Az osztrák OMV kőolaj- és vegyipari konszern megvásárolta a szintén osztrák Avanti benzinkúthálózat 141 benzinkútját. Az egyre terjeszkedő OMV megtartja az Avanti márkanevet.

Az Avanti kútjai közül 109 Ausztriában, 11 Csehországban, 20 Szlovákiában és 1 Bulgáriában található. A néhány hete megvásárolt 313 volt BP-kúttal együtt 1756 kutat birtokló OMV közép- és kelet-európai piaci része ezzel 12 százalékra nőtt. A cég vezetése azt tervezi, hogy 2008-ra 20 százalékos piaci részesedést szerez.
Az Avanti hálózat iránt a horvátországi INA is érdeklődött, amelynek privatizálandó részéért főleg az OMV és a Mol között folyik a verseny.
Az Avanti-kutak OMV-hez kerülése gondot okoz majd az ÖAMTC osztrák autóklubnak is. Az ÖAMTC folyamatosan tiltakozik az általa indokolatlanul magasnak tartott üzemanyagárak ellen, és fontolgatja, hogy saját kúthálózattal lejjebb szorítja az árakat. Az ÖAMTC korábban az Avantival szerződött arra, hogy az amúgy is diszkontáron árusító fekete-sárga kutak az autóklub tagjainak további kedvezményeket adjanak. Az ÖAMTC biztosnak látja, hogy az OMV-nél nem számíthat komoly támogatásra az árak leszorításáért, és az Avanti elveszti függetlenségét, ha az OMV-hez kerül. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Palkovics: A több túlóra mindenkinek előnyös lehet

Palkovics: A több túlóra mindenkinek előnyös lehet

Elvehetik a lopott fát, hogy odaadják a rászorulóknak

Elvehetik a lopott fát, hogy odaadják a rászorulóknak

Két praktikus európai Fordot is kinyírtak a divatterepjárók

Két praktikus európai Fordot is kinyírtak a divatterepjárók

Hivatalos: januártól emelkednek a nyugdíjak

Hivatalos: januártól emelkednek a nyugdíjak

Népszavazást akar a Jobbik a rabszolgatörvényről

Népszavazást akar a Jobbik a rabszolgatörvényről

Túlóratörvény: a Sándor-palotához vonult a Jobbik

Túlóratörvény: a Sándor-palotához vonult a Jobbik