szerző:
hvg.hu

Tízből négy hazai vállalkozás szeretne új piacot meghódítani, az okok között a csekély bevétel és a hazai piac szűkössége is szerepel.

A Regus 2014-es felmérése szerint éppen háromszor annyi hazai mikro-, kis- és középvállalkozás tervezte, hogy inkább a belföldi tevékenységére koncentrál, mint ahányan terjeszkedni szerettek volna, a K&H bizalmi index kutatásának 2017 végi eredményei szerint viszont tízből négy hazai mkv új piacot hódítana meg – írta a Piac és Profit.

A Budapest Bank kutatása szerint a hazai mkv-k mindössze 19 százaléka lépte át az országhatárt. Az exportálók árbevételének átlagosan 26 százaléka származik a külföldi értékesítésből, illetve a 700 millió forint árbevétel feletti cégek esetén ez az arány eléri a 44 százalékot is, azaz megéri a külpiaci jelenlét. A legtöbb exportáló gépeket, szerszámokat, alkatrészeket, építőipari és mezőgazdasági termékeket visz külföldre, elsősorban a szomszédos országokba. Az unió határain túlra csak a cégek 10 százaléka exportál.

A cégek 77 százaléka megelégszik a hazai piaccal, 57 százalékuk azért, mert a termékük vagy szolgáltatásuk egyszerűen nem alkalmas az exportra. A szolgáltató szektorban tevékenykedő vállalatok 70 százaléka gondolja, hogy nem lenne versenyképes külföldön. A mezőgazdasági cégek számára ez gyakorlatilag egyáltalán nem okoz problémát (5 százalék), viszont sokszor túl kicsinek gondolják a céget az exporthoz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!