Tetszett a cikk?

A világ négy legnagyobb olajipari vállalatának francia leányvállalatait összesen 27 millió eurós büntetéssel sújtotta a francia versenyhivatal, amiért a cégek a benzinkutaiknál forgalmazott üzemanyagok árát egymással egyeztették, így a piacon nem érvényesülhetett a szabad verseny, károsultak a fogyasztók. Az érintett cégek tagadják az árkartellt - írja a BBC.

A francia óriáscéget, a TotalFinaElf-et 12 millió euróra, a BP-t, a Shellt és az ExxonMobilt pedig 5-5 millió euróra büntette meg a francia versenyhivatal árkartell miatt - írja a BBC. A versenyhatóság érvelése szerint a cégek "gyakran és rendszeresen" egyeztették áraikat 1999-ben és 2000-ben, és ez a gyakorlat odáig vezetett, hogy a benzinárak egyre magasabbak lettek Franciaországban. A hatóság szerint amennyiben a cégek nem alkalmazták volna az árkartellt, úgy a szabad verseny alapján az áremelkedés elkerülhető lett volna.
A francia TotalFinaElf tagadja a versenyhivatal vádjait, és fellebbezni fog a döntés ellen. A cég képviselője úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy a "TotalFinaElf nem csinált semmi mást, csak folyamatosan begyűjtötte a nyilvános információkat versenytársai árairól, ami nem ellentétes egy versenypiaci környezetben működő vállalat gyakorlatával".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!