 gramm cukor van, ennek pedig mindössze a fele glükóz, ami hirtelen meg tudja emelni a vércukorszintet. Akkor ez valóban magas cukorbevitelt jelent? Szerintem egyáltalán nem” – hozott egy példát Jankó Róbert arra, miért alaptalan a túlzott óvatosság a gyümölcsök cukortartalmával kapcsolatban.

Szabó Zoltán hozzátette: egy pár évvel ezelőtti statisztika alapján Magyarországon ették a legkevesebb gyümölcsöt egész Európában, vagyis ha a gyümölcs tényleg ártalmas lenne, akkor a fogyasztás visszaesésével párhuzamosan a krónikus betegségek számának is csökkennie kellene, ilyen tendenciának azonban nyoma sincsen.

Azt ugyanakkor biztosan tudjuk, hogy a gyümölcsök alapvetően kevés kalóriát és sok vizet tartalmaznak, emellett nagyon jó antioxidás- és rostforrások, ezek magas magas bevitele pedig lényegesen csökkenti a cukorbetegségek, a rák vagy a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Ellentétes információk keringenek arról is, hogy krónikus betegségek vagy más egészségügyi problémák esetén lehet-e gyümölcsöt fogyasztani, a dietetikus szerint azonban nem csak hogy lehet, hanem kifejezetten szükséges is, noha abban már érdemes lehet egyénileg különbségeket tenni, hogy milyen gyümölcsöket érdemes preferálni és milyen gyakorisággal fogyasztani azokat.

A Kösz, jól beszélgetésből többek között kiderül az is, hogy

  • számít-e, mikor eszünk gyümölcsöt,
  • ajánlatos-e gyümölccsel indítani a reggelt,
  • együnk-e mellé sajtot,
  • mi a szakértők által javasolt napi zöldség- és gyümölcsmennyiség,
  • és mi a helyzet a már-már démonizált banánnal.

A teljes beszélgetést itt lehet megnézni:

Kösz, jól: Méreg-e a cukor, és tényleg le kell mondanunk a fehér kenyérről?

Ehetünk-e gyümölcsöt és fehér kenyeret, ha fogyni szeretnénk? Árthatunk-e magunknak, ha nincs rá szükségünk, mégis gluténmentesen étkezünk? Tényleg méreg a cukor? Mire kell odafigyelni a közösségi médiában terjedő életmódtanácsokkal kapcsolatban? Szabó Zoltán dietetikus, táplálkozástudományi szakember és Jankó Róbert táplálkozáskutató segítségével mindenre választ kapunk egészségpodcastunk legújabb adásában.

Vagy itt lehet meghallgatni:


Kövesd és hallgasd meg a HVG Podcastok műsorait az alábbi platformok bármelyikén: Spotify, Apple Podcasts, SoundCloud, Youtube.

Vagy iratkozz fel a Kösz, jól csatornájára itt: Spotify, Apple Podcasts

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!