Tetszett a cikk?

A British Petrol (BP) olajtársaság 100 millió dolláros olajipari beruházásra készül Oroszországban, a Szahalin sziget partjainál - jelentette be az orosz Rosznyeft olajipari nagyvállalat csütörtökön.

A BP több projektben kezdené el közreműködését: elsőként egy 20 millió dolláros befektetéssel már az idén elindulna a térség egyik részén a fúrásokkal, a Rosznyefttel létrehozott közös vállalata révén. A Szahalin-5 nevű kutatási területen legalább 5,1 milliárd hordónyi olajat és 450 milliárd köbméter földgázt sejtenek. A vállalkozás sikerét a sajtó értesülése szerint állítólag fenyegeti, hogy az iraki kérdésben Moszkva és London között ellentétek vannak: a Rosznyeft engedéllyel rendelkezik az Irakban lévő nyugat-kurnai mező egy részének feltárására és szerződései vannak az ottani fúrásokról iraki cégekkel. Orosz olajipari illetékesek egyelőre tagadják, hogy a szahalini ügyletet befolyásolná az iraki válság.
A BP januárban már bejelentett egy együttműködést egy orosz céggel: akkor a Tyumenyszkaja nyeftyjanaja kompanyija (TNK) nevű vállalattal egyezett meg egy közös oroszországi olajtársaság létrehozásáról. A közös céget 18,1 milliárd dollárra értékelték a megállapodásban. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!