szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tudatlanságban tartott gyártók, új receptúrák, felbolygatott piac egyfelől, bizonytalan bevételek és veszélyben lévő népegészségügyi célok másfelől – így áll a „chipsadó”, a népegészségügyi termékadó (neta) a bevezetése küszöbén.

Csütörtöktől hatályos a chipsadóról szóló törvény (lásd erről keretesünket), melyet „a népegészségügyileg nem hasznos élelmiszerek fogyasztásának a visszaszorítására” fogadtak el júliusban. A gyártók panaszkodnak, hogy a törvény pontatlan, a végrehajtási utasítás a nyári szünet alatt nem született meg, így sok esetben csak vélelmezik, hogy mit gondolhatott a jogalkotó.

Tudomásunk szerint az érintett élelmiszerfeldogozó iparágak külön-külön, a márkanévtulajdonosok pedig az egyik nagy nemzetközi adótanácsadó közreműködésével is igyekeztek az illetékes minisztériummal értelmeztetni, hogy mit kell tenniük, ha végre szeretnék hajtani a jogszabályt, de észrevételeikre, jogalkalmazói kérdéseikre hivatalos választ nem kaptak.

Iparági forrásunk szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, az pedig a minisztériumhoz passzolta a kérdéseiket, így forrásaink csak remélni merték, hogy "ha már más esetben volt visszamenőleges jogalkotás, akkor ennek a törvénynek a hibáit is ki lehet majd visszamenőlegesen javítani”.

©

Hátrányban a kkv-k

Alapkérdések nincsenek rendben: az adókötelezettség szempontjából vízválasztó például a termék só-, cukor-, illetve koffeintartalma. Ám azt, hogy ellenőrzéskor mit vesznek alapul: a gyártmánylapon vagy a termék csomagolásán szereplő adatokat, illetve ezeknek az adatoknak a valódiságát ki és hogyan ellenőrzi, lesz-e szúrópróbaszerű „vegzálás”, nem lehet tudni. Ugyancsak homályban marad, hogy az adót milyen soron kell fizetni.

Aggódnak a hazai félkésztermékgyártók. A törvény szerint „chipsadót” az első magyarországi, áfafizetési kötelezettségel járó értékesítés után kell fizetni. Eszerint például az a magyar csokoládébevonat-gyártó, amely alapanyagot szállít a Túró Rudiba, hátrányba kerül külföldi versenytársával szemben, akinek ilyen kötelezettsége nincs. Az érintettek meg vannak győződve, hogy nem ez volt a törvényhozó szándéka – de ezt a problémát sem sikerült még időben kezelni. A magyar iparági kkv-kat sújtja egyébként talán legjobban a törvény: míg a multinacionális cégek adózásukat a telephelyeik között optimalizálni tudják, a kizárólag Magyarországon tevékenykedő magyar tulajdonú cégeknek erre nincs módjuk.

Mennyi az annyi?
A népegészségügyi termékadó (neta) hatálya üdítőitalra, energiaitalra, előre csomagolt cukrozott készítményekre, sós snackra és ételízesítőkre terjed ki. Meghatározott só-, cukor és koffeintartalom felett kell fizetni. Üdítő esetében 10, energiaitaléban 250 forintot literenként, csomagolt édesség esetében 100, sós snackében és ételízesítőében pedig 200 forintot kilónként.

Több olyan termék is a törvény hatálya alá tartozik, melyek a tulajdonságaik alapján a jogszabály népegészségügyi célját szolgálják: például egyes diabetikus csokoládék, amiket cukorbetegek is fogyaszthatnak, vagy olyan ételízesítők, amiket kifejezetten a só helyettesítésére gyártanak.

Új puszedlik

Az érintett cégek próbálnak alkalmazkodni a helyzethez: chipsgyártók, sós magvakat fogalmazók olyan termékekkel készülnek piacra lépni, amelyek kevesebb sót tartalmaznak, így nem kell utánuk netát fizetni – számolt be a Figyelő. De valószínűleg mások is receptúramódosításon törik a fejüket. Az egyik enegiaital-gyártó szeptember elsejére – a törvény hatályba lépésének a napjára – például nagy bejelentéssel készül.

A  gyártással furmányoskodni nem minden cégnek adatik meg: egyeseknek jobban kell tartaniuk attól, hogy ez visszaüt a fogyasztásra, vagy a kólák esetében például elképzelhetetlen, hogy dobják a régi receptúrát. Az édesipari gyártók vannak talán a legnehezebb helyzetben: a csokoládékba legalább 50-55 százalékos kakaótartalom kell, hogy a cukortartalom a megfelelő szintre csökkenjen – ez már az étcsoki kategória, a magyar fogyasztó pedig köztudottan édesszájú. Kekszek, ostyák, puszedlik és társaik esetében kijöhetnek light-verziók, de ezeket kitalálni, tesztelni és bevezetni nem megy olyan gyorsan, mint a mogyorótól megvonni a konyhasót.

