Tetszett a cikk?

Lapértesülés szerint az előző kormány idejében készített Kehi-jelentés fényében az egész Postabank-ügyet újra lehetne értékelni. A jelentésben foglaltakkal – a Népszabadság információi szerint – az Orbán-kormány nem értett egyet, s az abban javasolt intézkedésekkel kapcsolatban érdemi döntés nem is született. Keller László, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára bűnpártolás miatt nyomozást kezdeményez azok ellen, akik olvasták az említett jelentés-tervezetet, mégsem tettek semmit a visszaélések megszüntetéséért és az esetleges büntetőjogi felelősség megállapításáért.

A Népszabadság értesülése szerint Sepsey Tamás, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) Orbán-kormány idején hivatalban volt elnöke 2020. december 31-ig államtitokká minősítette a „Postabank és Takarékpénztár Rt.-nél és a Workout Kft.-nél készített jelentést. A dokumentum minősítését később „szigorúan titkosról” „titkosra” módosították. A jelentésben foglaltakkal – a lap információi szerint – az Orbán-kormány nem értett egyet, s az abban javasolt intézkedésekkel kapcsolatban érdemi döntés nem is született.
Nehéz-Pozsony István ügyvéd, a Princz Gábor és társai ellen indított büntetőeljárás befejező aktusaként, a már napok óta tartó iratismertetés közben ismerhette meg a jelentés tartalmát. Nehéz-Posony szerint a jelentés az „egész Postabank-ügyet alapjaiban átértékelő megállapításokat tartalmaz”. A védő nem cáfolta a Népszabadság azon értesülését, amely szerint a jelentés egyik legfőbb konklúziója, hogy az 1998-as kormányváltás időszakában tízmilliárdokkal túlkonszolidálták a pénzintézetet, azaz a költségvetésből lényegesen több pénzt pumpáltak a Postabankba, mint amennyit akkori helyzete indokolt volna. Parlamenti források nem zárják ki, hogy a Princz Gábor és társai ellen folyó ügy kimenetelét többek szerint jelentősen befolyásoló Kehi-jelentés egyes megállapításainak hatására megnő azoknak a száma, akik támogatják majd az SZDSZ vizsgálóbizottság felállítását sürgető javaslatát.
Keller László, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára az MTI-nek csütörtökön elmondta: bűnpártolás miatt ismeretlen tettesek ellen kezdeményezi a nyomozást azok ellen, akik olvasták az említett jelentés-tervezetet, mégsem tettek semmit a visszaélések megszüntetéséért és az esetleges büntetőjogi felelősség megállapításáért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!