szerző:
hvg.hu

„Bolond” – áll az amerikai pénzügyi cég névjegykártyáján, mégis sikeresek. Vállalati kultúrájukban semmi sem szokványos, legutóbb „Kérj fizetésemelést!” címmel rendeztek vállalati napot. Bár nem mindenki kapott, az egyszeri 200 dollárt bárki zsebre tehette.

A Shakespeare Ahogy tetszik című darabja után The Motley Fool-nek nevezett virginiai pénzügyi vállalkozást 1993-ban alapította egy testvérpár, David ésTom Gardner. Bár a cég tőzsdei elemzésekkel és befektetői tanácsadással foglalkozik, a munkán kívül semmit sem vesznek komolyan; bármilyen ruhában lehet dolgozni járni, a weboldaluk fool.com néven fut, de a névjegyükön is csak ennyi áll: bolond. Nem csoda, ha 2014-ben a legkedveltebb munkahelyek közé választották – írta az Inc.5000.

A bolondos testvérpár viszont nem csak arra figyel, hogy jó legyen bent a hangulat, hanem arra is, hogy a kollégák elégedettek legyenek a karrierjükkel – melynek fontos eleme a jó fizetés. A felmérések szerint viszont a nők jóval ritkábban kérnek emelést, mint a férfiak, és ha kérnek, akkor is nagyobb arányban utasítják el őket, sőt, negatív következményei is lehetnek az igénybejelentésnek. Gardnerék emiatt szervezték meg a „Kérj fizetésemelést” elnevezésű vállalati napot, amikor mindenki, aki kérni mer, 200 dollárt kap akkor, ha magát az emelést nem is hagyják jóvá. 

A cég dolgozóinak fele határozott úgy, hogy részt vesz a programban, ők először tanácsadáson vettek részt, ahol a fizetésüket is kielemezték. Kétharmaduk egyébként meg is kapta az emelést, általában 3-10 százalék közötti mértékben. A cég vezetői szerint nem terhelte meg őket mértékben az emelés, mint amennyi haszna lett a munkavállalói elégedettség tekintetében. "Ez minden bolondnak megéri" összegezték a testvérek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Karácsony kicsit másként - recept

Karácsony kicsit másként - recept

Alföldi: „Biztosan csodálatos élet lesz itt, amikor én 75-80 éves leszek”

Alföldi: „Biztosan csodálatos élet lesz itt, amikor én 75-80 éves leszek”

Vadai zokogott a tévészékház előtt, Hadházy még nem tudja, hogy alakul az este

Vadai zokogott a tévészékház előtt, Hadházy még nem tudja, hogy alakul az este

Sebestyén Balázsnak megvan a véleménye arról, milyen gané az MTVA

Sebestyén Balázsnak megvan a véleménye arról, milyen gané az MTVA

Szabadon engedték a salvadori nőt, akit teherbe ejtett a megerőszakolója

Szabadon engedték a salvadori nőt, akit teherbe ejtett a megerőszakolója

Kamu a kirúgott rendőr Facebookon terjedő vallomása

Kamu a kirúgott rendőr Facebookon terjedő vallomása