szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

És a gyermekeik is rövidebb idő alatt gyógyulnak meg. Nem indokolja teljes mértékben a foglalkoztatás növekedése az egyre több táppénzes esetet.

2000-től folyamatosan emelkedett a táppénzes napok száma és a táppénzen levők száma is, 2003-tól azonban estek a mutatók. A Gyurcsány-kormány alatt ugyanis az Egészségbiztosítási Alap jelentősen szigorított a feltételeken, hogy visszaszorítsák a jogosulatlan kifizetéseket. A 2008-as válság ideje alatt a foglalkoztatottság csökkenésével a jogosultak köre szűkült, és a munkavállalók is jobban féltették állásukat, ezért inkább igyekeztek elkerülni a betegállományt. Míg 2003-ban naponta átlagosan 124-en részesültek táppénzben, 2013-ra ez a mutató 54-re apadt, a táppénzes napok száma pedig 45,2 millióról 19,8 millióra csökkent – derül ki a KSH Táppénz 2014-2016 című elemzéséből.

2013 óta azonban újra egyre többen és hosszabb időre mennek táppénzre. Ennek egyik oka, hogy a válság után ebben az évben érte el a foglalkoztatottak száma a 2008 előtti szintet. 2016-ban a munkavállalók összesen 1 millió 160 ezer esetben voltak táppénzen, a táppénzes napok száma meghaladta a 25 milliót.

Bár az utóbbi években a munkavállalók többször kerültek betegállományba, a táppénzes esetek hossza rövidül. Tízből kilencszer az anya marad otthonon a gyerekkel, valamint a táppénzes esetek 7-10 százaléka veszélyeztetett terhességhez köthető, emiatt a táppénzt 59-60 százalékban nők igényelték. A férfiak száma csak az üzemi, közúti és az egyéb baleseti kategóriákban volt magasabb.

Érdekesség, hogy bár a gyermekorvoshoz bejelentett gyermekek száma csökken, a gyermekápolási táppénzt igénylők száma növekszik; 2016-ban az összes táppénz 27 százalékát gyermekük miatt vették ki a munkavállalók. A kormegoszlás szerint leggyakrabban a legnépesebb, 34-39 éves korosztály, legritkábban pedig az 50-54 éves korosztály vette igénybe a táppénzellátást.

2014-2016 között a naponta átlagosan táppénzen levők 87-90 százaléka alkalmazásban állt, 10-13 százaléka egyéni vagy társas vállalkozásban dolgozott, utóbbiak viszont áltagosan kétszer tovább (41-42 napig) voltak betegek. Ez főként abból adódik, hogy nekik már az igazolt keresőképtelenség első napjától táppénz jár, betegszabadságra nem jogosultak. Gyermekeik miatt a vállalkozók az alkalmazottakkal szemben nem 4, hanem áltagosan 3 nap táppénzt igényeltek.

Betegszabadság és táppénz különbsége
A saját vagy gyermekük betegsége miatt keresőképtelenné vált munkavállalók társadalombiztosítási ellátásként a kereset pótlására táppénzt kaphatnak három feltétellel: biztosítási jogviszonyban állnak, pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezettek és keresőképtelenségüket orvos igazolja. Az alkalmazásban állók keresőképtelenségük első 15 napjára nem táppénzt, hanem a munkáltató által fizetett betegszabadságot kapnak.

2016-ban a leghosszabb ellátások a gyermekágyi betegségcsoporthoz köthetők, itt 2014-hez képest 82 napról 88 napra nőtt az átlag. A második leginkább elhúzódó betegségcsoport a daganatos megbetegedések, melyeknél 66-70 napig tart a táppénz, míg a harmadik helyen (40 nap) a keringési betegségek állnak. Legrövidebb ideig, átlagosan 7-8 napig a fertőző megbetegedések tartanak. A táppénzes esetek számát tekintve a csont-izomrendszer, illetve a kötőszövet betegségei (évi több mint 160 ezer eset) és a légzőrendszeri problémák (évi több mint 120 ezer eset) szerepelnek.

2016-ban az Egészségbiztosítása Alap 89 milliárd forintot csoportosított táppénzre, melynek átlagos napi értéke 3386 forint volt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!