Az OTP Bank Rt. igazgatósága nem javasolja a közgyűlésnek osztalék megállapítását a 2002. évre, annak ellenére sem, hogy a legnagyobb hazai kereskedelmi bank rekordnagyságú, 40 milliárd forintot jóval meghaladó nyereséggel zárta a tavalyi évet. Az osztalékfizetés elemzők szerint azért marad el, mert a hitelintézet terjeszkedni akar: potenciális felvásárlási célpont lehet a bolgár DSK Bank és a magyar Postabank.

A pénzintézet szerdán tette közzé az április 25-i közgyűlésen elfogadásra javasolt beszámoló lényeges adatait. A magyar számviteli szabványok alapján készült, nem konszolidált mérleg- és eredménykimutatás szerint a bank 42,478 milliárd forint mérleg szerinti nyereséget ért el 2002-ben, szemben a 2001. évi 27,283 milliárd forinttal. A konszolidált kimutatás szerint a bankcsoport mérleg szerinti nyeresége 49,899 milliárd forintra nőtt tavaly a 2001. évi 35,175 milliárd forintról. Éppen ezért első látásra nagy meglepetést okozott a piacon, hogy a bank igazgatósága nem javasolja a bank közgyűlésének a törzsrészvényekre osztalék megállapítását.
A bank tavaly a névértékre vetített 27,5 százalékos osztalékot fizetett részvényeseinek; akkor az OTP elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor még azt mondta a tulajdonosoknak, hogy a jövőben is hasonló, az éves eredmény egynegyede körül alakuló osztalékfizetési rátára számíthatnak. A Portfolio.hu tőzsdei internetes szaklap számításai szerint egy ekkora osztalékfizetési ráta a 2002-es év eredménye után részvényenként közel 40 forintos osztalékkal járt volna. A bank vezetői azonban az utóbbi időben hangsúlyozták, hogy amennyiben lehetőség lesz az OTP csoport további terjeszkedésére, úgy a bank eredményét erre, és nem osztalékfizetésre fordítják.
Az OTP jelenleg két olyan stratégiai befektetési lehetőséget láthat maga előtt, amely indokolhatja, hogy eltér a korábban bejelentett osztalékpolitikától. A bolgár DSK Bank megvásárlása elemzők szerint közel 200 millió eurójába (kb. 50 milliárd forint) kerülne a magyar hitelintézetnek, ám az OTP minden bizonnyal indulni fog a Postabank privatizációs tenderén is, hiszen korábban már tett ajánlatot a magyar kereskedelmi bank megvételére az államnak. Amennyiben a banknak sikerülnek az akvizíciók és az OTP sikeres regionális bankká nőheti ki magát, úgy a részvények jövőbeli árfolyamemelkedése kompenzálhatja a tulajdonosokat a most elmaradt osztalékfizetés miatt - állítják az elemzők.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az európai zsidók 90 százaléka szerint erősödött az antiszemitizmus az elmúlt években

Az európai zsidók 90 százaléka szerint erősödött az antiszemitizmus az elmúlt években

Karácsonyi dalt írtak a Brexitről – videó

Karácsonyi dalt írtak a Brexitről – videó

Folyamatos füttyögés és bekiabálás volt a parlamentben, az ellenzék kivonult

Folyamatos füttyögés és bekiabálás volt a parlamentben, az ellenzék kivonult

MTA-botrány: Palkovics nem érzékelte a robbanásveszélyt

MTA-botrány: Palkovics nem érzékelte a robbanásveszélyt

Oroszország már a világ második legnagyobb fegyvergyártója

Oroszország már a világ második legnagyobb fegyvergyártója

Magyar is van Európa legjobb karácsonyi vásárai között

Magyar is van Európa legjobb karácsonyi vásárai között