Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"5238ab5c-d132-4fee-86f5-2c79e458c81c","c_author":"Lenthár Balázs","category":"360","description":"A Kreml még akkor sem érné el a háborús céljait, ha Oroszország megtarthatná az összes megszállt ukrán területet. Nem véletlen, hogy a mostani hadi helyzet adta realitásokra pusztán tárgyalási alapként tekint, közben viszont több jel is utal arra, hogy Ukrajna helyzetét Csecsenföld, vagy az NDK mintájára szeretné rendezni.","shortLead":"A Kreml még akkor sem érné el a háborús céljait, ha Oroszország megtarthatná az összes megszállt ukrán területet. Nem...","id":"20250308_oroszok-nezopont-haboru-celok-tuzszunet-usa-ukrajna","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5238ab5c-d132-4fee-86f5-2c79e458c81c.jpg","index":0,"item":"33696243-5785-477e-8dc1-cb2116fcbc4a","keywords":null,"link":"/360/20250308_oroszok-nezopont-haboru-celok-tuzszunet-usa-ukrajna","timestamp":"2025. március. 08. 07:00","title":"Tudjuk, hogy Oroszország nem négy ukrán megyéért indított háborút. Mit akarhat most?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5887b094-ac39-461a-970a-e761f73e5e8a","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Nem meglepő, hogy a hímzett blúzos, nagycsaládos, mezei naplementés idill különdíjat is kapott.","shortLead":"Nem meglepő, hogy a hímzett blúzos, nagycsaládos, mezei naplementés idill különdíjat is kapott.","id":"20250309_Mesterseges-intelligencia-keszitette-fotoval-trollkodtak-meg-Novak-Elod-kismama-szepsegversenyet","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5887b094-ac39-461a-970a-e761f73e5e8a.jpg","index":0,"item":"5ab2f2bb-7852-489b-9968-cf1d521154d0","keywords":null,"link":"/itthon/20250309_Mesterseges-intelligencia-keszitette-fotoval-trollkodtak-meg-Novak-Elod-kismama-szepsegversenyet","timestamp":"2025. március. 09. 12:42","title":"Mesterséges intelligencia készítette fotóval trollkodták meg Novák Előd kismama-szépségversenyét","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"da5a3479-e639-41d9-b6f0-d7cdd1c7d308","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Hivatalosan egyelőre nincsen gyanúsított. ","shortLead":"Hivatalosan egyelőre nincsen gyanúsított. ","id":"20250308_Nemi-eroszak-gyanuja-miatt-nyomoznak-a-fogyatekosokat-ellato-intezetben-Gacsalyon","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/da5a3479-e639-41d9-b6f0-d7cdd1c7d308.jpg","index":0,"item":"e9836d26-33da-4330-aa00-0c911843966a","keywords":null,"link":"/itthon/20250308_Nemi-eroszak-gyanuja-miatt-nyomoznak-a-fogyatekosokat-ellato-intezetben-Gacsalyon","timestamp":"2025. március. 08. 20:32","title":"RTL: Nemi erőszak gyanúja miatt nyomoznak egy gacsályi bentlakásos intézetében","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"15beeca8-9d3d-4e8c-a9a1-2cb62db96806","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Elvitelre – a podcast, amelyben a hét legjobb HVG hetilapos és hvg360-as anyagaiból válogatunk. Csak indítsa el a háttérben és hallgassa meg szerzőink legjobb írásait! A héten: új világ, régi kohászat.","shortLead":"Elvitelre – a podcast, amelyben a hét legjobb HVG hetilapos és hvg360-as anyagaiból válogatunk. Csak indítsa el...","id":"20250309_Elvitelre-Giorgia-Meloni-Orban-Viktor-ozdi-kohaszok-baleset-kohaszat-Donald-Trump-evfordulo-podcast","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/15beeca8-9d3d-4e8c-a9a1-2cb62db96806.jpg","index":0,"item":"45e9fb59-817e-42e5-ba45-44707f817658","keywords":null,"link":"/itthon/20250309_Elvitelre-Giorgia-Meloni-Orban-Viktor-ozdi-kohaszok-baleset-kohaszat-Donald-Trump-evfordulo-podcast","timestamp":"2025. március. 