Tetszett a cikk?

Az osztrák OMV kőolaj- és vegyipari konszern megvásárolta a szintén osztrák Avanti benzinkúthálózat 141 benzinkútját. Az egyre terjeszkedő OMV megtartja az Avanti márkanevet.

Az Avanti kútjai közül 109 Ausztriában, 11 Csehországban, 20 Szlovákiában és 1 Bulgáriában található. A néhány hete megvásárolt 313 volt BP-kúttal együtt 1756 kutat birtokló OMV közép- és kelet-európai piaci része ezzel 12 százalékra nőtt. A cég vezetése azt tervezi, hogy 2008-ra 20 százalékos piaci részesedést szerez.
Az Avanti hálózat iránt a horvátországi INA is érdeklődött, amelynek privatizálandó részéért főleg az OMV és a Mol között folyik a verseny.
Az Avanti-kutak OMV-hez kerülése gondot okoz majd az ÖAMTC osztrák autóklubnak is. Az ÖAMTC folyamatosan tiltakozik az általa indokolatlanul magasnak tartott üzemanyagárak ellen, és fontolgatja, hogy saját kúthálózattal lejjebb szorítja az árakat. Az ÖAMTC korábban az Avantival szerződött arra, hogy az amúgy is diszkontáron árusító fekete-sárga kutak az autóklub tagjainak további kedvezményeket adjanak. Az ÖAMTC biztosnak látja, hogy az OMV-nél nem számíthat komoly támogatásra az árak leszorításáért, és az Avanti elveszti függetlenségét, ha az OMV-hez kerül. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!