szerző:
Lukács Andrea

Miért lila a Milka, és a Cadburry? És miért ezt a színt választotta a magyar Willy Wonka, Mészáros Gábor is új csokiüzemének alapszínéül?

A kakaóbab nem barna, hanem lila színű. Ezt tudtuk meg a „gyárlátogatáson”, amihez nem kellett aranybilétát nyerni, és nem is lett próbára téve a jellemünk, hacsak nem a kóstoló során, amikor hat fajta kézműves csokoládét raktak elénk, olyan szofisztikált feltétekkel, mint a liofilizált áfonya, a kandírozott gyömbér, vagy pekándió. Hányszor illik például repetázni? A tengeri sós, vaníliás csokoládénál adtuk fel a latolgatást és a műmájerkedést, hogy mi csokit, á nem, főleg nem reggeli helyett és borral meg pálinkával párosítva.

A sós és az édes együtt csodálatos kombináció, még úgy is, hogy tejcsokiban vegyül. Ez a csokisznoboknak olyasmi, mint a pezsgő- és borszakértőknek a félédes nedű.  Mégis működik, ahogy a sóval paradicsomból előcsalogatott édesség, vagy az áfonyás camambert.

Ez egy magyar csoki
©

Mészáros Gábor egyik legújabb karácsonyi kreációja a chocolatier bevallása szerint nem olyan esztétikus, mint a piros bogyós gyümölcsökkel, különböző szirmokkal vagy akár aranypelyhekkel díszített csokoládék, de a chocito csúnya, de finom szlogenje azért távol áll a kézműves, egyedien bordázott, elegánsan hosszúkás táblától.  

A fiatalember azért találta ki a saját, chocome-logós csokoládéöntőformát, mert elkezdték koppintani a termékét. Pedig nemrég kezdte, 2009-ben egy sörvállalat kirúgott marketingeseként keresgélte az új lehetőségeket: „Akkor volt először 320 az euró, a pánikhangulatban ki kellett találnom valamit, amiben van fantázia”. A gasztronómia mindig vonzotta, de mint mondja: „nem akartam még egy kávézót nyitni a sarkon”.

A csokoládé viszont régi szerelem, gyerekkorából még emlékszik, amikor hozzá lehetett jutni az első Twixhez, a magyar kínálatból viszont csak a Piros mogyorós tudta lázba hozni.

©

A külföldi utazásai alkalmával mindig azt kereste, hogy milyen különlegességekkel rukkolnak elő, aztán a hazai piacon is nézelődött, és felismerte, hogy igen szűk a piac: „akkoriban 6-8 kézműves csokigyártó volt Magyarországon”. Mészáros egy pesti társasház 70 négyzetméteres lakásában kezdett el kísérletezni kézi temperálással, az alapanyagot Belgiumból szerezte be, a feltétek pedig egyre szélesebb variációs lehetőségekkel gazdagították a két és fél éve kereskedelmi forgalomba bocsátott házi csemegét.

A leofilizált gyümölcsöket előszeretettel használja, bár nem olcsó: mínusz húsz fokon szippantják ki a nedvességet a gyümölcsből, így tartós lesz, nem veszít cukortartalmából, sőt édesebb, mint a lédús verzió. A kandírozott bármi - a chilitől az ibolyasziromig - is előfordul a fehér, tej, vagy étcsokoládé tetején. A pasztillák pedig készülhetnek lime, kávé, vagy narancsízesítéssel.

©

A lakást két év után nőtte ki a kereteket, a szomszédságban kibérelt Mészáros egy kertes házat, és 30 millió forintos beruházás után most megnyitott egy kisüzemet, amiben már több gép keveri a csokit, a dolgozók pedig ott sürgölődnek körülöttük: a formába öntik a folyós édességet, amiből a rezgőtálcán eltűnnek a zavaró légbuborékok. A fűszeres, gyümölcsös, magvas feltéteket kézzel szórják rá, Mészáros néha még beáll, de inkább csak nosztalgiázni.

Az első évben 26 milliós árbevétele volt a cégnek, 2011-ben a mérleg 133 millió volt, idén pedig 250 millió a várható eredmény. Ebből az export árbevétel októberben már 50% fölött lesz: kelendő a magyar csoki Svájcban, Ausztráliában, Ausztriában, Spanyolországban is.

Mészáros Gábor a chocome kitalálója
©

Amikor az egyik francia beszállító meglátta, mire használja Mészáros az alapanyagot, akkor úgy döntött, hogy importálni fogja a végterméket. A Chocome névre keresztelt magyar csokoládéból itthon a legolcsóbb 1290 forint, a legdrágább, 23 karátos aranypelyhekkel díszített pedig 2500 forintba kerül, az külföldön magasabban pozícionált: 8 és 12 euró között kapható. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Előbb megérkezik a következő családi pótlék

Előbb megérkezik a következő családi pótlék

Másfél év alatt 200 ezer dollárt hozott össze a 12 éves vállalkozó

Másfél év alatt 200 ezer dollárt hozott össze a 12 éves vállalkozó

Április óta nem mentek annyian az utcára, mint most

Április óta nem mentek annyian az utcára, mint most

Fegyveres őrökkel kerültek szembe az MTVA-ba bejutott ellenzéki képviselők

Fegyveres őrökkel kerültek szembe az MTVA-ba bejutott ellenzéki képviselők

3,3 milliárd került Tállai focicsapatához

3,3 milliárd került Tállai focicsapatához

Kézilabda-vb: őket kell legyőznie a női válogatottnak a selejtezőben

Kézilabda-vb: őket kell legyőznie a női válogatottnak a selejtezőben