Tetszett a cikk?

Oroszország vezető olajcége, a Lukoil kijelentette: több évre megakadályozza a hatalmas iraki nyugat-kvurnai olajmező fejlesztését, ha amerikai vagy brit cégek megkérdőjeleznék vezető szerepét a programban.

A Lukoil alenöke, Leonyid Fedun a Komerszant gazdasági napilapnak nyilatkozva kijelentette: cége legalább 20 milliárd dolláros kártérítési keresetet indít minden vállalat ellen, amely az olajmezőre vet szemet, és a nemzetközi bíróságokon megpróbálja elérni, hogy az iraki nyersolajat szállító tankhajókat tartóztassák fel. „A következő nyolc évben senki sem fejlesztheti ezt a mezőt nélkülünk. Ha valaki a Lukoilt ki akarja semmizni, a genfi választott bíróság elé visszük az ügyet. Ezek a perek 6-8 évig tartanak” - tette hozzá. Olajipari elemzők szerint az amerikai ChevronTexaco, az ExxonMobil és a ConocoPhillips a brit-holland Royal Dutch/Shellel, a British Petrollal és a francia TotalFinaElffel küzd a főbb kitermelési koncessziókért, ha a háború utáni Irakban sor kerül az olajipari privatizációra.
A háború után a legtöbb vesztenivalója az orosz cégeknek van, mivel a Szaddám Huszein-féle vezetéssel már 4 milliárd értékű megállapodást írtak alá olajkutak fúrására, olajipari berendezések szállítására és az iraki olajmezők fejlesztésére. A fő szerződés egy 3,7 milliárdos megállapodás volt, amelynek értelmében a Lukoil, a kisebb Zarubezsnyeft és a Masinnoimport közösen fejlesztheti a nyugat-kvurnai olajmezőt. Irak azonban 2002 őszén felmondta a Lukoillal kötött szerződést, az orosz cég szerint azonban jogi szempontból ez továbbra is az ő területe. Bagdad azt állítja, hogy a Lukoil nem tett eleget a 3,7 milliárd dolláros szerződésben foglalt kötelezettségeinek, december közepéig nem indította be a fejlesztési munkákat a nyugat-kvurnai mezőn, ezért Irak csak arra hajlandó, hogy a vonatkozó tervezetre új szerződést kössön, nem zárva ki abból más cégeket. A Lukoil az Irak elleni ENSZ-embargó miatt nem léphetett, amint más olajcégek sem. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!