#vállalkozás


Az étterem, ahol nemcsak Rózsa Sándor, de az egész 19. század is megelevenedik
 

Az étterem, ahol nemcsak Rózsa Sándor, de az egész 19. század is megelevenedik

"Egy belvárosi étteremben kevésbé lehet sózni az ételeket, mint a külvárosban" - vélik a budapesti Urban Betyár tulajdonosai. A Leidal család azonban azt is tudja, másfajta élményre is szükség van már, így ők nemcsak ételekkel, hanem egy egyedülálló néprajzi gyűjteménnyel is igyekeznek becsábítani a vendégeket. De mi volt előbb? A gyűjtemény vagy a konyha? És mire van szükség a Covid után a vendéglátásban? Leidal Csabával és fiával beszélgettünk.





Az energiaárak elszállása az utolsó utáni csepp a pohárban: sok szálloda a telet sem fogja túlélni
 

Az energiaárak elszállása az utolsó utáni csepp a pohárban: sok szálloda a telet sem fogja túlélni

A drasztikusan megnőtt rezsiköltségek fedezetét még ki lehetne gazdálkodni a vendéglátásban, de az egyéb költségek emelkedése, a végrehajtott béremelések mellett erre sokan már nem lesznek képesek, a kormánytól pedig aligha várható jelentős segítség. A megtakarítást jelentő energetikai fejlesztések drágák, időigényesek és szakember sincs elég. A hosszú távú rezsiszerződések miatt a költségemelkedés nem egyszerre éri el a vállalkozásokat, 2023 tavaszára tisztázódhat, ki tud talpon maradni.