Oroszország vezető olajcége, a Lukoil kijelentette: több évre megakadályozza a hatalmas iraki nyugat-kvurnai olajmező fejlesztését, ha amerikai vagy brit cégek megkérdőjeleznék vezető szerepét a programban.

A Lukoil alenöke, Leonyid Fedun a Komerszant gazdasági napilapnak nyilatkozva kijelentette: cége legalább 20 milliárd dolláros kártérítési keresetet indít minden vállalat ellen, amely az olajmezőre vet szemet, és a nemzetközi bíróságokon megpróbálja elérni, hogy az iraki nyersolajat szállító tankhajókat tartóztassák fel. „A következő nyolc évben senki sem fejlesztheti ezt a mezőt nélkülünk. Ha valaki a Lukoilt ki akarja semmizni, a genfi választott bíróság elé visszük az ügyet. Ezek a perek 6-8 évig tartanak” - tette hozzá. Olajipari elemzők szerint az amerikai ChevronTexaco, az ExxonMobil és a ConocoPhillips a brit-holland Royal Dutch/Shellel, a British Petrollal és a francia TotalFinaElffel küzd a főbb kitermelési koncessziókért, ha a háború utáni Irakban sor kerül az olajipari privatizációra.
A háború után a legtöbb vesztenivalója az orosz cégeknek van, mivel a Szaddám Huszein-féle vezetéssel már 4 milliárd értékű megállapodást írtak alá olajkutak fúrására, olajipari berendezések szállítására és az iraki olajmezők fejlesztésére. A fő szerződés egy 3,7 milliárdos megállapodás volt, amelynek értelmében a Lukoil, a kisebb Zarubezsnyeft és a Masinnoimport közösen fejlesztheti a nyugat-kvurnai olajmezőt. Irak azonban 2002 őszén felmondta a Lukoillal kötött szerződést, az orosz cég szerint azonban jogi szempontból ez továbbra is az ő területe. Bagdad azt állítja, hogy a Lukoil nem tett eleget a 3,7 milliárd dolláros szerződésben foglalt kötelezettségeinek, december közepéig nem indította be a fejlesztési munkákat a nyugat-kvurnai mezőn, ezért Irak csak arra hajlandó, hogy a vonatkozó tervezetre új szerződést kössön, nem zárva ki abból más cégeket. A Lukoil az Irak elleni ENSZ-embargó miatt nem léphetett, amint más olajcégek sem. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nicole Kidman eltiltotta lányait az új filmjétől

Nicole Kidman eltiltotta lányait az új filmjétől

Medián: A magyarok kicsit jobban kedvelik Káslert, Orbánt most épp nem annyira

Medián: A magyarok kicsit jobban kedvelik Káslert, Orbánt most épp nem annyira

Lesz miből válogatni 2019-ben: ezek a telefongyártók csinálnak jövőre összehajtható mobilt

Lesz miből válogatni 2019-ben: ezek a telefongyártók csinálnak jövőre összehajtható mobilt

Zsarolás, pénz, hatalom, túszejtés: a kereskedelmi háború fordulatosabb, mint egy krimisorozat

Zsarolás, pénz, hatalom, túszejtés: a kereskedelmi háború fordulatosabb, mint egy krimisorozat

Pintér: Sorozatos támadás érte a rendőröket

Pintér: Sorozatos támadás érte a rendőröket

Kepesita Collection: Az út a fontos, nem a cél

Kepesita Collection: Az út a fontos, nem a cél