09. 06:00","title":"Giorgia Meloni, Orbán Viktor, és az ózdi kohászok │ Elvitelre","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"448ab6d4-2fa7-4972-a6cd-b6be3a9af92d","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Összegyűjtöttük egy cikkbe a hét legérdekesebb, legolvasottabb technológiai és tudományos témáit.","shortLead":"Összegyűjtöttük egy cikkbe a hét legérdekesebb, legolvasottabb technológiai és tudományos témáit.","id":"20250309_ozonlyuk-bezarodas-telekom-muholdas-uzenetkuldes-usa-eu-szolasszabadsag-antibiotikumok-nanomuanyag-spacex-robbanas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/448ab6d4-2fa7-4972-a6cd-b6be3a9af92d.jpg","index":0,"item":"91638ba6-b984-425a-b595-b3f13d53bc1e","keywords":null,"link":"/tudomany/20250309_ozonlyuk-bezarodas-telekom-muholdas-uzenetkuldes-usa-eu-szolasszabadsag-antibiotikumok-nanomuanyag-spacex-robbanas","timestamp":"2025. március. 09. 12:00","title":"Ez történt: Térerő nélkül is átment az SMS, újít a Telekom Európában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0e98225a-38fe-4e4e-89d1-c3e7b75b454d","c_author":"hvg.hu","category":"hvgkonyvek","description":"Attól még, hogy nem a környezeti problémák jelentik a legnagyobb egzisztenciális fenyegetést az emberiségre nézve, foglalkozni kell velük – ez csak egyike annak az öt alapelvnek, amit Hannah Ritchie oxfordi adattudós emel ki a klímaváltozással kapcsolatban. Szerkesztett részlet az Ez nem a világvége című könyvből.","shortLead":"Attól még, hogy nem a környezeti problémák jelentik a legnagyobb egzisztenciális fenyegetést az emberiségre nézve...","id":"20250308_Ot-allitas-a-klimavaltozassal-kapcsolatban-amit-erdemes-eszben-tartani","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0e98225a-38fe-4e4e-89d1-c3e7b75b454d.jpg","index":0,"item":"70f2b721-47f2-4a5f-a501-e8580cd9e7e9","keywords":null,"link":"/hvgkonyvek/20250308_Ot-allitas-a-klimavaltozassal-kapcsolatban-amit-erdemes-eszben-tartani","timestamp":"2025. március. 08. 19:15","title":"Öt állítás a klímaváltozással kapcsolatban, amit érdemes észben tartani","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d131dea1-ddbe-4ba2-8cd4-e2f12a4e7be4","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Fogytán az ereje a 82 éves színésznek.","shortLead":"Fogytán az ereje a 82 éves színésznek.","id":"20250308_Balazs-Peter-nincs-jol","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d131dea1-ddbe-4ba2-8cd4-e2f12a4e7be4.jpg","index":0,"item":"aa0480b2-ce11-47b6-80e6-b70aeb4d3621","keywords":null,"link":"/elet/20250308_Balazs-Peter-nincs-jol","timestamp":"2025. március. 08. 09:32","title":"\"Nincs erre jobb szó, hitványul vagyok\" - Balázs Péter súlyos betegséggel küzd","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6c2fd453-89fe-49e7-93bc-1829b3a61307","c_author":"Remotiv","category":"brandchannel","description":"A kiégés, más néven burnout szindróma fizikai, érzelmi és mentális kimerüléssel járó tünetegyüttes. Leggyakrabban munkahelyi környezetben jelentkezik, de előfordulhat például tanulmányi stresszhelyzetekben vagy bármilyen hosszú távú, intenzív érzelmi erőfeszítés esetén. De mi vezet el idáig, hogyan ismerhető fel, és mit tehetünk ellene?","shortLead":"A kiégés, más néven burnout szindróma fizikai, érzelmi és mentális kimerüléssel járó tünetegyüttes. Leggyakrabban...","id":"20250129_Igy-ismerje-fel-a-burnout-szindromat-remotiv","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6c2fd453-89fe-49e7-93bc-1829b3a61307.jpg","index":0,"item":"b23d09c0-7471-4468-a46b-1a6b07830a15","keywords":null,"link":"/brandchannel/20250129_Igy-ismerje-fel-a-burnout-szindromat-remotiv","timestamp":"2025. március. 09. 11:30","title":"Így ismerje fel a burnout szindrómát!","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Remotiv extra","c_partnerlogo":"6b463ed1-d453-40c3-82fa-97c561a4b8eb","c_partnertag":""}]
