Ha az ÁPV Rt. lehetőséget ad a Postabank átvilágítására, a Budapest Bank minél előbb átnézi a hitelintézetet, majd rövid időn belül megteszi vételi ajánlatát a privatizációs intézménynek. A hitelintézet anyabankjának, a GE Consumer Finance-nek Európában tizennyolc országban vannak érdekeltségei.

A Budapest Banknál már komoly számításokat végeznek a tekintetben, hogy a Postabank megvétele után a két bank egyesített erejével milyen pozíciót foglalhatnak el a magyar bankpiacon - közölte Richard Pelli, a Budapest Bank vezérigazgatója, aki szerint a Postabank olyan üzletágakban erős, amelyek stratégiai fejlesztése a Budapest Banknak is hosszú távú érdeke. A BB ugyanis kiemelten kezeli a lakosság és a kis- és középvállalkozások finanszírozását, az autóvásárlások pénzügyi bonyolítását, a befektetési alapok fejlesztését, valamint a kártyás banki termékek és az ezzel kapcsolatos ügyfélszolgáltatások bővítését. A Postabank is igen erős a lakossági piacon, emellett a BB hasznosnak ítéli a Postabanknak a Magyar Postával kiépített kapcsolatát. Ha a Budapest Bank meg tudná venni a Postabankot, ennek révén megduplázhatnák lakossági és kisvállalkozói ügyfeleiket, a teljes ügyfélszám 800 ezerre mehetne föl, a kártyaüzletágban a jelenlegi 8 százalékos piaci részesedést 20 százalékra tudnák növelni, a kis- és középvállalkozások pénzügyi ellátásában pedig a mostani 12 százalékos piaci hányadot 20 százalékra lehetne bővíteni - jelentette ki Pelli.
A BB elképzelései szerint kiterjedt fiókhálózattal is rendelkezne a bank, mivel mostani mintegy hatvan bankfiókját a Postabank fiókok számával jelentősen meg lehetne emelni. Így a BB a lakossági pénzpiacon az OTP bank után a második helyet foglalná el Magyarországon, és a teljes bankpiac negyedik legnagyobb hitelintézete lenne az országban - mondta a vezérigazgató, hangsúlyozva: a folyó peres ügyek esetében bizonyos garanciát elvárnának az eladó államtól, de a Budapest Banknak "igen nagy gyakorlata van" a peres ügyek veszteségeinek minimalizálásában.
A Budapest Bank az elmúlt évet 337,6 milliárd forint mérlegfőösszeggel zárta, szemben az előző évi 318,89 milliárd forinttal. Tavaly a Budapest Bank adózás előtti nyeresége 7,75 milliárd forint volt, amely jelentősen meghaladta a 2001 végi 2,97 milliárd forintot.
A BB anyabankja, a GE Consumer Finance jelentős szolgáltatásokat nyújt a fogyasztási hitelek piacán, de az autófinanszírozásban, a jelzáloghitelezésben, a vagyonkezelésben és a betétkezelésben is erőteljes tevékenységet folytat. Európában érdekeltségei révén 36 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le az elmúlt évben, ezekben a piaci szegmensekben, tavalyi együttes nettó nyeresége 730 millió dollár volt, amit idén szeretnének felfuttatni 900 millió dollárra. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

Kutyamamusz az új divat, ráadásul az állatokat is támogatja vele

Kutyamamusz az új divat, ráadásul az állatokat is támogatja vele

Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

Beárazták az új 7-es BMW-t, nem olcsó a biturbó V12-es csúcsmodell

Beárazták az új 7-es BMW-t, nem olcsó a biturbó V12-es csúcsmodell

Kizárhatják a Barcelonát a Király Kupából

Kizárhatják a Barcelonát a Király Kupából

Felfoghatatlanul sok pénzt, 672 milliárd forint bevételt termelt ez az ingyenes videojáték

Felfoghatatlanul sok pénzt, 672 milliárd forint bevételt termelt ez az ingyenes videojáték