Lapértesülés szerint az előző kormány idejében készített Kehi-jelentés fényében az egész Postabank-ügyet újra lehetne értékelni. A jelentésben foglaltakkal – a Népszabadság információi szerint – az Orbán-kormány nem értett egyet, s az abban javasolt intézkedésekkel kapcsolatban érdemi döntés nem is született. Keller László, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára bűnpártolás miatt nyomozást kezdeményez azok ellen, akik olvasták az említett jelentés-tervezetet, mégsem tettek semmit a visszaélések megszüntetéséért és az esetleges büntetőjogi felelősség megállapításáért.

A Népszabadság értesülése szerint Sepsey Tamás, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) Orbán-kormány idején hivatalban volt elnöke 2020. december 31-ig államtitokká minősítette a „Postabank és Takarékpénztár Rt.-nél és a Workout Kft.-nél készített jelentést. A dokumentum minősítését később „szigorúan titkosról” „titkosra” módosították. A jelentésben foglaltakkal – a lap információi szerint – az Orbán-kormány nem értett egyet, s az abban javasolt intézkedésekkel kapcsolatban érdemi döntés nem is született.
Nehéz-Pozsony István ügyvéd, a Princz Gábor és társai ellen indított büntetőeljárás befejező aktusaként, a már napok óta tartó iratismertetés közben ismerhette meg a jelentés tartalmát. Nehéz-Posony szerint a jelentés az „egész Postabank-ügyet alapjaiban átértékelő megállapításokat tartalmaz”. A védő nem cáfolta a Népszabadság azon értesülését, amely szerint a jelentés egyik legfőbb konklúziója, hogy az 1998-as kormányváltás időszakában tízmilliárdokkal túlkonszolidálták a pénzintézetet, azaz a költségvetésből lényegesen több pénzt pumpáltak a Postabankba, mint amennyit akkori helyzete indokolt volna. Parlamenti források nem zárják ki, hogy a Princz Gábor és társai ellen folyó ügy kimenetelét többek szerint jelentősen befolyásoló Kehi-jelentés egyes megállapításainak hatására megnő azoknak a száma, akik támogatják majd az SZDSZ vizsgálóbizottság felállítását sürgető javaslatát.
Keller László, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára az MTI-nek csütörtökön elmondta: bűnpártolás miatt ismeretlen tettesek ellen kezdeményezi a nyomozást azok ellen, akik olvasták az említett jelentés-tervezetet, mégsem tettek semmit a visszaélések megszüntetéséért és az esetleges büntetőjogi felelősség megállapításáért.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szegény gazdagok, most aztán tényleg főhet a fejük, a miénk pedig fájhat

Szegény gazdagok, most aztán tényleg főhet a fejük, a miénk pedig fájhat

Átvilágítják a milliárdos adósságot felhalmozó szemétszállító céget

Átvilágítják a milliárdos adósságot felhalmozó szemétszállító céget

A bevándorlók mellett tüntettek Rómában

A bevándorlók mellett tüntettek Rómában

Mit kezdjen a szabálytalanul parkoló autóval a hókotró? - videó

Mit kezdjen a szabálytalanul parkoló autóval a hókotró? - videó

Trump a Twitteren rúgta ki botrányokba keveredett belügyminiszterét

Trump a Twitteren rúgta ki botrányokba keveredett belügyminiszterét

3500 éves föld alatti temetőre bukkantak Egyiptomban, gyerekeknek készült koporsók is voltak benne

3500 éves föld alatti temetőre bukkantak Egyiptomban, gyerekeknek készült koporsók is voltak benne