Tetszett a cikk?

Az amerikai légitársaságok további 70 ezer állás megszüntetésére kényszerülhetnek, és a negyedéves veszteség elérheti a 4 milliárd dollárt, ha háború lesz Irakban és az amerikai kormány nem nyújt további segítséget az ágazatnak. Az Irak elleni háborús készülődés mélybe rántotta a repülési ágazat részvényeit.

Az Egyesült Államok két nagy légitársasága, a United Airlines és a US Airways már csődöt jelentett. Az elsőszámú légitársaság, az American Airlines is erre a sorsra juthat, hacsak nem sikerül rövid időn belül megegyezni a szakszervezetekkel a költségcsökkentésekről. Az American Airlines a csődfinanszírozás lehetőségét kutatja, a Delta pénzforgalmi veszteségre figyelmeztetett, a United Airlines további időt kért átszervezési tervének megvalósításához a csődvédelem közben.
Az ágazat nehézségeinek okai között elemzők elsősorban azt említik, hogy a háborútól és a terrorizmustól való félelmek elvették az emberek kedvét a repüléstől. A magas olajárak szintén kedvezőtlenül érintik a légitársaságokat, mert az üzemanyagköltségek a bérköltségek után a második legnagyobb terhet jelentik.
Az Egyesült Államok nyolc vezető légitársasága 2002-ben rekordnagyságú, 11 milliárd dolláros veszteséggel repült. 2003 eleje óta az amerikai légi szektor részvényindexe 32 százalékkal esett vissza. Az American Airlines anyavállalata, az AMR kedden további 34 százalékot esett - 1,59 dollárra -, miután hétfőn 14 százalékot vesztett a részvény. Az American légitársaságnak 2 milliárd dollárra lenne szüksége. Az AMR egy másik rossz hírt is kapott: a Standard and Poor's ki akarja venni a részvényt az indexében szereplő 500 vezető papír közül, mert az AMR tőkepiaci értéke és a részvényeinek ára nagyon visszaesett. A már csődbe jutott UAL Corp. további 180 napot kért exkluzív átszervezési programjának megvalósítására. Az Egyesült Államok második számú légi társaságának részvényei 2 centtel 97 centre estek. A Delta Airlines, amely hosszú ideig az egyik favorit részvény volt, hétfőn azt közölte, hogy az első negyedévre készpénzforgalmi veszteséget vár, hétfőn 22,4 százalékkal 6,75 dollárra zuhant. A többi légi társaság részvényei is estek. a Continental Airlines Inc. 15,1 százalékkal, a Northwest Airlines Corp. 10,6 százalékkal gyengült. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!