Tetszett a cikk?

Márciusban az államháztartás hiánya 73,9 milliárd forint volt, alig valamivel több, mint a Pénzügyminisztérium 70 milliárdos, előzetes becslése. Ezzel együtt az év első három hónapjának 282,1 milliárd forintos deficitje az éves előirányzat 33,9 százaléka - közölte az MTI-vel a tárca.

Februárban a hiány 127,9 milliárd forint volt, az első két hónap deficitje pedig 208,2 milliárd forint, a 832,3 milliárdos előirányzat 25 százaléka. A tárca akkor arra számított, hogy a harmadik havi adatokat a jövedéki adóelőleg-befizetések - amelyek összegét 29,1 milliárdra becsülte - javítani fogják, ennek postázási határideje ugyanis február 28. volt.
Az első két hónap adataiból és a gazdasági folyamatokból a kutatók legutóbbi, az év egészére vonatkozó előrejelzéseikben a PM által tervezett, a bruttó hazai termék 4,5 százalékát kitevő deficitnél nagyobb egyensúlyhiánnyal kalkuláltak: a GKI Gazdaságkutató Rt. 5 százalékot, azaz 930 milliárdot, a Kopint-Datorg Rt. kereken 1000 milliárdot vár 2003-ra, a Pénzügykutató Rt. prognózisában pedig a GDP 5,5 százalékát elérő deficit szerepel. 2002-ben az 1573 milliárdos hiány elérte a bruttó hazai termék 9,6 százalékát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!