A brit eurócsatlakozáshoz megszabott öt makrogazdasági feltétel közül legalább három nem teljesül - áll a Deloitte and Touche nemzetközi könyvvizsgáló és gazdaságelemző ház londoni irodájának hétfőn közzétett tanulmányában. Sajtóértesülések szerint Gordon Brown pénzügyminiszter szerdán nyíltan is kimondja, hogy Nagy-Britannia "nagyon jól elvan" az euróövezeten kívül is.

A Deloitte and Touche gazdasági tanácsadója, Roger Bootle által jegyzett tanulmány szerint Brownnak legalább a következő két évre ki kellene zárnia az euró brit meghonosításáról megígért népszavazás kiírását, mert a kormány szabta feltételek közül három - az euróövezeti pénzügypolitika hatásaira, a befektetési klímára és a gazdasági stabilitásra vonatkozó feltétel - nem teljesült eddig.
Nagy-Britannia a legnagyobb európai uniós gazdaság, amely - még a konzervatív érában hozott döntéssel - önszántából kimaradt a jelenleg 12 tagú valutaunió alapító országai közül. A brit Munkáspárt 1997-es hatalomátvétele után az új kormány is meglehetősen bizonytalan programot hirdetett az euró kérdésében. Eszerint a Labour-kormány "elvben" elfogadja, sőt, Tony Blair miniszterelnök néhány korábbi megnyilatkozásának tanúsága szerint egyenest szorgalmazza a valutauniós csatlakozást, de csak akkor, ha teljesül a megszabott öt alapfeltétel.
A Deloitte elemzése azonban kimutatja, hogy az ötből csak két feltétel tűnik teljesíthetőnek. Eszerint a brit és az euróövezeti gazdasági ciklus megfelelő összhangban van ahhoz, hogy Nagy-Britannia hosszú távon együtt tudjon élni a valutauniós jegybanki kamatszinttel, valamint problémák esetén elegendő válaszadási rugalmasság van az euróövezeten belül. Bootle szerint azonban a brit és az euróövezeti gazdaság közötti "masszív szerkezeti különbségek" miatt a valutauniós kamatszint alkalmazása "súlyos kockázatokkal járna" a brit gazdaságra.
A Times hétfői értesülése szerint Brown pénzügyminiszter a szerdán esedékes új költségvetési előterjesztésben közvetve, de világosan utalni is fog arra, hogy egyelőre nem kívánja Nagy-Britanniát az euróövezetben látni. Brown a lap szerint ki fogja emelni, hogy a kemény valutauniós stabilitási előírások szerinte a növekedést, valamint a beruházások ösztönzéséhez szükséges állami hitelfelvételeket akadályozzák. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hatalmas szarvasgombára bukkantak Baranyában

Hatalmas szarvasgombára bukkantak Baranyában

Mára is bepróbálkoztak egy tüntetéssel, de csak pár tucatnyian mentek el

Mára is bepróbálkoztak egy tüntetéssel, de csak pár tucatnyian mentek el

A fogadóirodák szerint angol csapattól érkezik Mourinho utódja

A fogadóirodák szerint angol csapattól érkezik Mourinho utódja

A Napszállta már biztosan nem kap Oscart jövőre, a Ruben Brandtnak még lehet esélye

A Napszállta már biztosan nem kap Oscart jövőre, a Ruben Brandtnak még lehet esélye

Vona Gábor szerint jön az utca éve, mire Schiffer András beszól: Micsoda hiba!

Vona Gábor szerint jön az utca éve, mire Schiffer András beszól: Micsoda hiba!

Kiderült a Facebook újabb sötét titka: megengedte másoknak, hogy olvashassák az üzeneteinket

Kiderült a Facebook újabb sötét titka: megengedte másoknak, hogy olvashassák az üzeneteinket