Tetszett a cikk?

Az OTP Bank Rt. igazgatósága nem javasolja a közgyűlésnek osztalék megállapítását a 2002. évre, annak ellenére sem, hogy a legnagyobb hazai kereskedelmi bank rekordnagyságú, 40 milliárd forintot jóval meghaladó nyereséggel zárta a tavalyi évet. Az osztalékfizetés elemzők szerint azért marad el, mert a hitelintézet terjeszkedni akar: potenciális felvásárlási célpont lehet a bolgár DSK Bank és a magyar Postabank.

A pénzintézet szerdán tette közzé az április 25-i közgyűlésen elfogadásra javasolt beszámoló lényeges adatait. A magyar számviteli szabványok alapján készült, nem konszolidált mérleg- és eredménykimutatás szerint a bank 42,478 milliárd forint mérleg szerinti nyereséget ért el 2002-ben, szemben a 2001. évi 27,283 milliárd forinttal. A konszolidált kimutatás szerint a bankcsoport mérleg szerinti nyeresége 49,899 milliárd forintra nőtt tavaly a 2001. évi 35,175 milliárd forintról. Éppen ezért első látásra nagy meglepetést okozott a piacon, hogy a bank igazgatósága nem javasolja a bank közgyűlésének a törzsrészvényekre osztalék megállapítását.
A bank tavaly a névértékre vetített 27,5 százalékos osztalékot fizetett részvényeseinek; akkor az OTP elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor még azt mondta a tulajdonosoknak, hogy a jövőben is hasonló, az éves eredmény egynegyede körül alakuló osztalékfizetési rátára számíthatnak. A Portfolio.hu tőzsdei internetes szaklap számításai szerint egy ekkora osztalékfizetési ráta a 2002-es év eredménye után részvényenként közel 40 forintos osztalékkal járt volna. A bank vezetői azonban az utóbbi időben hangsúlyozták, hogy amennyiben lehetőség lesz az OTP csoport további terjeszkedésére, úgy a bank eredményét erre, és nem osztalékfizetésre fordítják.
Az OTP jelenleg két olyan stratégiai befektetési lehetőséget láthat maga előtt, amely indokolhatja, hogy eltér a korábban bejelentett osztalékpolitikától. A bolgár DSK Bank megvásárlása elemzők szerint közel 200 millió eurójába (kb. 50 milliárd forint) kerülne a magyar hitelintézetnek, ám az OTP minden bizonnyal indulni fog a Postabank privatizációs tenderén is, hiszen korábban már tett ajánlatot a magyar kereskedelmi bank megvételére az államnak. Amennyiben a banknak sikerülnek az akvizíciók és az OTP sikeres regionális bankká nőheti ki magát, úgy a részvények jövőbeli árfolyamemelkedése kompenzálhatja a tulajdonosokat a most elmaradt osztalékfizetés miatt - állítják az elemzők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!