Tetszett a cikk?

Az uniós csatlakozás Magyarország számára azzal az előnnyel jár, hogy részévé válik az Európai Unió (EU) piacának és azon belül a tőkepiacnak is, amelynek fontos eleme a tőzsde - mondta Jürgen Köppen, az Európai Bizottság magyarországi delegációjának vezetője hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén.

„El kell ismerni, hogy az unió tőkepiaca jelenleg még elaprózott, de mindent meg kell tenni az integrációért, és ebbe a folyamatba a csatlakozó országokat is be kell vonni” - mondta Jürgen Köppen, az EU magyarországi nagykövete azután, hogy megszólaltatta a Budapesti Értéktőzsde csengőjét, amellyel jelképesen megnyitotta a kereskedést.
Jürgen Köppen emlékeztetett arra, hogy az EU a tőkepiacokat illetően számos döntést hozott a közelmúltban. A 2005-re megvalósuló cselekvési terv részeként egyebek közt meg kell teremteni a cégadatok nyilvánosságának és a vállalkozások átlátható működésének feltételeit. A befektetési társaságoknak olyan egységes előírásokat kell teljesíteniük, amelyek birtokában szabadon tevékenykedhetnek bármelyik tagállamban. A tőzsdére kerülő vállalatoknak pedig egy szintén egységes okirat alapján lehetővé kell tenni, hogy az unió bármely tőkepiacán megjelenhessenek. Fontos szerepet kell kapnia a befektetővédelemnek is, amelynek egyik eleme a magas színvonalon működő tőkepiaci felügyelet. Ez erősíti ugyanis a befektetők tőkepiac iránti bizalmát, ami fontos feltétele a tőkepiac növekedésének.
Jaksity György, a BÉT elnöke kifejtette, hogy a Budapesti Értéktőzsdén az elmúlt évek fejlesztéseinek eredményeképpen olyan színvonalú piac működik, amely teljes mértékben összemérhető az unió tőkepiacaival. A lezajlott jogharmonizáció következtében pedig - amiben a BÉT is aktív szerepet vállalt - a tőkepiacot szabályozó törvény is szinte száz százalékban megfelel az uniós előírásoknak. „A BÉT egyik legfontosabb célkitűzése, hogy bekapcsolódjon a nemzetközi pénzügyi életbe és fejlessze együttműködését az unió tőkepiacaival” - mutatott rá a tőzsde elnöke. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!