szerző:
T. R.
Tetszett a cikk?

Kormányinfót tart Gulyás Gergely miniszter, aki szerint boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen. Hajléktalankérdésben az a kormány célja, hogy rend és tisztaság legyen. A lakáskasszáról úgy véli, inkább volt kassza, mint lakás. A konstrukció már nem is létezik. De átalakul a csok, ami felújításra is jó lesz.

A Kormányinfó előtt uniós, a múlt héten pedig rendes kormányülés volt, tehát van téma bőven, ráadásul EU-s csúcs is kezdődik. Gulyás a Sargentini-jelentéssel kezdte:

boszorkányüldözés zajlik.

De nyitottak a dialógusra, szívesen adnak tájékoztatást az EU-nak a magyar kormányzásról. Szerinte a jogi vádak nem létezőek, az egyetlen véleménykülönbség a bevándorlásban van az unió és a kormány között. A közelgő uniós csúcson Orbán azt fogja képviselni, hogy a határvédelem egyszerre tagállami és uniós kötelezettség is, de ez nem változtat azon, hogy ennek az említett kötelezettséget a tagállamoknak kell ellátniuk. Beszélt arról Gulyás Gergely, hogy mind Magyarországon, mind az EU-ban tájékoztatják majd a közvéleményt arról, hogy milyen folyamatok zajlanak hazánk ellen, itt a plakátkampányra gondolt, amit újfent milliárdokba kerül.

Hajléktalanügyben a kormány áttekintette az új helyzetet. Azt tapasztalták, a rendőrség és a szociális munkások urai a helyzetnek, ráadásul vannak szabad férőhelyek is a szállókon.

Budapesten és a nagyvárosokban is az a kormány célja, hogy rend és tisztaság legyen.

A lakáskassza-rendszer megszüntetéséről (a lakástakarékok állami támogatása szűnt meg), erről Gulyás miniszter azt mondta:

a lakáskassza sokkal inkább volt kassza, mint lakás.

Utalt arra Gulyás, hogy azért szüntették meg a rendszer 24 órán belül, mert ha nem így tettek volna, akkor még többen kötnek szerződést az utolsó pillanatokban. Ez azonban nem volt kormányzati cél. Az ellenzék pedig a bankokat képviseli Gulyás szerint, ezért háborodtak fel. A kormány pedig még idén dönt a csok-program kiszélesítéséről. (A csok kibővítéséről egy bő hónap múlva adnak teljes körű tájékoztatást, de szinte biztos, hogy a csokot felújításra is használhatják majd.)

Az Azonnali is a lakáskasszáról kérdezett, kiderült, Gulyás lakástakarék nélkül jutott lakáshoz. A szülei vásárolták azt a lakást, ahol most lakik. (Kettejüknek a bátyjával, de azt a részt Gulyás miniszter megvette.) Egy másik lakást is vett, hitelből (svájci frank), azóta is fizeti ezt.

Azt elfogadhatatlannak és etikátlannak tartja, hogy egy vidéki KDNP-s last minute lakáskasszát kínált.

Amit megspórolunk a lakáskasszán, azt a csok-rendszerben hasznosítjuk – mondta.

Az állam készül belépni a nyugdíjpiacra, írtuk kedden. A magánnyugdíj-pénztári rendszeren azonban nem terveznek változtatni, mondta Gulyás, vagyis addig nem, ameddig a törvényhozás szeme ellát. Bővebb tájékoztatást azonban nem adott a miniszter.

A közszféra átalakításáról Gulyás Gergely miniszter azt mondta, a létszámcsökkentés kevesebb mint 9000 embert fog érinteni, de a központi kormányzatot jelentősen karcsúsodni fog.

Ez nem fűnyíróelv szerű, tárcánként eltérő.

Azonban – mivel a leépítés mellett béremelés is lesz – a kormány nem nyer a dolgon, ugyanis többet fognak költeni ezen a területen. Az Index cikkével kapcsolatban úgy fogalmazott, lesznek átképzést segítő programok, ahogy a portál arról beszámolt.

Az elbocsátott érintettek a következő hónapban értesülnek, a központi kormányzat létszáma 2500 fővel csökkenhet, rájuk január 1-jével nem számítanak eddigi állomáshelyükön. Gulyás elmondása szerint 18 százaléktól terveznek megválni a központi közigazgatásban, valamint hasonló nagyságrendű embertől a központi állami intézményekben. Ez kisebb, mint a dokumentumban szereplő 9000-es szám, de még így is több ezer emberről beszélünk.