Mostanában a müncheni Terézia réten minden a sörről fog szólni. No meg a finom bajor falatokról. A bajor a kulturális és földrajzi közelségnél fogva a cseh, az olasz, a francia, a sváb és persze az osztrák tiroli konyhával rokon. Az a híre, hogy a legjobb egész Németországban - és nem alaptalanul. Hagyományosan a különböző húsokra épül - kevésbé a zöldségek választékára.
A legjellemzőbb fogások a sertéshús és a burgonya kombinációjára épülnek, valamilyen mártással tálalva - hozzá sokszor még párolt vagy főtt káposzta dukál. S mert főként sertészsírral főznek, nem is mondható divatosnak, különösen nem fogyókúrásnak. A húsok előtt, mellett, után, netán helyett a tésztafélék és a gombócok széles választéka kínálkozik: gőzgombóc, szilvás gombóc, zsemlegombóc, májgombóc.
Népszerű fogás a vadkacsa, amelyet zsemlegombóccal és párolt vörös káposztával tálalnak. De kedveltségben egyértelműen a sertéshús vezet, és a bajor szakácsok az állat egyetlen porcikáját se hagyják kárba veszni: a sertés csülkétől a nyelvéig mindent feltálalnak. Az egyik legkedveltebb fogás a Kronfleisch (sült oldalas), hozzá tormát és nehéz fekete kenyeret adnak.
A Leberkäse (májsajt) neve nagyon csalafinta, hisz nincs ebben se sajt, se máj. Nem más, mint majoránnával és szerecsendióval fűszerezett darált marha- és sertéshús, hidegen és melegen is fogyaszthatják. Elkészítése nem egyszerű, ezért a legtöbb bajor háziasszony rábízza a sarki hentesre - így a legtöbb hentesboltban (vagy akár szupermarketben is) készen lehet kapni, otthon csak be kell dugni a sütőbe.
A bajorok egészen különös viszonyban vannak a különböző kolbász- és hurkafélékkel. Nem szeretik, ha egy idegen "kolbászzabálóként" azonosítja őket - de szinte kivétel nélkül minden bajor legalább hetente ötször eszik valamilyen Würstchent. A kolbászfélék kedveltségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy számtalan fajtáját megtalálhatjuk a sütödéknél - sőt, a jobb éttermek étlapjain is. Általában édes (süß) vagy csípős (scharf) mustárral (Senf) fogyasztják, gyakran burgonyasaláta (Kartoffelsalat) vagy savanyú káposzta (sauer kraut) körettel.
A Weißwurst, azaz fehér kolbász eredetét egészen 1857-ig lehet visszavezetni. Ebben az évben kreálta egy müncheni korcsmáros ezt a kolbászfajtát sült borjúból, friss szalonnából, finoman fűszerezve. Münchenben ez annyira fontos, hogy külön márkavédelmet alakítottak ki hozzá, amely szerint legalább 70 százalék borjúból kell készülnie, a maradék lehet velő, bőrke, lép vagy más nyalánkság. A Weißwurstot a bajorok édes mustárba mártogatva, pereccel szokták enni, világos sört kortyolgatva hozzá. Régebben reggeltől kezdve hatalmas üstökből árulták az utcán is, és mivel úgy tartják, hogy melegítve már nem jó, megszületett a ma már nem érvényes, de mégis gyakran használt müncheni szólás: "a Würstchennek nem szabad meghallania a déli harangszót". Azt sem szólják meg a bajorok, aki a fehér kolbászt puszta kézzel, azt ujjaival darabokra tördelve eszi, hiszen ez egykor így volt szokás - és a bajor igen hagyománytisztelő nép.
