Tetszett a cikk?

A korábbi tervekhez képest kisebb mértékben emelkedik a lakossági gázfogyasztás ára. Az éves szinten átlagosan 4,3 százalékos kedvezményt a hazai kitermelésű gázra kivetett bányajáradék emelésével finanszírozzák.

A kedvezmény a lakossági célú közvetlen földgázfogyasztást, a földgázalapú távfűtést és a vezetékes pb-gáz-fogyasztást érinti. Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter elmondta, hogy a gáz árának kiszámításánál október 1-jétől az egységes lakossági árat a fogyasztástól függő, úgynevezett tömbtarifa váltja fel.
Az első tömbben, ahova a fogyasztó háztartások 53 százaléka tartozik, és a fogyasztás nem haladja meg az 1500 köbmétert évente, a májusi 12 százalékos emelést 6 százalékra mérséklik. 1500-3000 köbméter között az áremelés 8 százalék lesz, 3000 köbméter fölött pedig a korábbi döntésnek megfelelően május 15-étől 12 százalékkal emelkedik a gáz ára. A harmadik tömbbe tartozó, 3000 köbmétert meghaladó éves fogyasztással a háztartások mindössze 10 százaléka rendelkezik. Az átlagos áremelés éves szinten 4,3 százalék lesz. A miniszter példaként említette, hogy ha egy háztartás átlagos éves fogyasztása 2000 köbméter, abban az esetben 1500 köbméterig 6 százalékkal, az efölötti 500 köbméterre pedig 8 százalékkal magasabb árat kell fizetni májustól.
A kedvezményes ellátás automatikusan, alanyi jogon jár, azért folyamodni nem kell. A kedvezményt a szolgáltatók számolják el, és a hazai kitermelésű gázra kivetett bányajáradék emelésével finanszírozzák. A miniszter szerint az új rendszer a háztartások között azokat kedvezményezi nagyobb mértékben, ahol alacsony a fogyasztás, azaz feltehetően az alacsonyabb jövedelműeket.
A teljes gázfogyasztás Magyarországon mintegy 13 milliárd köbméter évente, aminek 35 százaléka hazai kitermelésű, 65 százaléka pedig import gázt használ fel. A lakosság fogyasztása éves szinten 3-3,5 milliárd köbméter. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!