Tetszett a cikk?

Saját internetes honlapján teszi közzé egymillió forintnál nagyobb értékre szóló, ez évtől kötött külső szerződései többségének főbb adatait a Magyar Televízió Rt. - jelentette be az intézmény ügyvezető alelnöke. A munkaszerződéseket továbbra sem hozzák nyilvánosságra.

Tavaly decemberben született és 2003-ban lépett hatályba az a belső utasítás, amely előírja: az MTV-vel szerződőknek tudomásul kell venniük, hogy a szerződés tartalma nyilvános lesz. Ragáts Imre szerint csak néhány esetben tekintettek el a nyilvánosságtól, olyankor, amikor a monopolhelyzetben lévő partner nem járult hozzá a közzétételhez: ilyen például az Antenna Hungáriával kötött többmilliárdos szerződés. Az alelnök példaként említett olyan alkatrészbeszerzést is, amelynek esetében a szállító azért utasította el a közzétételt, mert mélyen a piaci ár alatt szállított, s ide sorolta "a nézettséggel kapcsolatos szolgáltatási szerződések" némelyikét is. Nem lesz elérhető a világhálón az idén január 1-je előtt kötött szerződések zömének összefoglalója sem, mivel a partnerek néhány kivétellel nem járultak hozzá e lépéshez.
Tavaly novemberben az MTV Közalapítvány kuratóriumi elnöksége - két, a szabad demokraták által delegált tagja, Haraszti Miklós és Kozák Márton kezdeményezésére - kért folyamatos tájékoztatást az intézmény vezetésétől az egymillió forintos értékhatár feletti szerződésekről. Haraszti a sajtótájékoztatót követően újságíróknak azt mondta: a közzététellel új korszak indult a Magyar Televízió történetében, "kis lépés ez az emberiségnek, de nagy lépés az eddig Csáki szalmájaként kezelt MTV életében". Ezentúl gyakorlatilag nem lehet titkos szerződést kötni külső beszállítóval, az e szabálytól való eltéréshez pedig a "többpárti kíváncsisággal" rendelkező kuratóriumi elnökség beleegyezése szükséges - szögezte le Haraszti.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!