Tetszett a cikk?

Az amerikai kongresszus mindkét háza jóváhagyta a csaknem 80 milliárd dolláros pótköltségvetést az iraki háború kezdeti finanszírozására, a legfontosabb szövetségesek megjutalmazására, a terrorizmusellenes erőfeszítések fokozására, valamint a veszteséggel küszködő légitársaságok megsegítésére. A pótkiadás legnagyobb tétele a háború legsürgetőbb kiadásainak finanszírozására előirányzott 60 milliárd dollár.

A szenátusban egyhangú, a képviselőházban 414-12 arányú volt a szavazás csütörtök este, így a beterjesztett pótköltségvetési javaslatot nagy többséggel fogadta el az amerikai törvényhozás, bár a két ház által elfogadott változat között eltérések tapasztalhatóak. George W. Bush elnök mindenesetre megkapja mindazt a pénzt, amit kért, de a Pentagonnak szánt, a legsürgetőbb katonai kiadások fedezését szolgáló 60 milliárd dolláron kívül nem rendelkezik azzal a széleskörű rendelkezési joggal, amelyet korábban szeretett volna. Az összegből a képviselőház 25 milliárd dollárt, a szenátus 11 milliárd dollárt irányoz elő a rendkívüli kiadásokra, a maradékot különféle kategóriákba - személyi kiadások, karbantartás, fegyverbeszerzés - foglalva "megpántlikázták". A republikánusok a törvényhozás mindkét házában megakadályozták a demokratáknak azt a törekvését, hogy több milliárd dollárral emeljék a belbiztonságra szánt keretet.
Az összegből az USA szövetségesei közül Törökországnak 1 milliárd dolláros segélyt adnak. Előzőleg több képviselő törölni akarta ezt az összeget, mivel a török parlament elutasította, hogy az Egyesült Államok Törökország területén át is katonai műveleteket indítson Irak ellen. A kormány azonban fenn akarja tartani a stratégiai szövetséget Törökországgal, amire még az iraki újjáépítésnél is szüksége lesz.
A képviselőházi változat 3,2 milliárd dollárt, a szenátusi szöveg 3,5 milliárd dollárt tartalmaz az amerikai légitársaságok megsegítésére. A vállalatok átmeneti adó- és illetékmentességeket kértek, továbbá pénzt a nagyobb biztosítási díjak és biztonsági költségek fedezésére. Szerintük, segítség nélkül, az idei veszteségük 11 milliárd dollárra nőhet. A 2000. szeptemberi amerikai terrortámadások után egyszer már 15 milliárd dolláros támogatást megszavazott számukra a kongresszus.
A képviselőházban elfogadott szöveghez hozzáfűzték, hogy a francia, a német, az orosz és a szíriai vállalatok nem kaphatnak pénzt az iraki újjáépítés keretében, mert ezek az országok ellenezték a háborút. A kormány nem ért egyet ezzel a tiltással, és a szenátusi változatban ez nincs is benne.
A törvényhozók azt tervezik, hogy a jövő héten egyengetik el a két ház által elfogadott változatok közti eltéréseket, majd a végleges törvénytervezetet április 11-én terjesztik az amerikai elnök elé. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!