Tetszett a cikk?

Az idei év első két hónapjában a külkereskedelmi forgalom mind forintban, mind pedig euróban csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az ipari termelés 3 százalékos növekedést mutat ugyan, de februárban visszaesett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Főleg a magyarországi termelésüket megszüntető vállalkozások forgalomkiesésével magyarázza a KSH, hogy az export közel 5,4 milliárd eurós értéke 250 millióval alatta marad a 2002. év január-februári kivitelének. Az import ugyanakkor mindössze 100 millió euróval, 6,2 milliárdra mérséklődött, s ebben szerepet játszott a fogyasztási cikkek behozatalának növekedése. Az áruforgalmi hiány 150 millió eurós romlással 780 millió euró volt.
Januárban az ipari termelés még 6,4 százalékos pluszt mutatott, de februárban – némi visszaesést követően – már csak 1,5 százalékkal múlta felül az előző év hasonló időszakának teljesítményét. Mindez arra utal, hogy a kutatók pesszimista előrejelzése igazolódik, amely szerint 2003 első negyedévében a gazdasági növekedés valószínűleg alatta marad a tavalyi év második féléve 3,6 százalékos adatának. A kormány 4 százalék körüli növekedést tervezett az idei évre. A Kopint-Datorg Rt. - amely ma mutatta be legújabb prognózisát - 3,7 százalékos éves növekedésre számít, 3,5-4 milliárd euró körüli külkereskedelmi mérleghiánnyal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!