Kelet-Bajorországban és Frankföldön a sült kolbász uralkodik. A legjellegzetesebb a nürnbergi változata: ezeket az ujjnyi kolbászkákat akár tucatszámra is lehet enni. Kedvelt továbbá a véres hurka (Blutwurst) és a lengyel eredetű, csípős paprikás Krakauer. Ha nem tudunk választani a kolbászfélék sokaságából, kérjünk egy Wursttellert, amelyen több fajta is megtalálható. De jól csúszik egy maaß sörhöz a Würstchensalat is, azaz saláta felszeletelt virsliből, dúsan megrakva karikára vágott hagymával, ecettel, olajjal és borssal fűszerezve.
A sörözés egyik elmaradhatatlan kelléke a Radi: a papírvékonyságúra felvágott retek besózva, amelyet addig kell állni hagyni, míg elveszíti erejét. A másik az Obatzter, amely nem más, mint finomra vágott hagymával, borssal, sóval, paprikával, köménnyel, tojássárgájával és vajjal készített sajt, a leggyakrabban camembert-t használnak alapanyagául.
A lecsó annyira alapétele a magyar konyhaművészetnek, hogy a legtöbb szakácskönyv nem is foglalkozik az elkészítésével. És amelyik mégis, az röviden elintézi azzal, hogy az üvegesre pirított hagymára ráborítjuk a paprikát, majd rövidest a paradicsomot, sózzuk és ezt az egyveleget megfőzzük.
Ahogy lassan kúszik lefele a hőmérő higanyszála, úgy vágyunk a könnyű, mediterrán saláták, grillezett húsok után tartalmasabb, „melegítőbb „ fogásokra. Nézzünk körül a dél-tiroli konyha háza táján.
A nyár hamvas gyümölcse a barack. Persze ez is frissen, nyersen a legfinomabb, a legegészségesebb. Gyakorló háziasszonyok legfeljebb krémlevest rittyentenek belőle. A profi szakács szerint a barackkrémlevesnél élvezetesebb a frissen készült ivólé. Az asztalra pedig izgalmas ízvariációkban vonulhat fel a barack. Erre ad példákat - némi történeti háttérrel - Dunszt Zsolt, az Aranyszarvas-Gomba Kft. séfje, grill világbajnok.
Párkány – azaz a Slovenska Matica-t alapító Stur után Sturovo - a Mária Valéria Dunahíd 2001 őszi átadása óta igen kedvelt célpontja a magyar sörisszáknak és nagyevőknek.
Már Erasmus is megmondta : „Egy ügyes szakács jó vacsorát tud készíteni köszörűkőből is.” A hálás elő- és utókor pedig feltalálta mindenkori kőlevesét - ami esetünkben kenyérből van.
Ábrahám, a zsidóság ősapja tejjel-vajjal, lepénnyel és zsenge borjú húsával vendégelte meg az isteni küldötteket. Ahogy a zsidó naptár szerint beköszönt az 5768. év, érdemes kicsit közelebbről szemügyre venni a tradicionális zsidó konyha néhány alapétkét.
Édes, erős-pikáns, esetleg picit savanykás. Készülhet különféle zöldségekből, gyümölcsökből, gazdagon fűszerezve. Így jellemzi a mostanság nálunk is egyre népszerűbb fúziós konyhák különleges csemegéjét, a csatnit az Encyclopedia Britannica. A hindi eredetű szó – chutney – jelentése: nyalni. És valóban, aki megkóstolja valamelyik változatot, megnyalja utána mind a tíz ujját.