szerző:
hvg.hu

A csökkenő aranyár meghozta a vételi kedvet 2018 harmadik negyedévében, aranyékszerekből fogyott a legtöbb, de a rudakat is többen keresték. Az okostelefonokat, szervereket és autókat gyártók növekvő aranyfelhasználása is pörgette a keresletet.

Összességében 1 százalékkal több, 964 tonna arany talált gazdára 2018 harmadik negyedévében, mint az előző év azonos időszakában. Amit maradéktalanul fedezett az aranykínálat, annak ellenére, hogy az 2 százalékkal kevesebb volt, mint 2017. július-szeptember között, mivel még így is 1162 tonnát tett ki – ismertette a befektetési nemesfémekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az Arany Világtanács legfrissebb adatait.

Aranyékszerekből fogyott a legtöbb, 536 tonna az idei év harmadik negyedében, ez 6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában értékesített mennyiséget. E termékek keresletét növelte az aranyár csökkenése, amire elsősorban a kínaiak és az indiaiak reagáltak pozitívan, 10-10 százalékkal növelve a vételeiket. Ez ellensúlyozta, hogy a közel-keletiek 12 százalékkal kevesebb sárga nemesfémre tartottak igényt, mint 2017 harmadik negyedében.

Az alacsonyabb árak leginkább az aranyrudak és érmék iránti keresletet fokozták, amihez ugyanakkor a tőzsdei részvényárfolyamok volatilitása és a feltörekvő piaci devizák gyengülése is hozzájárult. Mindezek hatására a rudakból és érmékből éves alapon 28 százalékkal több fogyott. Ezen belül a legnagyobb arányban, 25 százalékkal a világ legnagyobb aranyfogyasztójának számító Kínában, ez 86 tonnát jelent. Bár az iráni vételek csak 21 tonnára rúgtak, ez azért említésre méltó, mert öt és fél éve nem látott magas szint – mutatott rá Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója.

A központi bankok is folytatták aranytartalékaik növelését, a harmadik negyedévben 148 tonnával gyarapították azokat. Ez 22 százalékkal több az előző év azonos időszakéhoz képest, ami 2015 óta a legnagyobb mennyiség. Ebben még nem szerepelt a Magyar Nemzeti Bank által vásárolt 28,4 tonna, miután e tranzakcióra októberben került sor. 

Az elektronikai eszközök előállításához 1 százalékkal több, 85 tonna aranyra tartottak igényt 2018 harmadik negyedévében, mint az előző év azonos időszakában. Emögött elsősorban az okostelefonokat, szervereket és autókat gyártók növekvő aranyfelhasználása áll – emelte ki a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója.

Megfordult viszont a tőzsdén kereskedett arany befektetési alapokat (etf-eket) csaknem két éve jellemző pozitív trend. Készleteik ugyanis 2018 harmadik negyedévében 103 tonnával csökkentek. Ez Juhász Gergely szerint mindenekelőtt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemeléseinek tudható be – ezt mutatja, hogy az etf-kből való tőkekiáramlás 73 százalékát az észak-amerikai alapok tették ki.

Az 1162 tonnás 2018 harmadik negyedévi aranykínálat 2 százalékkal maradt el 2017 azonos időszakáétól, miután az alacsony árak és a javuló gazdasági környezet miatt az Egyesült Államokban és Európában 4 százalékkal volt kevesebb, 306 tonna az újrahasznosítás, mint tavaly ilyenkor. E visszaesést nem tudta ellensúlyozni, hogy az aranybányászat immár hatodik egymást követő negyedéve bővül, ennek mértéke 2018 harmadik negyedévében 2 százalékot tett ki, ami 875 tonnát jelentett. S a jelentős aranybányászati országoknak számító Oroszország és Kanada kitermelései e pozitív trend folytatódására utal.

Az arany 2018. harmadik negyedév végi unciánkénti (1 uncia=31,1035 gramm) 1196,20 dolláros ára több mint 6 százalékkal maradt el a 2017. szeptember végitől, s a sárga nemesfém csaknem tíz százalékkal olcsóbban cserélt gazdát, mint az év elején. Árfolyama az utóbbi napokban 1235 dollár körül ingadozott.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az államfő segítségét kéri Szél Bernadett

Az államfő segítségét kéri Szél Bernadett

Sosem építik újjá Paradise városát, amit elemésztett a tűz – videók

Sosem építik újjá Paradise városát, amit elemésztett a tűz – videók

Amit csak kevesen tudnak: így lehet lerázni a "lerázhatatlan" hőmérőt – videó

Amit csak kevesen tudnak: így lehet lerázni a "lerázhatatlan" hőmérőt – videó

Kolumbiai drogmilliárdok tisztára mosása miatt indult per Budapesten

Kolumbiai drogmilliárdok tisztára mosása miatt indult per Budapesten

A hajléktalanok segítése mellett érvel a szombathelyi püspök

A hajléktalanok segítése mellett érvel a szombathelyi püspök

Mesterházy kiakadt: Karácsony nem őszinte, lenéz minket?

Mesterházy kiakadt: Karácsony nem őszinte, lenéz minket?