 • A privát és az állami egészségüggyel kapcsolatban Gulyás azt mondta, a témában Kásler Miklós miniszternek kell jelentést tennie. A későbbi kormányüléseken lesz erről szó.
 • A Magyarságkutató Intézetről még nem született kormánydöntés.
 • Gulyás Gergely nem költözik a Várba, Orbán felajánlotta neki, hogy válasszon, úgy döntött, marad a Duna pesti oldalán. A Miniszterelnökség sem költözik. De Orbán január 1-jével költözik, megy vele Rogán Antal is.
 • A szemétszállítás ügye a következő kormányülés témája lesz, de azt elmondta Gulyás az RTL Klub kérdésére, hogy jó döntés volt az állam megjelenése ezen a piacon. Azonban pénzt fognak átirányítani a területre.
 • A gyermekszegénység helyzetéről a hvg.hu hosszan írt szerdán, erre Gulyás azt mondta, a gyermekszegénység kiemelt a kormány számára. „Nagyot léptünk előre a káros jelenség megszüntetése érdekében.”
 • Polt Péter Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését kéri, a Kormányinfón Gulyás Gergely ehhez azt mondta, megértést kér, csak most értesült a hírről. „Nem tudom, a vádnak van-e olyan része, ami rendszerszintű vizsgálatot követel.” Az Országgyűlés dönthet a felfüggesztéséről.
 • A CEU is szóba került. De kiderült, a kormány nem hozott döntést a témában. Korábban az amerikai nagykövet beszélt egy találkozóról is, ahol a CEU lett volna a téma, Cornstein mellett a kormány képviselői lettek volna ott, de erről Gulyás nem hallott.

Az MSZP népszavazást kezdeményezne, megszüntetnék a kormány VIP kórházi ellátását.

Hála Istennek jó egészségnek örvendek, így ez a legkevésbé érintene.

A kezdeményezést azonban populistának tartotta. Szerinte a szocialista kormányok alatt eleve dupla annyit költöttek erre az ellátásra, ráadásul egy referendum 5 milliárd forint lenne. A népszavazási kezdeményezést nem támogatja, jelentette ki, de amióta képviselő, évtizedek óta nem volt háziorvosi rendelőben.

 • A haderőfejlesztés is szóba került, a magyar honvédség felszerelésének kell jobb minőségűvé válni, mert abban elmaradásban vagyunk, mondta Gulyás. Pénzt terelnek ide is.
 • Kizárhatják-e a Fideszt az Európai Néppártból? Elege van a Fideszt a Néppártból? Ezekre azt válaszolta Gulyás, a 2019-es EP-választáson a Néppárt tagjaként indulnak.

A héten megjelenik a Fővárosi Fejlesztési Tanácsról szóló kormányrendelet is, amit Orbán Viktor és Tarlós István, amikor bejelentették, Tarlós újrázik főpolgármesternek, már beszéltek. Gulyás szerint ez Tarlós kívánsága volt, 5 fővárosi és 5 kormánytag lesz benne, elnökük Orbán és Tarlós lesznek. A kéthavonta ülésező tanács lehetőséget az egységes fejlesztési elképzelések megvalósítására, mondta a miniszter.

Újságírói kérdésnél felvetődött, hogy Káposztásmegyerig hosszabbítanák meg a metrót. Ebben a kérdésben óvatosan fogalmazott Gulyás, szerinte a téma megvitatására tökéletes terep a létrejövő fejlesztési tanács. Az ukrán-magyar konfliktusról Gulyás azt mondta, elnökválasztás zajlik Ukrajnában. A magyarokkal kapcsolatos gyűlöletkeltés aggodalomra ad okot, aki Magyarországra akar távozni onnan, azt tárt karokkal várják.

Pesszimista vagyok a következő hónapokra tekintve – mondta a miniszter a konfliktusról.

 • Szóba került a Sorsok Háza projekt is. A kormány szándéka, hogy a holokauszt 75. évében (2019-ben) megnyitják a múzeumot, de ha ellenállás van a projekttel kapcsolatban a társadalomban – ahogy azt Orbán is mondta korábban – átgondolják a nyitást.
 • A Brexit is szóba kerül majd az uniós csúcson, a magyar cél az, hogy fair megállapodás szülessen, ami nem érinti majd negatívan a kinti magyar munkavállalókat.
 • Gulyás miniszter hosszan beszélt a magyar falu programról, több olyan program is indul, ami megkönnyíti a vidéken élők életét, útfelújítás, közműfejlesztés, közszolgáltatások bővítése.
 • 25 milliárdból épülhet sportcsarnok Székesfehérváron, de konkrét kormányzati döntés erről még nem született. Egyeztetnek erről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!