Az amerikai légitársaságok további 70 ezer állás megszüntetésére kényszerülhetnek, és a negyedéves veszteség elérheti a 4 milliárd dollárt, ha háború lesz Irakban és az amerikai kormány nem nyújt további segítséget az ágazatnak. Az Irak elleni háborús készülődés mélybe rántotta a repülési ágazat részvényeit.

Az Egyesült Államok két nagy légitársasága, a United Airlines és a US Airways már csődöt jelentett. Az elsőszámú légitársaság, az American Airlines is erre a sorsra juthat, hacsak nem sikerül rövid időn belül megegyezni a szakszervezetekkel a költségcsökkentésekről. Az American Airlines a csődfinanszírozás lehetőségét kutatja, a Delta pénzforgalmi veszteségre figyelmeztetett, a United Airlines további időt kért átszervezési tervének megvalósításához a csődvédelem közben.
Az ágazat nehézségeinek okai között elemzők elsősorban azt említik, hogy a háborútól és a terrorizmustól való félelmek elvették az emberek kedvét a repüléstől. A magas olajárak szintén kedvezőtlenül érintik a légitársaságokat, mert az üzemanyagköltségek a bérköltségek után a második legnagyobb terhet jelentik.
Az Egyesült Államok nyolc vezető légitársasága 2002-ben rekordnagyságú, 11 milliárd dolláros veszteséggel repült. 2003 eleje óta az amerikai légi szektor részvényindexe 32 százalékkal esett vissza. Az American Airlines anyavállalata, az AMR kedden további 34 százalékot esett - 1,59 dollárra -, miután hétfőn 14 százalékot vesztett a részvény. Az American légitársaságnak 2 milliárd dollárra lenne szüksége. Az AMR egy másik rossz hírt is kapott: a Standard and Poor's ki akarja venni a részvényt az indexében szereplő 500 vezető papír közül, mert az AMR tőkepiaci értéke és a részvényeinek ára nagyon visszaesett. A már csődbe jutott UAL Corp. további 180 napot kért exkluzív átszervezési programjának megvalósítására. Az Egyesült Államok második számú légi társaságának részvényei 2 centtel 97 centre estek. A Delta Airlines, amely hosszú ideig az egyik favorit részvény volt, hétfőn azt közölte, hogy az első negyedévre készpénzforgalmi veszteséget vár, hétfőn 22,4 százalékkal 6,75 dollárra zuhant. A többi légi társaság részvényei is estek. a Continental Airlines Inc. 15,1 százalékkal, a Northwest Airlines Corp. 10,6 százalékkal gyengült. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vizet talált a NASA űrszondája az aszteroidán, amire le fog szállni

Vizet talált a NASA űrszondája az aszteroidán, amire le fog szállni

Ennyibe kerülhet majd az első 5G-s telefon Európában

Ennyibe kerülhet majd az első 5G-s telefon Európában

Nesze nektek, Apple-rajongók: több iPhone-t is betiltottak Kínában

Nesze nektek, Apple-rajongók: több iPhone-t is betiltottak Kínában

Majmok garázdálkodnak az indiai kormány hivatalaiban

Majmok garázdálkodnak az indiai kormány hivatalaiban

Karácsonyi dalt írtak a Brexitről – videó

Karácsonyi dalt írtak a Brexitről – videó

Fölényes győzelemmel világbajnok Hosszú Katinka

Fölényes győzelemmel világbajnok Hosszú Katinka