Tetszett a cikk?

A Szlovák Tőkepiaci Felügyelet (ÚFT) szerint a Mol Rt. felvásárlási ajánlata a Slovnaft olajfinomító kisebbségi részesedésére ellenkezik a vonatkozó szlovák jogszabályokkal.

Keddi pozsonyi közlés szerint a szlovák felügyelet úgy véli: "a Mol köteles írásos ajánlatot tenni, de azt annak jóváhagyása előtt nem hozhatja nyilvánosságra." "Ha a kötelező ajánlatot a hivatal még nem hagyta jóvá, akkor az ajánlat csak a kötelező ajánlatra tett javaslatnak tekinthető" - állapította meg közleményében az ÚFT.
A Mol Rt. a múlt héten részvényenként 1200 koronás árajánlatot tett a többségi tulajdonába került Slovnaft maradék részvényeinek felvásárlására. A kötelező vételi ajánlatnak az elmúlt fél év tőzsdei forgalommal súlyozott átlagára ad alapot. Ennek értékét 1100 koronára tették a Mol szakértői, ugyanakkor egy szlovák befektetőcsoport ennél magasabb, 1400 korona körüli ajánlatot akart elérni. A Mol többségi tulajdonszerzésének versenyhivatali jóváhagyása előtt egy nappal egy nagyobb, 202 ezres átkötés született Slovnaft-részvényekre, 1380 korona körüli áron. A Mol ezt az ügyletet az átlagár jogellenes manipulációja miatt nem tartja érvényesnek, - meg is támadta a pozsonyi tőzsdén - ezért az átlagár megállapításánál nem vette figyelembe. Ugyanakkor a kisbefektetőknek méltányos árat akar kínálni, ezért a Mol a minimum ár felett tett ajánlatot.
A Národná Obroda nevű szlovák napilap keddi száma szerint azonban a minimálár meghatározásánál a 2003. március 20-án lezajlott árfolyam-alakító kereskedés adatai is beszámítandók, mivel "a mai napig egyetlen illetékes hivatal, sem tőzsde vagy bíróság nem hozott olyan döntést, amely semmissé nyilvánította volna a Slovnaft-részvények ez időszakban érvényesen lezárult kereskedelmi ügyleteinek valamelyikét". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!