szerző:
hvg.hu

Akár 30 ezer forinttal is többet kaphatnak a munkavállalók.

„A versenyszféra megnövekedett munkaerő-szükséglete a közszféra egyes területein munkaerő-elszívó hatást eredményezett és egyes önkormányzati intézményeknél megkezdődött a szakemberek elvándorlása” – idézte az Mfor Hoffmann Tamást, Újbuda polgármesterét. A mai újbudai képviselő-testületi ülésen bemutatott előterjesztésből kiderül: a szociális és gyermekjóléti feladatokat ellátó önkormányzati intézményeknél a betöltetlen álláshelyek aránya 4,9 százalékról 6,3-ra emelkedett.

Emiatt az önkormányzat a szociális és gyermekjóléti intézmények szakdolgozói részére október 1-től három osztályba sorolva újbudai pótlékot ad. Az A/osztályban havi 30 ezer, a B/osztályban havi 25 ezer, a C/osztályban pedig havi 10 ezer forintot kapnak a munkavállalók.

Erre az önkormányzatnak 16,27 millió forintot kell átcsoportosítani. A pótlékot egyébként nemcsak az idei év hátralévő hónapjaiban kaphatnák meg az érintettek, hanem a tervek szerint 2019-ben is fedezetet biztosítanának erre.

Szociális dolgozók mellett óvodapedagógusokból is hiány van Újbudán, a polgármester ezt a problémát is pótlékkal orvosolná. A lakóparkok gyarapodása miatt folyamatosan bővül a kerület lélekszáma, az ellátandó gyermekek pedig azzal is gyarapodott, hogy 5 éves korról 3 éves korra módosítottál a pretanköteles kort.

A helyi önkormányzat szerint már 2017/2018-ban megnőtt a pályát elhagyók száma és a nevelőtestületi fluktuáció. A 2018/2019-es nevelési év során 118 állás üresedett meg.

Mindeközben a kormány 9000-es létszámleépítést jelentett be a közszférában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyükeri Mercédesz Gazdaság

A kormány már tudja, hogyan seprűz ki százezer embert a közszférából

A kormány szerint nincs szükség ennyi emberre a közszférában, a szakszervezet viszont úgy látja, előbb a feladatok mennyiségét kellene csökkenteni, aztán lehet beszélni létszámcsökkentésről is. A két fél egymással nem egyeztet, pedig hétfőn már bejelenthetik, hogyan bonyolítják le a beígért leépítést.

T. R. Itthon

Kormányinfó: Novemberben jönnek a kirúgások a közszférában

Kormányinfót tart Gulyás Gergely miniszter, aki szerint boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen. Hajléktalankérdésben az a kormány célja, hogy rend és tisztaság legyen. A lakáskasszáról úgy véli, inkább volt kassza, mint lakás. A konstrukció már nem is létezik. De átalakul a csok, ami felújításra is jó lesz.

18 mentőautót vesz a honvédség

18 mentőautót vesz a honvédség

Seselj szerint csetnik bajonettek védelmében érkezett Gruevszki Magyarországra

Seselj szerint csetnik bajonettek védelmében érkezett Gruevszki Magyarországra

Kiscicát mentettek a tűzoltók Veresegyházon - fotók

Kiscicát mentettek a tűzoltók Veresegyházon - fotók

Hosszú Katinka Szingapúrban: vegyesen első, összetettben második

Hosszú Katinka Szingapúrban: vegyesen első, összetettben második

"Törődő odafigyelés": magyar állami pénzzel épült fociakadémiát adott át a magyar kormányfő

"Törődő odafigyelés": magyar állami pénzzel épült fociakadémiát adott át a magyar kormányfő

Mi ez a színes izé ma a Google főoldalán? És mi az az Arecibo üzenet?

Mi ez a színes izé ma a Google főoldalán? És mi az az Arecibo üzenet?