szerző:
hvg.hu

Mindenki azt várta az őszi adócsomagtól, hogy legyenek benne az öngondoskodást és a munkáltatók egészségcélú támogatását ösztönző módosítások.

2019. január 1-től két juttatással számolhatnak a munkáltatók: a SZÉP Kártyával és az önkéntes egészségpénztárakba célzott szolgáltatásra fizetett támogatással. A most benyújtott adócsomag többek között az utóbbira vonatkozóan tartalmaz pontosítást.

Mostanáig sok cég HR-politikájában nagy szerepet kapott a munkavállalók egészségmegőrzése, prevenciós célú szűrések biztosítása. „A vállalatoktól nagyon sok kérdés érkezik hozzánk, a többségük tanácstalan. Pedig a célzott szolgáltatások révén a munkáltató változatlan adóteher mellett tudja támogatni dolgozói egészségcélú költéseit jövőre is” nyilatkozta ezzel kapcsolatban Vargha László, a Patika-csoport pénzügyi igazgatója a Piac&Profitnak.

A tagdíjból a kasszák levonják a működési költséget, ami általában 4–6 százalék között mozog, a maradékot pedig jóváírják a tag egyéni számláján. A befizetéshez az állam is hozzátesz plusz 20 százalékot szja-visszatérítésként, a tagok pedig a teljes összeget egészség- és önsegélyező szolgáltatásokra költhetik az egészségkártyájukkal, akár 25–30 százalékos szolgáltatói kedvezménnyel. A kasszák a pénztártagok vagyonát magyar állampapírokba fektetik.

Az október 19-én megjelent módosítást követően kiderült az is, hogy a támogatás után a munkavállalónak is kell adót fizetnie, de jogosulttá válik adókedvezményre is. Ettől függetlenül az a vállalat, amelynek lényeges, hogy a munkavállalója a gyors és hatékony magánegészségügyben gyógyuljon, vagy rendszeresen eljárjon szűrővizsgálatokra, élhet a tagdíj-kiegészítés lehetőségével. Ennél azonban kedvezőbben, 40,71 százalékkal adózik a célzott szolgáltatásra befizetett összeg, amellyel ugyanezek a célok éppúgy támogathatók, mint eddig.

A különbség mindössze annyi – és emiatt tűnik úgy, hogy sok vele az adminisztráció –, hogy az így fizetett összeg nem kerül a tag egyéni számlájára, és nem költhető korlátlanul bármilyen szolgáltatásra, ami a pénztár portfoliójában szerepel.

Vargha szerint új korszakba léphetnek a kasszák: „Gondoljunk csak arra, hogy eddig az 1000 főt foglalkoztató cég akár 30 juttatási lehetőséget is felkínált a munkavállalóinak, amiből mondjuk százan választották a pénztári hozzájárulást. Jövőre más lesz a helyzet: a kínálatban szerepelhet a célzott szolgáltatás vagy a SZÉP Kártya egyenlegei. Nehéz felmérnünk, mi lesz a felszabadult pénzmennyiség sorsa, de azt gondolom, hogy a nagy munkáltatók zöme az egészséges munkaerőre voksol.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ilyen lett a magyar kéz által megrajzolt új Lada, hogy tetszik?

Ilyen lett a magyar kéz által megrajzolt új Lada, hogy tetszik?

Még százan halhatnak meg az idén közúti balesetekben a rendőrség szerint

Még százan halhatnak meg az idén közúti balesetekben a rendőrség szerint

Kilencórás vonatút Szombathelyről Pécsre: kártérítést ígér a MÁV

Kilencórás vonatút Szombathelyről Pécsre: kártérítést ígér a MÁV

Brutális tőkenövekedésnek örülhet egy Fidelitas-közeli cég

Brutális tőkenövekedésnek örülhet egy Fidelitas-közeli cég

Senkit nem hagyott külföldön a csődbe ment utazási iroda

Senkit nem hagyott külföldön a csődbe ment utazási iroda

Szaporodás után szivárványszínben pompázik, most az év hala lehet

Szaporodás után szivárványszínben pompázik, most az év hala lehet