©

A törvény a megkérdezettek egyöntetű véleménye szerint már az adó megjelenése előtt torzította az iparágak mindennapjait:  a nagy kereskedelmi láncok nyáron feltöltötték a készleteiket, az egyik csokoládégyártónak például augusztusban háromszor akkora volt a forgalma, mint korábban. Nyilván októberben, amikor normálisan a legnagyobb a pörgés, most korántsem lesz annyi megrendelés – ez a hajtás az extraköltségeivel pedig inkább a kereskedelmi láncoknak, nem pedig a gyártóknak éri majd meg.

Se pénz, se egészség

A legnagyobb baj sokak szerint azonban az, hogy az elmúlt években szinte az összes szegmensben erősödött a megbízható alapanyagú, jó minőségű termékek, illetve az egészséges összetételű élelmiszerek részaránya. A vásárlók kezdték megérteni, hogy mi a jó minőség ára. A termékadó viszont bizonyos mértékig nemcsak a feketekereskedelmet erősíti, hanem várhatóan a legális, de olcsóbb termékek iránti igényt is – ami ellentmond a törvény eredeti céljának.

Emellett az is kérdéses, hogy a „chipsadó” behozza-e Széll Kálmán-terv által elvárt 20-40 milliárdot, amiből többek között a orvosi rezidensek itthon tartását támogatnák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Csak az ár számít. Bejöhet a chipsadó?

Nem egészségtudatosan vásárolnak a magyarok, az árérzékenységüknek köszönhetően mégis eredményes lehet a chipsadó bevezetése az egészségtelen élelmiszerek visszaszorításában – többek között ez derült ki a KutatóCentrum és a Marketing&Media közös felméréséből.

MTI Világ

Szükség van a chipsadóra egyáltalán?

A táplálkozástudomány szakorvosai, adószakértők, élelmiszeripari illetékesek és politikusok világszerte azon vitatkoznak, hogy befolyásolják-e adóintézkedésekkel az egészségtelen élelmiszerek fogyasztását, ezáltal küzdve az elhízás, a cukorbetegség és a helytelen táplálkozási szokások terjedése ellen. Az European Heart Journal szaklap szerkesztőségi közleményben foglalja össze a jelen helyzetet.

hvg.hu Vállalkozás

Kit mentesít a chipsadó alól a törvény?

Szavazott az Országgyűlés a népegészségügyi termékadó bevezetéséről 2011. július 11-én. 2011. szeptember 1-jétől bevezetik a népegészségügyi termékadót másnéven chipsadót. Kinek kell fizetni, mennyit és kit mentesít a törvény az adó megfizetése alól?

MTI Itthon

MSZP: munkahelyeket veszélyeztet a chipsadó

A szocialisták szerint a népegészségügyi termékadó nem teljesíti célját, azaz nem szolgálja az egészségvédelmet, miközben a gyártók adóztatásával munkahelyeket sodor veszélybe.

MTI Gazdaság

Nem riasztja el a vásárlókat a chipsadó

Bár a lakosság kétharmada támogatja az új népegészségügyi termékdíj bevezetését, az úgynevezett chipsadót, a megkérdezettek többsége mégis szkeptikus a társadalmi hatást illetően - derül ki a Szinapszis Piackutató Kft. kutatásából.

hvg.hu Plázs

A chipsadó ellenére is ehetünk csokoládét

Már meg sem lepődünk azon, hogy a csokoládénak is van világnapja – július 11-e. De miért is érdemel ekkora figyelmet ez az élvezeti cikk, azon kívül, hogy odavagyunk az ízéért? Nos, számos kutatás próbál meggyőzni minket arról, hogy ne csak a csokoládé energiatartalmával foglakozzunk, számos egészségvédő hatást is tulajdoníthatunk neki.

MTI Gazdaság

Csütörtöktől jön a chipsadó

Az üdítőitalok, energiaitalok, előrecsomagolt cukrozott sütemények, a sós snack és az ételízesítő után szeptember 1-től népegészségügyi termékadót, vagy közismertebb nevén chipsadót kell fizetni.

Hétfőn már tárgyalnának a kormánnyal a magánegészségügyi szolgáltatók arról, hogyan tudnák segíteni a járvány elleni védekezést

Hétfőn már tárgyalnának a kormánnyal a magánegészségügyi szolgáltatók arról, hogyan tudnák segíteni a járvány elleni védekezést

Liu Shaolin arany-, Liu Shaoang ezüstérmes 1000 méteren, a rövidpályás gyorskorcsolya vb-én

Liu Shaolin arany-, Liu Shaoang ezüstérmes 1000 méteren, a rövidpályás gyorskorcsolya vb-én

Ibrahimovic visszatér a svéd válogatottba

Ibrahimovic visszatér a svéd válogatottba